Το κάλιο κάνει καλό, όμως πού θα το βρούμε;

kalio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων, το κάλιο είναι ένα μέταλλο που μπορούμε και χρειάζεται να λάβουμε μέσω της διατροφής μας, αν θέλουμε όλα να λειτουργούν… ρολόι.

Το ακούμε συχνά, το έχουμε συνδέσει με τις μπανάνες, οι οποίες είναι καλές πηγές του, και ξέρουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής. Ξέρουμε, όμως, τι ακριβώς είναι;

Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο στη διατροφή μας, που βοηθά στην ισορροπία των υγρών και του pH του σώματος. Είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς δουλεύει αντισταθμίζοντας το νάτριο, ενώ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη των μυών, το νευρικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες, η πρόσληψη καλίου καθημερινά πρέπει να φτάνει περίπου τα 4.700 mg, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι τα επίπεδά του στον οργανισμό, μπορεί να επηρεάζονται από παθήσεις στα νεφρά, διαβήτη, εμετούς, από φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε, ορμονικές διαταραχές κ.ο.κ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πολύ καλές πηγές καλίου, που σημαίνει ότι μπορεί ήδη να λαμβάνετε αρκετές ποσότητες του σημαντικού αυτού μετάλλου, αν τηρείτε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Αν, όμως, δεν είστε και τόσο συνεπείς στο ραντεβού σας με τα φρούτα, οι παρακάτω τροφές, μπορούν να αναπληρώσουν το κενό. 

Ψητή πατάτα
Εκτός του ότι μια μέτρια ψητή πατάτα ξεπερνάει τα 900mg καλίου, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή για να αυξήσετε την πρόσληψή σας, είναι επίσης και καλή πηγή άλλων μετάλλων και βιταμινών Β, ακόμη και μικρής ποσότητας βιταμίνης C. Συν τοις άλλοις, περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών κι όλα αυτά με λιγότερες από 200 θερμίδες.

Παντζάρι
Με 1300mg καλίου ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου παντζαριού, υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, 4 γραμμάρια φυτικών ινών, 35mg βιταμίνης C και 11 χιλιάδες διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, με λιγότερες από 40 θερμίδες, το παντζάρι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μέρος της διατροφής σας.

Άσπρα φασόλια
Τα φασόλια χαρίζουν στον οργανισμό περίπου 400mg καλίου ανά μισό φλιτζάνι, ποσότητα η οποία μας προσφέρει και 9 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε μέταλλα και οι θερμίδες στην παραπάνω ποσότητα φτάνουν τις 150. Τα φασόλια κονσέρβα μπορεί να διατηρούν τα υψηλά επίπεδα καλίου, αλλά περιέχουν επίσης και αρκετό νάτριο, γι’ αυτό δώστε προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Γλυκοπατάτες
Γευστικές, όχι και τόσο συνηθισμένες στην ελληνική κουζίνα, αλλά με πολλές νοικοκυρές να τις ανακαλύπτουν σιγά-σιγά, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Μια μέτρια ψητή γλυκοπατάτα αποδίδει 500mg καλίου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, 20 χιλιάδες Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης Α, 4 γραμμάρια φυτικών ινών και μόλις 100 θερμίδες.

Ξερά δαμάσκηνα
Τα ξερά δαμάσκηνα και ο χυμός τους είναι εξαιρετική πηγή καλίου, με ποσότητα μισού φλιτζανιού να φτάνει τα 700mg καλίου, τις 1.100 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης Α και να προσφέρει στον οργανισμό μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα.

Ντομάτες
Οιντομάτες έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: όταν μαγειρεύονται, εκτός του αυξάνεται το αντιοξειδωτικό λυκοπένιό τους, παρατηρείται μικρή αύξηση και στο κάλιο που περιέχουν. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης ντομάτας αποδίδει περίπου 450mg καλίου, δίνοντας νοστιμιά στα ζυμαρικά μας.

Μύδια
Αν και είναι περισσότερο γνωστά ως καλή πηγή ψευδαργύρου, ένα μέταλλο σημαντικό για πλήθος χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό, τα μύδια έχουν και… κρυφές χάρες. Το κάλιό τους φτάνει τα 500mg σε ποσότητα μισού φλιτζανιού, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου.