Μπέργκερ μετά το γυμναστήριο; Ίσως και να μην κάνει κακό!

ligoura-mpergker
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Ναι, καλά διαβάσατε. Το να «χτυπήσετε» εκείνο το μπέργκερ που ονειρευόσασταν σε όλο το πρόγραμμα πιλάτες μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο κακό.

Όλοι το έχουμε πάθει: βρισκόμαστε εν μέσω προγράμματος στο γυμναστήριο και το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το τι θα φάμε μετά –που συνήθως οι επιθυμίες μας δεν είναι κοτόπουλο στον ατμό, ούτε σαλάτα με ρόκα… Επειδή, όμως, σχεδόν ποτέ δεν τρώμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, από φόβο μην πάει χαμένη όλη η τελευταία ώρα γυμναστικής, μια νέα μελέτη έρχεται να μας βγάλει από την ενοχική θέση.

Σύμφωνα με την –μικρή αλλά ριζοσπαστική- πιλοτική έρευνα του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, οι επιδράσεις διαφόρων σνακ μετά τη γυμναστική σε 11 γυμνασμένα άτομα βρέθηκαν ότι είναι παρόμοιες, είτε το σνακ ήταν ένα shake πρωτεΐνης ή μια πρωτεϊνική μπάρα ή ένα… μπέγκερ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες, έπειτα από μισή ώρα αφαγίας, παρακολούθησαν πρόγραμμα γυμναστηρίου 90 λεπτών με βάση την ενδυνάμωση. Στη συνέχεια, με το τέλος του προγράμματος, σε κάποιους δόθηκαν «παραδοσιακά» σνακ όπως βιολογικό φιστικοβούτυρο, ενεργειακά ποτά κ.ο.κ. και σε άλλους μικρά κεκάκια, φυσικοί χυμοί κ.ά. Έπειτα από δύο ώρες, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν άλλο ένα σνακ, με το πρώτο γκρουπ να λαμβάνει συμπληρώματα όπως πρωτεϊνικές μπάρες και shake, ενώ το (τυχερό) δεύτερο γκρουπ να καταναλώνει μπέργκερ με πατάτες και αναψυκτικό. Με το πέρασμα άλλων δύο ωρών, οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά με στατικό ποδήλατο.

Καταγράφοντας αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος και το μυϊκό ιστό τους, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στα 2 γκρουπ: τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης, ινσουλίνης και γλυκόζης παρέμειναν τα ίδια σε όλους, ανεξαρτήτως του γεύματος που είχαν καταναλώσει.
Για να βεβαιωθεί, το Πανεπιστήμιο κάλεσε τους συμμετέχοντες 1 εβδομάδα αργότερα, αυτή τη φορά αντιστρέφοντας τους όρους στο κάθε γκρουπ, με τα αποτελέσματα να παραμένουν τα ίδια.

Προτού, όμως, βιαστείτε να τρέξετε για junk food μετά το γυμναστήριο, έχετε υπόψη σας ότι οι συμμετέχοντες ήταν αθλητικοί τύποι και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σε καθημερινούς ανθρώπους. Παρ’ όλ’ αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια στο τόσο μπορείτε να «ξεφύγετε» και να απολαύσετε το αγαπημένο σας μπέργκερ. Αρκεί να έχετε ιδρώσει αρκετά προηγουμένως στο γυμναστήριο.