7 περιπτώσεις που η ζυγαριά σας… παραπλανεί

zugaria-baros
ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Το να ζυγίζεστε τακτικά (αλλά όχι υπερβολικά), ειδικά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό. Όπως επίσης και το να ξέρετε πότε να μη δίνετε σημασία στο αποτέλεσμα της ζυγαριάς.

Η ζυγαριά είναι σημαντικό εργαλείο σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, αφού είναι ο πιο αξιόπιστος (συνήθως) τρόπος που σας δείχνει από πού ξεκινήσατε και πώς προχωράτε, αν σημειώνετε πρόοδο ή όχι. Με άλλα λόγια είναι ο μετρητής της επιτυχίας –ή της αποτυχίας- μιας απόπειρας απώλειας βάρους.

Όσο, όμως, κι αν είναι ένα σημαντικό εργαλείο, δεν είναι το μόνο κι επίσης παίζει σημαντικό ρόλο το πώς επιλέγετε να τη χρησιμοποιείτε. Το τακτικό ζύγισμα μπορεί να προλάβει το… κακό πριν μετατραπεί σε διψήφιο νούμερο περιττών κιλών. Από την άλλη, η υπερβολή μπορεί να σας τρελάνει, καθώς μέσα στην ημέρα το βάρος σημειώνει αυξομειώσεις, που δεν πρέπει, όμως, να λάβετε υπόψη.

Δείτε σε ποιες 7 περιπτώσεις, η ζυγαριά δεν σας λέει όλη την αλήθεια κι εσείς δεν πρέπει να την πιστέψετε.

Αμέσως μετά το φαγητό
Μόλις φάγατε και η ζυγαριά σας δείχνει 2,5 κιλά παραπάνω; Μην ανησυχείτε, δεν πήρατε 2,5 κιλά σε ένα γεύμα. Το πιθανότερο είναι να έχει αυξηθεί ο όγκος του αίματος λόγω της ποσότητας φαγητού που έχετε καταναλώσει, συν του ότι το βάρος του γεύματος βρίσκεται ακόμη στο στομάχι και το πεπτικό σας σύστημα. Ακόμη, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο προκαλούν κατακράτηση υγρών, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το γεύμα που μόλις καταναλώσατε πρόσθεσε 2,5 μόνιμα κιλά στο βάρος σας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ενός προγράμματος γυμναστικής
Στην αρχή ενός προγράμματος γυμναστικής είναι πολύ πιθανό να δείτε τα κιλά σας να μειώνονται. Είναι, όμως, επίσης πολύ πιθανό ο δείκτης της ζυγαριάς να μη λέει να κατέβει για αρκετές εβδομάδες. Αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματός σας, η οποία αποτυπώνεται σε κιλά στη ζυγαριά. Στην πραγματικότητα, όμως, έχετε κάψει λίπος κι έχετε «χτίσει» μυς λόγω της γυμναστικής, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι το σώμα σας αλλάζει προς το καλύτερο.

Αμέσως μετά το γυμναστήριο
Συμβαίνει συχνά: κάνουμε 1 ώρα διάδρομο κι έπειτα ανεβαίνουμε κατευθείαν στη ζυγαριά, περιμένοντας να δούμε το βάρος μας 5 κιλά κάτω. Η καύση του λίπους, όμως, δεν συμβαίνει άμεσα και οποιαδήποτε διαφορά δείτε στο βάρος σας αυτή τη στιγμή, οφείλεται σε απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα, η οποία θα αποκατασταθεί μόλις πιείτε λίγο νερό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζυγίζεστε τακτικά, την ίδια ώρα της ημέρας κι όχι κάθε μέρα, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι πιο αξιόπιστα.

Μετά την κατανάλωση νερού
Όπως η απώλεια ιδρώτα μεταφράζεται και σε απώλεια βάρους, έτσι και η κατανάλωση νερού θα φανεί παρομοίως στη ζυγαριά, στέλνοντας το δείκτη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα μεγάλο ποτήρι του μισού λίτρου, για παράδειγμα, μπορεί να φανεί περίπου ως μισό κιλό στη ζυγαριά, το οποίο, φυσικά, το σώμα σας θα... ξεφορτωθεί. Αν, όμως, ζυγιστείτε αφού το πιείτε, θα φανεί στο αποτέλεσμα.

Πριν τον ύπνο
Ζυγιστήκατε το πρωί με το που ξυπνήσατε και θέλετε να δείτε τι διαφορά θα έχετε στο τέλος της ημέρας, πριν ξαναπέσετε για ύπνο; Καλύτερα όχι! Το πιθανότερο είναι να διαπιστώσετε ότι το βάρος σας διαφέρει από το πρωινό και να αναστατωθείτε ότι παχύνατε μέσα σε μερικές ώρες, κάτι που δεν ισχύει. Εδώ παίζουν ρόλο τα πάντα, από το τελευταίο σας γεύμα, το τελευταίο ποτήρι νερό, την τελευταία ώρα γυμναστηρίου κ.ο.κ., γι’ αυτό καλό είναι να έχετε κάποια συγκεκριμένη ώρα που ζυγίζεστε, την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα, φορώντας τα ίδια ρούχα και χρησιμοποιώντας την ίδια ζυγαριά, για να έχετε μια πιο σαφή εικόνα του βάρους σας. Αν ζυγιστείτε στο τέλος της ημέρας, μετά το φαγητό και το νερό που έχετε καταναλώσει κι έχοντας πάει γυμναστήριο, είναι λογικό το βάρος να διαφέρει από το πρωινό σας, εξ αιτίας των παραπάνω λόγων.

Μετά τη γέννα
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννα, η ζυγαριά συνήθως δείχνει απώλεια βάρους από 7 κιλά και πάνω, καθώς αφαιρείται πλέον από το σύνολο του βάρους το μωρό, ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό και ο αυξημένος όγκος του αίματος κατά την εγκυμοσύνη. Τα υπόλοιπα έξτρα κιλά, όμως, θα πάρουν λίγο χρόνο μέχρι να… ξεκολλήσουν από το σώμα σας, καθώς είναι τα κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης, λόγω της ενδεχόμενης ακινησίας, της μεγαλύτερης κατανάλωσης φαγητού κ.λπ. Επικεντρωθείτε στη σωστή και υγιεινή διατροφή και στο μωρό σας και δώστε στον εαυτό σας όσο χρόνο χρειάζεται για να επανέλθει, χωρίς άγχος.

Κάποιες στιγμές του κύκλου σας 
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των γυναικών κατά τη διάρκεια του κύκλου, κάνουν το βάρος να αυξομειώνεται εμφανώς και συνεχώς, μέχρι και 1 κιλό κατά την έμμηνο ρύση, την προεμμηνορροϊκή φάση και την ωορρηξία. Μην λαμβάνετε υπόψη σας αυτές τις αλλαγές, καθώς αυτό το είδος βάρους έρχεται και φεύγει. 

Θυμηθείτε ότι η ζυγαριά είναι ο οδηγός σας κι όχι το απόλυτο κριτήριο της επιτυχίας σας και χρησιμοποιήστε τη σωστά, έτσι ώστε να διατηρήσετε μια καλή σχέση μαζί της και τελικά να σας ανταμείψει!