Θέλετε να χάσετε βάρος; Δείτε ποια σνακ πρέπει να αποφύγετε

snak
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Επειδή ξέρουμε πόση προσπάθεια καταβάλλετε προκειμένου να χάσετε βάρος και πόσο μεγάλος εχθρός είναι το τσιμπολόγημα και τα λάθος σνακ, σας εφιστούμε την προσοχή σε αυτά που θα μπορούσαν να τα… τινάξουν όλα στον αέρα.

Ακούτε συνεχώς ότι τα σνακ είναι απαραίτητα ανάμεσα στα γεύματα προκειμένου να δίνουν καύσιμο στο μεταβολισμό σας για να δουλεύει κι εσείς να «καίτε» θερμίδες, όπως επίσης και για να μην πεινάτε.

Δεν είναι, όμως, όλα τα σνακ ίδια, ούτε πετυχαίνουν όλα τον ίδιο σκοπό. Δείτε ποια πρέπει να αποφύγετε έτσι ώστε να μην καταστρέψετε την προσπάθειά σας και να δείτε τη ζυγαριά να σας επιβραβεύει σύντομα.

Γιαούρτι με γεύσεις: ζάχαρη στο φουλ
Ίσως σας μοιάζουν μια καλή ιδέα που θα μπορούσε κιόλας να αποτελέσει το επιδόρπιό σας, δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα γιαούρτια με γεύσεις έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κι όπως αναφέρει μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο British Medical Journal, μόνο η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενός κιλού σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειαστεί να μειώσετε τις μερίδες σας ή άλλες τροφές. Αν σας αρέσει το γιαούρτι, προτιμήστε το κλασικό, με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε του εσείς λίγη μπανάνα για να του δώσετε γεύση.

Ποπ κορν: προτιμήστε τα σπιτικά
Αν βρίσκεστε σε δίαιτα, μάλλον θα πρέπει να προσπεράσετε το μπαρ και να δοκιμάσετε να παρακολουθήσετε κινηματογράφο χωρίς ποπ κορν, αφού αυτό το νόστιμο και λαχταριστό σνακ περιέχει πολύ αλάτι και βούτυρο, εκτινάσσοντας τις θερμίδες του στα ύψη και οδηγώντας τες ακόμη και σε 130 θερμίδες το φλιτζάνι –και δεν θέλετε να υπολογίσετε πόσα φλιτζάνια υπάρχουν στις συσκευασίες ποπ κορν που πωλούνται στα σινεμά. Αντιθέτως, το σπιτικό ποπ κορν χωρίς αλάτι και βούτυρο αποδίδει περίπου 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι κι όλα δείχνουν ότι την επόμενή σας ταινία πρέπει να την παρακολουθήσετε στο σπίτι.

Αναψυκτικά: θερμίδες… να τις πιεις στο ποτήρι
Είναι δροσιστικά, γευστικά, μας ξεδιψούν και συνοδεύουν όμορφα το φαγητό μας ή τη στιγμή που θέλουμε να χαλαρώσουμε στο σαλόνι μας, ενώ το ανθρακικό τους μας «ξεφουσκώνει». Δυστυχώς, όμως, το γεγονός ότι πίνονται και δεν τρώγονται, δεν τα απομακρύνει από τις απαγορευμένες τροφές. Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη αποδίδοντας περίπου 150 θερμίδες ανά κουτάκι και, όπως είναι φυσικό, δεν μοιάζουν καθόλου για σύμμαχοί μας στο αδυνάτισμα. Υπάρχουν, βέβαια, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη που πράγματι οι θερμίδες τους μπορεί να είναι από 0 έως 10, διάφορες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών μπορεί να προκαλεί άλλα προβλήματα όπως π.χ. φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών, μεταξύ άλλων, γι’ αυτό καλό θα ήταν να προτιμάτε μεν αυτά χωρίς ζάχαρη, αλλά να μην τα καταναλώνετε συχνά.

Κουλούρια, μπισκότα: πειρασμοί-εχθροί
Κι εδώ η ζάχαρη μοιάζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ πολλά από τα κουλούρια και μπισκότα που αγοράζουμε περιέχουν κομματάκια σοκολάτας γάλακτος ή αποξηραμένα φρούτα, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις θερμίδες τους. Συν τοις άλλοις, τα μπισκότα, ακόμη κι αν αναφέρονται ως διαίτης, συνήθως δεν έχουν θρεπτικά συστατικά που σας είναι χρήσιμα στη λειτουργία του οργανισμού σας, ενώ όσο πιο γλυκά είναι, τόσο πιο σύντομα σας κάνουν να νιώσετε το αίσθημα της πείνας. Προτιμήστε κουλούρια που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας με αλεύρι ολικής άλεσης και ελάχιστη ζάχαρη, λάδι αντί για βούτυρο και σοκολάτας υγείας αντί για γάλακτος.

Γκρανόλα: γλυκιά «αμαρτία»
Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα από βρώμη, καστανή ζάχαρη ή μέλι, ξηρούς καρπούς και καρύδα και αποτελεί θαυμάσιο συμπλήρωμα σε επιδόρπια, γιαούρτι κ.ά. Είναι ένα πολύ υγιεινό επιδόρπιο, αλλά πολλές φορές περιέχει τόση ζάχαρη, ώστε να εκτοξεύονται οι θερμίδες της. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, ελέγχοντας πάντα τα συστατικά τους όσον αφορά τη ζάχαρη, τα οποία λόγω των φυτικών ινών τους θα κρατήσουν την πείνα μακριά σας για περισσότερη ώρα. 

Τροπικά φρούτα: προσέξτε τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχουν
Τα φρούτα βρίσκονται πάντα ψηλά σε μια λίστα δίαιτας και αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ. Πολλά από αυτά, όμως, και ειδικά τα τροπικά φρούτα όπως τα μάνγκο, ο ώριμος ανανάς, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση. Ακόμη, τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία είναι μεν μονοακόρεστα, δηλαδή καλά, αλλά δεν παύουν να αυξάνουν τις θερμίδες του. Προτιμήστε τα φρούτα με πολλές διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως π.χ. τα μήλα, τα οποία αποδίδουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Με τα μήλα, εκτός από το γιατρό, θα κρατήσετε και το διαιτολόγο μακριά.