6 τροφές που μπορούν να σας κάνουν πιο… χαρούμενους

gunaika-xaroumeni-troei-karudia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Σίγουρα δεν υπάρχουν τροφές που ξεκινώντας να τις τρώμε θα ξεχάσουμε τα προβλήματά μας και θα αρχίσουμε να γελάμε. Κάποιες, όμως, μπορούν να έχουν μια θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, χωρίς να μας προκαλούν προβλήματα στην πέψη, το έντερο, τη σιλουέτα μας κ.ά.

Ορισμένες τροφές έχουν υπέροχη γεύση και όσο τις τρώμε τις απολαμβάνουμε. Μετά από λίγη ώρα, όμως, μας κάνουν να νιώθουμε φούσκωμα, ενοχές, πείνα κ.ο.κ. Άλλες πάλι, όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά, μπορούν να μας «ανεβάσουν» χωρίς να μας αφήσουν το ταραγμένο στομάχι που μας προκαλεί το σουβλάκι αργά το βράδυ, τις ενοχές που μας δημιουργούν τα γλυκά κ.λπ.

Οι παρακάτω τροφές υπόσχονται να σας δημιουργήσουν ευχάριστο συναίσθημα, περισσότερη ενέργεια, ακόμη και 1 ώρα μετά την κατανάλωσή τους και το κυριότερο, χωρίς… παρενέργειες.

Καρύδια και κάσιους: μια χούφτα την ημέρα τη μελαγχολία κάνει πέρα
Περίπου 30 γραμμάρια καρύδια αποδίδουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι –άρα και ικανοποιημένοι- και ταυτόχρονα κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σταθερά. Πέραν αυτού, αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, βοηθώντας στη μείωση εμφάνισης συμπτωμάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης, καθώς αυτά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα σας κρατήσει μακριά από απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο και έντονο αίσθημα πείνας σύντομα κι όλα αυτά, μόλις με μια… χούφτα την ημέρα.

Στρείδια: φτιάχνουν τις… διαθέσεις
Με εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (περίπου 10-15 θερμίδες το ένα), τα στρείδια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, κάνουν καλό στην καρδιά και λόγω του ότι βελτιώνουν γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος, μας αφήνουν με ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα μετά την κατανάλωσή τους. Ακόμη, είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θεωρούνται αφροδισιακό φαγητό κατακλύζοντας τα μενού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνη B12. Ο ψευδάργυρος μας βοηθά να διώξουμε το στρες και είναι απαραίτητος στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση και τη μνήμη, ενώ η προτεινόμενη μερίδα είναι 6-12 στρείδια.

Μαύρη σοκολάτα: γλυκιά απόλαυση που μας «ανεβάζει»
Η σοκολάτα αποτελεί μία από τις τροφές με τη μεγαλύτερη επίδραση στον έλεγχο της διάθεσης, η οποία όχι μόνο μας παρέχει άμεση ευχαρίστηση όταν την καταναλώνουμε, αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Αποφύγετε τη γάλακτος και προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα, καταναλώνοντας 2-4 τετραγωνάκια την ημέρα.

Καφές: διεγερτικός και τονωτικός
Ο καφές αποτελεί τον… μαγικό κόκκο όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης, κάτι που θα παρατηρείτε οι περισσότεροι μετά από μερικές γουλιές στο πρωινό σας. Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τις επιδόσεις, κάνοντάς σας πιο δραστήριους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Το κλειδί εδώ βρίσκεται στην κατανάλωσή του, καθώς όσο λιγότερο καταναλώνετε και όσο λιγότερη ζάχαρη του προσθέτετε, τόσο το καλύτερο.

Κατσαρό λάχανο: το λαχανικό της.. ευτυχίας
Ένα φλιτζάνι από αυτό το λαχανικό καθημερινά στη σαλάτα σας, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, Κ, φυτικών ινών και μαγνησίου. Όπως στην περίπτωση των καρυδιών, έτσι κι εδώ, η καταπολέμηση της έλλειψης μαγνησίου, σημαίνει μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συμπτωμάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα ο ψευδάργυρος που περιέχει, ελέγχει τη διάθεσή σας. Πολλοί είναι οι διατροφολόγοι που πιστεύουν ότι το κατσαρό λάχανο είναι από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη και συστήνονται 1-2 φλιτζάνια καθημερινά στο διατροφικό μας πλάνο.

Αβγά: φίλοι με τη… σεροτονίνη
Με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τους, τα αβγά βοηθούν τον οργανισμό μας στην παραγωγή σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής εγκεφάλου) κι όσο κρατάτε τα επίπεδα σεροτονίνης σε καλά επίπεδα, τόσο απομακρύνετε το ενδεχόμενο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, αϋπνίας και κούρασης. Αποφύγετε την κατανάλωση αβγών καθημερινά, λόγω χοληστερίνης, αλλά εντάξτε τα στη διατροφή σας 2-3 φορές την εβδομάδα.