Χάστε βάρος με συμβουλές από το... εξωτερικό

diaita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ποιες είναι οι στρατηγικές κινήσεις που συνηθίζουν να κάνουν όσοι κουβαλούν περιττά κιλά στην Ταϊλάνδη και τι συμβουλεύουν οι Σουηδοί αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος;

Κάθε χώρα έχει τις δικές της τακτικές προκειμένου να ρίξει το δείκτη της ζυγαριάς λίγο πιο χαμηλά. Κι ενώ η βασική αρχή είναι να επιλέγουμε τροφές με λιγότερα λιπαρά, να… στρίβουμε το κεφάλι μας όποτε βλέπουμε γλυκό και να μειώνουμε το μέγεθος της μερίδας μας, κάποια άλλα έξτρα κόλπα από διάφορες χώρες του κόσμου μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Σουηδία: δοκιμάστε ένα μπολ μούσλι
Το μούσλι είναι ένα μείγμα από βρώμη, φρούτα και ξηρούς καρπούς, που έχει συνδεθεί πολλές φορές με τον έλεγχο του βάρους, αλλά και με τη βελτίωση της υγείας. Αναπτύχθηκε από έναν Σουηδό γιατρό περισσότερα από 100 χρόνια πριν για τους ασθενείς ενός νοσοκομείου, αλλά οι Σουηδοί συνέχισαν να το τρώνε σαν πρωινό ή σαν ένα ελαφρύ βραδινό. Οι φυτικές του ίνες, λόγω του ότι χωνεύονται δύσκολα, σας βοηθούν να παραμένετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα κι έτσι να μην τρώτε σύντομα και πολύ. Προσέξτε μόνο την περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυτού που θα επιλέξετε, για να μην πάρετε τις θερμίδες που θα χάσετε από εκεί.

Ινδονησία: κάντε νηστεία ανά διαστήματα
Το Ισλάμ, που είναι η επίσημη θρησκεία της Ινδονησίας, ενθαρρύνει την περιοδική νηστεία, που σημαίνει διαστήματα χωρίς καθόλου φαγητό ή υγρό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Άλλοι, πάλι, επιλέγουν να πίνουν μόνο νερό και να τρώνε μόνο άσπρο ρύζι αυτή την ημέρα. Οι ειδικοί, φυσικά, δεν προτείνουν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε το πρότυπο της νηστείας ανά διαστήματα, με αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κι επιλέγοντας κάποιες μέρες κατά τις οποίες θα καταναλώνετε τις μισές θερμίδες απ’ ό,τι συνήθως.

Ταϊλάνδη: φάτε καυτερά
Το ταϊλανδέζικο φαγητό είναι από τα πιο καυτερά του κόσμου και οι Ταϊλανδέζοι δείχνουν να ξέρουν τι κάνουν, αφού οι καυτερές πιπεριές δίνουν ρυθμό στο μεταβολισμό και βοηθούν (τελικά) να «καίμε» περισσότερο. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι όταν το φαγητό μας είναι καυτερό, μας επιβραδύνει στον τρόπο που τρώμε κι έτσι δεν το καταβροχθίζουμε χωρίς να καταλαβαίνουμε πότε χορτάσαμε, αλλά το απολαμβάνουμε αργά και καταλαβαίνουμε πότε να σταματήσουμε, τρώγοντας τελικά λιγότερο.

Βραζιλία: συνοδέψτε το φαγητό σας με ρύζι και φασόλια
Το… κούνημα στο Καρναβάλι του Ρίο σίγουρα βοηθάει στο κάψιμο θερμίδων, το πραγματικό μυστικό των Βραζιλιάνων, όμως, για μια όμορφη σιλουέτα, είναι το ρύζι με τα φασόλια με τα οποία συνοδεύουν σχεδόν κάθε τους γεύμα. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Obesity Research έδειξε ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ρύζι και φασόλια μειώνει τον κίνδυνο να γίνει κάποιος υπέρβαρος, κατά 14%. Ο λόγος είναι ότι το ρύζι με τα φασόλια έχουν λίγα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες –ειδικά όταν το ρύζι είναι καστανό- που σημαίνει ότι οι Βραζιλιάνοι νιώθουν το στομάχι τους γεμάτο και τελικά τρώνε λιγότερο.

Πολωνία: μειώστε το φαγητό έξω
Στην Πολωνία ξοδεύουν μόνο το 5% του οικογενειακού budget για να τρώνε έξω, τη στιγμή που μια οικογένεια στην Αμερική ξοδεύει το 37% του budget σε εστιατόρια και fast food. Στην Ελλάδα, σε έρευνα που έγινε το 2013 με θέμα «Διατροφή και Οικονομική κρίση» που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, οι Έλληνες έχουν μειώσει κατά 93% τα γεύματα σε εστιατόρια και ταβέρνες λόγω κρίσης. Αυτή η τακτική, εκτός του ότι κρατάει την τσέπη μας πιο γεμάτη, μας κρατά μακριά από εν δυνάμει βλαβερές και πολύ λιπαρές τροφές, προσφέροντάς μας την υγιεινή εναλλακτική του σπιτιού, όπου μπορούμε να τη βγάλουμε και οικονομικά και υγιεινά, με σαλάτα, γιαούρτι κ.ο.κ.

Μαλαισία: βάλτε λίγο κουρκουμά στο φαγητό
Το μπαχαρικό αυτό είναι συστατικό-κλειδί του μείγματος κάρυ και η κουρκουμίνη που περιέχει φαίνεται πως πολεμά το λίπος. Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι στο πλαίσιο πειράματος, τα ποντίκια που ταΐζονταν με κουρκουμίνη έπαιρναν λιγότερο βάρος από τα υπόλοιπα, στα οποία εφαρμοζόταν η ίδια διατροφή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συστατικό αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη λιπώδους ιστού και αυξάνει την καύση του λίπους. Δοκιμάστε να προσθέσετε κουρκουμά στο νερό που βράζετε τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά σας, στα γεμιστά ή στα ντολμαδάκια, στον κιμά, στην παρασκευή γλυκών κ.ά.