Ο Ευτύχης Μπλέτσας προτείνει ωμοφαγία για ενέργεια και οικονομία

o-eutuxis-mpletsas-proteinei-omofagia-gia-energeia-kai-oikonomia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ενέργεια προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο Ευτύχης Μπλέτσας προτείνει τρόπους για να εντάξουμε την ωμοφαγία στη διατροφή μας ως μια πρώτης τάξεως φυσική πηγή ενέργειας.

Είναι γνωστό ότι τα ωμά φρούτα και λαχανικά χάνουν πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά όταν μαγειρεύονται. Αν και υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία σχετικά με τα οφέλη στην υγεία της κατανάλωσης φρέσκων αμαγείρευτων φρούτων και λαχανικών, θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο θέμα από την σκοπιά της Μαγειρικής Οικονομίας.

Αν το σκεφτούμε από οικονομική και μόνο πλευρά, το μαγείρεμα κάποιων τροφών που θα μπορούσαν να φαγωθούν και ωμά, όπως φρούτα και λαχανικά, είναι σπατάλη. Αφού πρόκειται για κάτι οικολογικά και οικονομικά δαπανηρό, που δε μεταποιεί την πρώτη ύλη σε κάτι που έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία. Αυτό συμβαίνει επειδή ξοδεύουμε χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια (που μεταφράζεται σε χρήμα) για να το μαγειρέψουμε.

Φυσικά, το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει την γεύση ή να αυξήσει τον χρόνο ζωής ενός φρέσκου τροφίμου (πχ γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα). Με αυτόν τον τρόπο η το μαγείρεμα προσθέτει υποκειμενική αξία στο τρόφιμο. Μία μαρμελάδα ροδάκινο κοστίζει περισσότερο από ότι το κόστος των πρώτων υλών. Ένα ψητό μήλο μπορεί να μας αρέσει περισσότερο γευστικά και για το λόγο και μόνο αυτό να το προτιμήσουμε έτσι από το να το φάμε ωμό.

Το σημαντικό όμως είναι τι κάνουμε στο μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας. Αν δηλαδή τρώμε έτσι κι αλλιώς το καθημερινό μας μήλο ωμό είναι οκ μία φορά την εβδομάδα φάμε και από τη μηλόπιτα της μαμάς. Το σημαντικό είναι να έχουμε τη γενική φιλοσοφία της Μαγειρικής Οικονομίας και Οικολογίας στη διατροφή μας.

Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται η διατροφή μας να περιέχει σημαντικές ποσότητες εποχικών φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Κάτι τέτοιο μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Εκτός αυτού, όπως είπαμε, κάνεις και οικονομία, αφού το μαγείρεμα κοστίζει χρόνο… και ρεύμα.

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε 100% ωμοφάγοι. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θα προειδοποιήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ωφέλιμο. Κανείς όμως δεν διαφωνεί ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να καταναλώνουμε κάποιες φυσικές, φυτικές, ακατέργαστες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά.

Μία καλή αρχή είναι το 50% και ένας καλό στόχος το 70%. Αυτό σημαίνει 70% της ενέργειας που λαμβάνουμε καθημερινά να αποτελείται από ωμά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ωμά έλαια όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ αλλά με τις παρακάτω ιδέες μπορείς να το πετύχεις συνεχίζοντας παράλληλα να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά.

Σαλάτα με κάθε γεύμα. Ότι και αν σκοπεύεις να φας, συνόδεψε το με μία φρέσκια σαλάτα εποχής. Μία πλούσια σαλάτα μπορεί να αποτελέσει και από μόνη της ένα πλήρες γεύμα. Για το dressing, χρησιμοποίησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή φτιάξε μία κρέμα από ώριμο αβοκάντο.

Γαρνιτούρα λαχανικών. Στο πιάτο που σερβίρεις το γεύμα σου μπορείς να προσθέσεις για γαρνιτούρα ωμά λαχανικά. Τα καρότα, τα ραπανάκια, το σέλερι, οι πιπεριές και το αγγούρι είναι όλα εξαιρετικές επιλογές.

Ωμό ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος. Όταν θερμαίνεται πολύ χάνει κάποια θρεπτικά του συστατικά. Το λάδι έχει ένα σημαντικό ποσοστό της ημερησίας ενέργειας που καταναλώνουμε. Αν το τρώμε ωμό είναι εύκολο να πετύχουμε το 70%.

Έξυπνα σνακ. Αντικατέστησε όλα τα μικροσνάκ ανάμεσα στα γεύματα με φρέσκα φρούτα και ωμούς ξηρούς καρπούς. Μερικά παραδείγματα: μία μπανάνα με φουντούκια, ένα μήλο με καρύδια και ένα ροδάκινο με φιστικιά αμύγδαλα.

Φρούτο ή χυμό το πρωί. Ότι κι αν επιλέξεις να φας για πρωινό, θυμήσου να συμπεριλάβεις και ένα φρέσκο φρούτο ή φυσικό χυμό. Μπορείς επίσης να βάλεις κομμάτια φρέσκων φρούτων στα δημητριακά πρωινού ή να αλείψεις στο ψωμί ένα πολύ ώριμο φρούτο πχ μπανάνα, βερίκοκο ή λωτό.

Ψωμί από φύτρο σιταριού. Υπάρχουν ψωμιά που φτιάχνονται από φύτρα σιταριού ή κάποιου άλλου δημητριακού. Είναι ψημένα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα μικροθρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα τους. Μία καλή επιλογή για πρωινό είναι το ψωμί Εσσέων με ταχίνι ή αβοκάντο. Διάβασε περισσότερα για το ψωμί Εσσέων στο http://bletsas.gr .

Ωμοφαγικές Συνταγές

Υπάρχουν εξαιρετικές ωμοφαγικές συνταγές για κάθε γούστο. Σαλάτες, υπέροχοι χυμοί, σούπες και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δε σημαίνει ότι θα τις φτιάχνεις κάθε μέρα. Είναι απλά καλή ιδέα μία φορά την εβδομάδα να φας ένα ωμοφαγικό πιάτο. Έτσι για την διαφορά, την ποικιλία και κάποια έξτρα οφέλη για την υγεία.

Αλλαγές σε συνταγές. Κάποιες συνταγές που φτιάχνουμε μπορούμε να τις διαμορφώσουμε για να περιέχουν περισσότερα ζωντανά φυτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα μπορείς αντί για ένα βαρύ ριζότο λαχανικών με όλα τα υλικά τσιγαρισμένα, μπορείς απλά να βράσεις το ρύζι σκέτο και στη συνέχεια να το αναμείξεις με ωμά λαχανικά. Αν προσθέσεις και το ελαιόλαδο ωμό τότε είναι σίγουρο ότι το γεύμα σου θα είναι πολύ πιο υγιεινό. Να μία συνταγή:

Συνταγή κρέμα με αβοκάντο

Με το αβοκάντο μπορείς να φτιάξεις εξαιρετικές κρέμες και ντιπς για να χρησιμοποιήσεις αντί για μαγιονέζα, τζατζίκι ή τυροσαλάτα. Είναι νηστίσιμο και επειδή το τρώγεται ωμό, κάτι που διατηρεί υγιεινά τα καλά του λιπαρά και αναλλοίωτα τα τα θρεπτικά του συστατικά. Η πιο κλασική συνταγή είναι το Γουκαμόλε που εκτός από τη σάρκα του αβοκάντο, περιέχει ντομάτα και κρεμμύδι. Η αυθεντική συνταγή έχει και καυτερές πιπεριές. Εμείς τις παραλείπουμε και αφήνουμε όποιον θέλει να βάλει στη δική του μερίδα λίγη καυτερή σάλτσα τσίλι.

Υλικά:

•3 αβοκάντο ώριμα

•2 ώριμες, σφιχτές ντομάτες

•1 φλιτζάνι του καφέ λεμόνι

•1 ξερό κρεμμύδι

•Λίγες σταγόνες καυτερή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)

•Κόκκινο πιπέρι

•Αλάτι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζεις τις ντομάτες, αφαιρείς τα σπόρια και τις στραγγίζεις να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τις κόβεις σε κυβάκια. Καθαρίζεις το κρεμμύδι και το ψιλοκόβεις σε όσο μικρότερα κομμάτια μπορείς.

Κόβεις τα αβοκάντο στη μέση και αφαιρείς τα κουκούτσια. Με ένα κουτάλι αφαιρείς τη σάρκα. Εναλλακτικά μπορείς να χαράξεις και να βγάλεις τη φλούδα και στη συνέχεια να κόψεις τη σάρκα σε κομμάτια. Σε ένα μπολ λιώνεις τη σάρκα του αβοκάντο με ένα πιρούνι αφού προσθέσεις το λεμόνι. Αν τα αβοκάντο δεν είναι πολύ ώριμα, μπορείς να τα βάλεις στο μπλέντερ για να το κάνεις κρέμα. Σε πολλούς όμως αρέσει η κρέμα να έχει και μερικά κομματάκια και να μην είναι τελείως λιωμένη.

Στην κρέμα προσθέτεις τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτεις λίγο αλάτι, περίπου ¼ κουταλάκι του γλυκού και προαιρετικά καυτερή σάλτσα τσίλι. Αν δε θέλεις να είναι καυτερό, μπορείς να βάλεις κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Το γουακαμόλε, διατηρείται σκεπασμένο με μια ζελατίνη στο ψυγείο. Αν σου μαυρίσει μην νομίσεις ότι χάλασε. Η σάρκα του αβοκάντο έχει την ιδιότητα να μαυρίζει γρήγορα από την στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα. Ο χυμός λεμονιού, δρα ως αντιοξειδωτικό και επιβραδύνει το μαύρισμα.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε σάντουιτς, σαν ντιπ για λαχανικά ή να το σερβίρεις πάνω σε ψωμί Εσσαίων για ένα πλήρως ωμοφαγικό σνακ! Καλή όρεξη!

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε πως ο σκοπός δεν είναι να τρώμε 100% ωμά, εκτός φυσικά αν κάποιος το έχει ψάξει πολύ και έχει αποφασίσει για τους δικούς του λόγους να κάνει κάτι τέτοιο. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση ωμών φρούτων, λαχανικών και άλλων φυτικών τροφίμων που μπορούν να φαγωθούν χωρίς θερμική επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο η διατροφή μας γίνεται πιο υγιεινή, οικολογική και οικονομική.

Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα», και ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας που προάγει την Υγεία και τη Θετική Σκέψη. Για περισσότερες πληροφορίες, άρθρα, συμβουλές διατροφής και συνταγές μπείτε στο

http:// bletsas.gr .

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας του Ευτύχη Μπλέτσα μπείτε στο www.cookingEconomy.gr .