Υπάρχει ανοσία στο junk food;

burger-patates
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2015

Οι λάτρεις του πρόχειρου φαγητού μάλλον θα το γιορτάσουν με ένα… cheeseburger, μόλις μάθουν ότι οι επιστήμονες βρήκαν πως το ¼ των ανθρώπων παρουσιάζει ανοσία στις αρνητικές επιδράσεις του junk food.

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον βρήκαν κάτι που θα χαροποιήσει κάποιους: περίπου το ¼ των καταναλωτών έχει αποκτήσει ανοσία στο γρήγορο φαγητό, κοινώς junk food, κάτι που σημαίνει ότι το 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα που πραγματοποίησαν, δεν παρουσίασε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, παρ’ όλο που το προηγούμενο διάστημα πήρε περίπου 7 κιλά λόγω της κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε πάνω σε 20 παχύσαρκα άτομα, τα οποία για αρκετούς μήνες κατανάλωναν junk food –υπό την επίβλεψη ειδικών διαιτολόγων- προκειμένου να αναλυθεί το αν η αύξηση του βάρους επηρεάζει ορισμένες πλευρές της μεταβολικής τους λειτουργίας.

Παρ’ όλο που η αύξηση του βάρους ως αποτέλεσμα κακής διατροφής σχετίζεται και πάλι με την ανάπτυξη διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα το ¼ των συμμετεχόντων δεν παρουσίασε θέμα στη χοληστερίνη ή την πίεση, δείχνοντας ότι κάποιοι παχύσαρκοι άνθρωποι καταφέρνουν και προστατεύονται από τις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις της αύξησης βάρους, ενώ άλλοι αναπτύσσουν προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Investigation, οι ειδικοί, όμως, τονίζουν πως το γεγονός ότι το ¼ των συμμετεχόντων δεν επηρεάστηκε από την αύξηση βάρους από την κατανάλωση junk food, δεν εξασφαλίζει σε όλους ότι δεν θα βλάψουν την υγεία τους με τέτοιες διατροφικές προτιμήσεις. Συν τοις άλλοις, όσοι παρουσίαζαν μεταβολικά προβλήματα πριν την έναρξη της μελέτης, φάνηκε να επιδεινώνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι ότι το ¼ «προστατεύεται» από γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής λίπους και της συγκέντρωσής του, ειδικά γύρω από το συκώτι. Χρειάζονται, όμως, περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως γιατί η παχυσαρκία σε κάποιους προκαλεί προβλήματα και σε άλλους όχι.