Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να πάρετε… σωστές αποφάσεις;

gunaika-troei-spanaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όποτε έχετε να πάρετε μια σημαντική απόφαση, φροντίστε να μην την πάρετε… νηστικοί, αλλά να έχετε καταναλώσει τις κατάλληλες τροφές.

Όταν η κοιλιά μας… γουργουρίζει κι εμείς έχουμε να πάρουμε αποφάσεις, το πιθανότερο είναι να μην πάρουμε τις σωστές. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge, όταν παραλείπουμε γεύματα, οι αποφάσεις μας μπορεί να είναι παρορμητικές, ενώ όταν αισθανόμαστε χορτάτοι, συμπεριφορές τέτοιου είδους μετριάζονται.

Η εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι όταν βρισκόμαστε σε διάστημα ενδιάμεσα σε γεύματα, τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τη διάθεση, πέφτουν λόγω της έλλειψης τρυπτοφάνης, αμινοξύ που παίρνει το σώμα από το φαγητό. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Cambridge, όσοι εθελοντές κατανάλωναν smoothie πλούσιο σε τρυπτοφάνη πριν λάβουν μέρος σ' ένα παιχνίδι, έπαιξαν περισσότερο λογικά, παρά επιθετικά, παίρνοντας καλύτερες αποφάσεις, βασισμένες στη λογική.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που σας περιμένει μια σημαντική απόφαση, τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως ο ανανάς, το σπανάκι, η βρώμη, ο λιναρόσπορος, το κοτόπουλο και τα σπαράγγια, θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε τη λογική σας.