7 σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κάθε γυναίκα

gunaika-bitamines-metalla
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα σε όλους, αλλά αν ανήκετε στο γυναικείο φύλο, τότε τα χρειάζεστε ακόμη περισσότερο.

Κάτι που πολλοί ίσως να μην έχουν υπόψη τους είναι ότι οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου δεν είναι ακριβώς ίδιες με του διπλανού του. Πόσο μάλλον ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να χρειάζονται άλλα θρεπτικά συστατικά περισσότερο, ανάλογα με τις ορμονικές τους διακυμάνσεις.

Σίγουρα οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα σε όλους, αλλά τα παρακάτω οι γυναίκες δείχνουν να τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Βάλτε τα λοιπόν στη λίστα από αύριο κιόλας και αν μέχρι τώρα νιώθατε ότι κάτι σας έλειπε και η αδυναμία σας χτυπούσε συχνά την πόρτα, πλέον θα γεμίσετε δύναμη κι ενέργεια.

Φυλλικό οξύ: η βιταμίνη της υγείας
Η βιταμίνη Β9, ή αλλιώς το περιβόητο φυλλικό οξύ, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία και στην εγκυμοσύνη, αλλά γενικότερα όλες οι γυναίκες την έχουν ανάγκη. Για όσες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, το φυλλικό οξύ εξασφαλίζει την υγιή πορεία του 9μηνου, χωρίς τις επιπτώσεις στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου που προκαλεί η έλλειψή του και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση. Την πολύ σημαντική βιταμίνη μπορείτε να τη λαμβάνετε από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, συκώτι, σπαράγγια, μπρόκολο, παντζάρια, καρότα κ.ά. 

Σίδηρος: το αντίδοτο στην κούραση
Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και η έλλειψή του, η οποία παρατηρείται σε σημαντικό αριθμό γυναικών λόγω της απώλειας αίματος με την εμμηνόρροια, προκαλεί κούραση, αϋπνία και έλλειψη συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων. Ο σίδηρος αποθηκεύει και μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μέσω του αίματος, εξού και η δημιουργία προβλήματος στις γυναίκες με τη μηνιαία αποβολή αίματος. Για να καλύψετε το κενό, φροντίστε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας, μπρόκολο, συκώτι, φασόλια, φακές και να αποφεύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν σίδηρο με ασβέστιο, καθώς εμποδίζει την απορρόφησή του.

Ασβέστιο: για γερά δόντια και οστά
Για να έχουμε γερά δόντια και κόκαλα και να τα διατηρήσουμε γερά για πολλά χρόνια, το ασβέστιο είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Μας είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ειδικά όσο μεγαλώνουμε, μετά την ηλικία των 35, που αρχίζουμε να χάνουμε σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο. Συν τοις άλλοις, το ασβέστιο βοηθάει στο να διατηρούμε τη σιλουέτα μας, αλλά και να μειώνουμε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, το ασβέστιο μπορείτε να το λάβετε και από διάφορες άλλες πηγές όπως σπανάκι, μπρόκολο, σγουρό λάχανο, αμύγδαλα, μαύρα φασόλια, τόφου, ταχίνι, αποξηραμένα σύκα κ.ά.

Βιταμίνη D: η βιταμίνη του ήλιου
Τη λαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά, ενώ τη συνθέτει και ο οργανισμός μας μετά από έκθεση στον ήλιο. Κι ενώ η εμμηνόπαυση είναι η κρίσιμη περίοδος για οστεοπόρωση, καθιστώντας τη βιταμίνη D σημαντική για την υγεία των οστών, ωστόσο αρκετές νεότερες γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψή της. Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη βιταμίνη ευνοεί τη διάθεσή μας, την υγεία του στήθους και την απορρόφηση ασβεστίου, άρα και την υγεία των οστών και των δοντιών, ελέγξτε τα επίπεδά της στον οργανισμό σας με μια εξέταση αίματος και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν υπάρχει έλλειψή της. Στη διατροφή σας, μπορείτε να τη βάλετε –εκτός από γαλακτοκομικά- με σολομό, κρόκους αβγών, μανιτάρια, συκώτι σαρδέλες κ.ά.

Μαγνήσιο: το απαραίτητο μέταλλο
Απαραίτητο σε διάφορες χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό, το μαγνήσιο αποτελεί σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τα νεύρα, τους μυς και την υγεία των οστών, κρατώντας μακριά το ενδεχόμενο οστεοπόρωσης. Ακόμη, το πολύτιμο αυτό μέταλλο βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μπορείτε να το λάβετε από κολοκυθόσπορο, σπανάκι, μαύρα φασόλια, αμύγδαλα και ιππόγλωσσο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: οι φύλακες της καρδιάς
Κάθε γυναίκα χρειάζεται 1,1 γραμ. από τα ευεργετικά αυτά λιπαρά καθημερινά, προκειμένου να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο και να αποκτήσει όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα. Τα ωμέγα-3 μπορείτε να τα βάλετε στη διατροφή σας με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως σολομός, σαρδέλες, ιππόγλωσσος, ρέγκα, αλλά και με τα καρύδια και το λιναρόσπορο.

Κάλιο: για ενέργεια και ισορροπία
Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στις συσπάσεις των μυών, την ισορροπία των υγρών του οργανισμού, τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την ισορροπία στην αρτηριακή πίεση, την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, αλλά και την υγεία των οστών. Το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, όπως επίσης οι μπανάνες, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες, αποτελούν σημαντικές διατροφικές πηγές του καλίου, που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας. Έχετε υπόψη σας ότι μια γυναίκα άνω των 19 χρειάζεται 4.700mg καλίου κάθε μέρα.