Το καρπούζι σε ρόλο πρωταγωνιστή που σίγουρα δεν είχατε δοκιμάσει

soupa-karpouzi-gazpacho
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Αν μέχρι τώρα νομίζατε ότι ο πιο «ριζοσπαστικός» τρόπος να φάτε καρπούζι είναι με φέτα, τότε σίγουρα θα σας ανοίξουμε νέους ορίζοντες.

Το καρπούζι είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού κι ένα από τα βασικά ενυδατικά φρούτα της εποχής, με κάθε μπουκιά του να περιέχει 92% νερό. Το δροσερό αυτό φρούτο, όμως, είναι πολύ περισσότερα από νερό και ζάχαρη, αφού περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, λυκοπένιο και φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των φλεγμονών και ελαχιστοποιεί τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες.

Είτε το καταναλώνετε για τα οφέλη του, είτε για τη γλυκιά δροσιά του, το καρπούζι έχει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης πέραν του κλασικού.

Κάντε το σούπα με βασιλικό
Με λίγη φαντασία το καρπούζι σας μπορεί να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή μιας κρύας σούπας.

Θα χρειαστείτε: 6 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κύβους, χωρίς τα κουκούτσια, 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο, ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο βασιλικό, ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι, ¼ κουτ. του γλυκού πιπέρι.

Εκτέλεση: Βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι και το αγγούρι έχουν διατηρήσει μια πολύ δροσερή θερμοκρασία από το ψυγείο, πριν τα χρησιμοποιήσετε, προκειμένου και η σούπα σας να βγει δροσερή. Αναμείξτε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν (αν θέλετε σταματήστε πριν γίνει τελείως κρέμα, αφήνοντας μερικά πιο χοντροκομμένα κομμάτια για πιο πλούσια υφή). Σερβίρετε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο και φύλλα φρέσκου βασιλικού και φροντίστε να την απολαύσετε αμέσως για να αισθανθείτε τη φρεσκάδα της. 

Προσθέστε το σε σαλάτα με ντομάτα και καρπούζι
Αυξήστε τα αντιοξειδωτικά του πιάτου, συνδυάζοντας το λυκοπένιο από το καρπούζι και τη ντομάτα και προσθέστε πρωτεΐνη με ξηρούς καρπούς, που θα χαρίσουν στη σαλάτα σας τραγανή υφή.

Θα χρειαστείτε: μισό καρπούζι κομμένο σε κύβους, 2 μεγάλες ντομάτες ή 3-4 κανονικές, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι, λίγη μέντα ψιλοκομμένη και μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και κομμένα στη μέση.

Εκτέλεση: Κόψτε τις ντομάτες και βάλτε τες μαζί με το καρπούζι σε ένα μπολ. Περιχύστε το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι, προσθέστε τη μέντα και αφήστε τα φιστίκια για την τελευταία στιγμή, καθώς αν τα βάλετε από νωρίς θα μουλιάσουν.

Φτιάξτε παγωτό με καρπούζι, ανανά και μύρτιλο
Μια συνταγή που κάνει θραύση σε μικρούς και μεγάλους διατηρώντας τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων.

Θα χρειαστείτε: 3 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε μικρά κομμάτια, χωρίς κουκούτσια, μισό φλιτζάνι ανανά κομμένο σε μικρά κομμάτια, 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι, μισό φλιτζάνι νερό καρύδας, μισό φλιτζάνι μύρτιλα.

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα μύρτιλα σε ένα μπλέντερ και αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν πουρές. Ανακατέψτε στο μείγμα και τα μύρτιλα και βάλτε τα σε ειδικές θήκες παγωτού, με ένα ξυλάκι στο καθένα. Βάλτε τα στην κατάψυξη για 1-2 ώρες μέχρι να παγώσουν και όταν έρθει η ώρα να τα απολαύσετε, αφήστε λίγο νερό της βρύσης να τρέξει πάνω τους προκειμένου να ξεκολλήσουν.

Ετοιμάστε ένα μοχίτο με καρπούζι
Καλοκαίρι χωρίς κοκτέιλ δεν γίνεται. Ούτε καλοκαίρι χωρίς καρπούζι. Τι θα γινόταν άραγε αν τα…μπλέκαμε μεταξύ τους;

Θα χρειαστείτε (για 4 κοκτέιλ): 1,5 κιλό καρπούζι κομμένο, χωρίς τα κουκούτσια, μισό φλιτζάνι φρέσκο χυμό lime, ¼ του φλιτζανιού φύλλα μέντας και μερικά ακόμη για γαρνιτούρα, 2,5 φλιτζάνια άσπρο ρούμι και ¼ του φλιτζανιού σιρόπι αγαύης.

Εκτέλεση: Βάλτε στο μπλέντερ το καρπούζι, το χυμό lime και τα φύλλα μέντας και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάστε το μείγμα σε μια κανάτα και ανακατέψτε το με το ρούμι και το σιρόπι. Σερβίρετε σε ποτήρια με πάγο και γαρνίρετε με τα φύλλα μέντας.

Την επόμενη φορά που θα πάτε να κόψετε λίγο καρπούζι για να φάτε, σκεφτείτε μήπως το αξιοποιήσετε σε κάποια από τις παραπάνω συνταγές ή -ακόμα καλύτερα- χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και φτιάξετε μια καινούργια!