7 υγιεινά σνακ που θα σας κρατήσουν παρέα το χειμώνα

kastana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το κρύο είναι τσουχτερό και η διατροφή μας χρειάζεται τις ανάλογες χειμερινές προσθήκες, έτσι ώστε να μας χαρίζει και υγεία και να μας κρατά δυνατούς απέναντι στο κρύο.

Εκτός από τις σούπες που μας ζεσταίνουν, υπάρχουν χειμερινά σνακ που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφικό μας πλάνο και να μας τονώσουν εν μέσω χειμώνα. Δοκιμάστε τα!

Κάστανα: όλος ο χειμώνας σε ένα σνακ
Αν υπάρχει ένα σνακ που έρχεται στο μυαλό όλων το χειμώνα, αυτό σίγουρα είναι τα κάστανα. Ψητά ή βραστά, παρέχουν στον οργανισμό σας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βελτιώνουν τη χοληστερίνη και μακροπρόθεσμα κάνουν καλό στην καρδιά. Κι όσο πιο ζεστά, τόσο πιο καλά!

Αποξηραμένα φρούτα: ενέργεια στο λεπτό
Τις ημέρες που το κρύο και η κούραση σας έχουν ρουφήξει κάθε απόθεμα ενέργειας, τα αποξηραμένα φρούτα έρχονται να σας τονώσουν, χαρίζοντάς σας ενέργεια και χορταίνοντάς σας άμεσα και για πολλή ώρα χάρη στις φυτικές τους ίνες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορείτε να φτιάξετε ένα εύκολο σνακ για το γραφείο αναμειγνύοντάς τα με ξηρούς καρπούς.

Γκουάβα: το υπερ-φρούτο
Αν δεν έχετε βάλει ποτέ στην κουζίνα σας τα τροπικά φρούτα γκουάβα, θα τα αναγνωρίσετε από το στρογγυλό, σε σχήμα αχλαδιού, σχήμα τους και το πρασινοκίτρινο χρώμα τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ θεωρείται ότι είναι πιο πλούσια από το πορτοκάλι σε βιταμίνη C. Η γεύση τους είναι μια μίξη αχλάδι και φράουλας και δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε ή να πετάξετε τους σπόρους τους, αφού και τα δύο τρώγονται.

Ποπ κορν: κινηματογραφική συντροφιά
Μπορεί να τα έχετε συνδυάσει με τον κινηματογράφο, τα ποπ κορν, όμως, που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι με λίγο λάδι αντί για βούτυρο και χωρίς πολύ αλάτι, αποτελούν υγιεινή επιλογή, κάτι που δεν ισχύει γι’ αυτά που παίρνετε στο σινεμά. Συν τοις άλλοις, μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά-ζεστά καθώς παρακολουθείτε μια ταινία στην άνεση του καναπέ σας και να εκμεταλλευτείτε τις φυτικές τους ίνες για να χορτάσετε και να μην πεινάτε αργότερα.

Ακτινίδιο: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Ένα ξεχασμένο, για πολλούς, φρούτο, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C που σας βοηθάει να αμυνθείτε απέναντι σε κρυολογήματα και ιώσεις και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο να καταναλώνετε λιγότερο φαγητό, διατηρώντας τη σιλουέτα σας, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στην εντερική υγεία. Και το καλύτερο; Οι θερμίδες τους είναι περίπου 50 ανά φρούτο και σας δίνουν μια καλή, γευστική και διαιτητική  εναλλακτική στις συνηθισμένες χειμωνιάτικες επιλογές.

Κομμάτια γαλοπούλας: πρωτεΐνη σε μια μπουκιά
Είτε συνηθίζετε να τρώτε γαλοπούλα, όπως το κοτόπουλο, είτε προτιμάτε φέτες της σε μορφή αλλαντικού, η γαλοπούλα αποτελεί άπαχη πρωτεΐνη που μπορεί να εμπλουτίσει το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας, να σας χαρίσει ενέργεια και πρωτεΐνη και ταυτόχρονα πλούσια γεύση –γι’ αυτό μην πετάτε ποτέ ό,τι περισσέψει από το κρέας της, αφού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σνακ αργότερα. Μην ξεχνάτε ότι το στήθος της χωρίς πέτσα έχει το λιγότερο λίπος και θερμίδες, επιλέγοντας πάντα αυτή την περιοχή.

Ψητά μήλα: χειμωνιάτικο επιδόρπιο
Αν η μηλόπιτα δεν σας βρίσκεται εύκαιρη και αναζητάτε κάτι γλυκό, κόψτε τα μήλα σας σε φέτες, ψήστε τα στο φούρνο και προσθέστε τους μέλι και κανέλα. Αποτελεί το απόλυτο επιδόρπιο της παιδικής μας ηλικίας, ενώ αντί για μέλι και κανέλα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι με μερικά καρύδια. Έτσι θα συνδυάσετε τα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη C του μήλου, με πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες.