Αγοράστε βιολογικά τρόφιμα... έξυπνα και οικονομικά!

biologika-proionta
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ξέρετε πώς είναι πιο υγιεινά και προσπαθείτε να τα βάλετε στην κουζίνα σας με κάθε ευκαιρία, αλλά το αυξημένο τους κόστος πολλές φορές σας αποτρέπει. Δείτε τι κινήσεις πρέπει να κάνετε, ώστε να μειώσετε το κόστος και να αυξήσετε τα βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή σας.

Στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αλλά και σε εξειδικευμένα καταστήματα, τα βιολογικά προϊόντα πλέον βρίσκονται παντού, έτοιμα να σας ωφελήσουν, απαλλάσσοντάς σας από χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται στα συμβατικά τρόφιμα, που ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι καθαρίζονται σωστά και δεν περνούν χημικές ουσίες στον οργανισμό μας.

Από τη μία, λοιπόν, τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ωφέλιμα, απαλλαγμένα από χημικές ουσίες και πολλές φορές πιο νόστιμα από τα συμβατικά, από την άλλη το κόστος τους, το οποίο φτάνει μέχρι και 30% πάνω από τα υπόλοιπα προϊόντα, συχνά είναι αποτρεπτικό για κάποιους.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα από την αγορά βιολογικών προϊόντων και να βάλετε στη διατροφή σας αυτά που πραγματικά χρειάζεται να προτιμήσετε βιολογικά, όταν η τσέπη σας δεν σας επιτρέπει να κάνετε εξ ολοκλήρου τη διατροφή σας βιολογική.  

Κάντε μια σταδιακή μετάβαση
Αντί να μετατρέψετε όλη τη λίστα του σούπερ μάρκετ σε βιολογική από τη μία εβδομάδα στην άλλη, βλέποντας δραματική διαφορά στα έξοδά σας, ξεκινήστε πρώτα από κάποια προϊόντα, από τα πιο σημαντικά (που θα δείτε παρακάτω), προκειμένου να συνηθίσετε και αυτά και τις τιμές τους.

Πραγματοποιήστε έρευνα αγοράς
Οι τιμές ποικίλλουν από κατάστημα σε κατάστημα και όταν φτάσετε στο σημείο να αγοράζετε πολλά βιολογικά τρόφιμα, η διαφορά στο λογαριασμό θα γίνει αισθητή. Ψάξτε τα φθηνότερα βιολογικά προϊόντα στην περιοχή σας, καταλήξτε και «ελαφρύνετε» το κόστος.

Δημιουργήστε γεύματα με τα πιο φθηνά προϊόντα
Φτιάξτε τα γεύματά σας με βάση τα πιο φθηνά βιολογικά προϊόντα, είτε αυτά είναι κρεατικά, είτε λαχανικά και αυτοσχεδιάστε στις συνταγές όταν κάποιο βιολογικό προϊόν δεν είναι διαθέσιμο ή είναι ακριβό.

Επενδύστε στο βιολογικό κρέας, τυρί και γάλα
Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στα βιολογικά λαχανικά και στα βιολογικά προϊόντα ζωικής προέλευσης, προτιμήστε να αγοράσετε τα δεύτερα. Το συμβατικό κρέας και τα γαλακτοκομικά συχνά περιέχουν ορμόνες και παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβιοκτόνων.

Αγοράστε από την… πηγή
Ψάξτε για παραγωγούς βιολογικών προϊόντων κοντά στην περιοχή σας και αγοράστε απευθείας από αυτούς, προκειμένου να γλιτώσετε χρήματα.

Βάλτε προτεραιότητες
Κάποια φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μικροβιοκτόνων από άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αγοράστε τα «επίφοβα» τρόφιμα βιολογικά και προτιμήστε άλλα, λιγότερο επικίνδυνα, στη συμβατική τους μορφή, όταν η τσέπη σας δεν αντέχει.

Ποιες τροφές είναι καλύτερα να αγοράζετε βιολογικές
Αν ο προϋπολογισμός σας βγαίνει… εκτός, τότε φροντίστε τουλάχιστον να αγοράζετε τα παρακάτω τρόφιμα βιολογικά, καθώς αυτά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων: μήλα, αχλάδια, πατάτες, καρότα, φράουλες, κεράσια, βατόμουρα, σπανάκι, ντομάτες, αγγούρια, σταφύλι, ροδάκινα, νεκταρίνια, πιπεριές, όπως επίσης και το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Ποιες τροφές μπορείτε να αγοράσετε συμβατικές
Τις παρακάτω τροφές μπορείτε να τις αγοράσετε και στη συμβατική τους μορφή, καθώς είναι αυτές που περιέχουν τη μικρότερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων: γλυκοπατάτα, κουνουπίδι, καλαμπόκι, κρεμμύδι, αρακάς, ακτινίδιο, σπαράγγια, μάνγκο, λάχανο, αβοκάντο, μπρόκολο, μελιτζάνα, εσπεριδοειδή.

Θυμηθείτε πάντα να πλένετε σωστά τα τρόφιμά σας, είτε είναι βιολογικά είτε όχι και να ξεφλουδίζετε οπωσδήποτε τα συμβατικά τρόφιμα, προκειμένου να απαλλαχτείτε από το μεγαλύτερο μέρος των χημικών.