Καταναλώστε τα τρόφιμα στην ώρα τους

ladi
ΤΡΙΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Μην γεμίζετε υπερβολικά τα ντουλάπια σας κι έπειτα ξεχνάτε να καταναλώσετε τα μισά σας τρόφιμα, γιατί το πιθανότερο είναι να χάσετε μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Πόσες φορές έχετε ανακαλύψει στα ντουλάπια σας προϊόντα που δεν θυμάστε καν από πότε βρίσκονται εκεί και, αν τα προλάβετε πριν τη λήξη τους, τα καταναλώνετε γρήγορα-γρήγορα μήνες μετά την αγορά τους;  Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τακτική σας στερεί τελικά την αρχική θρεπτική αξία των τροφών, η οποία χάθηκε κάπου στο χρόνο που πέρασε…

Ας πάρουμε για παράδειγμα το πράσινο τσάι και το ελαιόλαδο. Το ότι τα δύο αυτά προϊόντα είναι θρεπτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό δε χωράει αμφιβολία. Μπορεί, όμως, να μην είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε, αν δε θυμάστε από πότε βρίσκονται στο ντουλάπι σας! Σύμφωνα με δύο μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο Journal of Food Science, η ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο ελαιόλαδο «πέφτει» κατά 40% μετά από 6 μήνες, ενώ στο τσάι κατά 32%.

Για να λαμβάνετε το μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά τους, αντισταθείτε στον πειρασμό να αγοράζετε ελκυστικές προσφορές που σας αναγκάζουν να γεμίζετε τα ντουλάπια σας και να ξεχνάτε τι βρίσκετε στο βάθος τους και επιλέγετε μικρότερα μπουκάλια λαδιού και πακέτα τσαγιού, έτσι ώστε να τα καταναλώνετε και να πρέπει να τα αντικαταστήσετε κάθε λίγους μήνες. Μην ξεχνάτε να τα φυλάτε σε δροσερό και ξηρό μέρος.