Έχετε δοκιμάσει λυκοτρίβολο;

marouli-mache
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Πλούσιο σε οφέλη, αλλά όχι ευρέως γνωστό, το λυκοτρίβολο κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα σε αυτούς που ακολουθούν υγιεινή διατροφή και ψάχνουν ακατάπαυστα το καλύτερο για το πιάτο τους.

Μια από τις πιο θρεπτικές ποικιλίες μαρουλιού, το mache (γνωστό και ως λυκοτρίβολο) είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, παρέχοντας στον οργανισμό μας αντιοξειδωτική δράση και τόνωση του ανοσοποιητικού. Αποδίδει 14 φορές περισσότερη προβιταμίνη Α από το κλασικό μαρούλι, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως Β6, ευνοώντας το δέρμα, το μεταβολισμό, τη γνωστική ανάπτυξη και την ανοσοποιητική λειτουργία. Ακόμη, η περιεκτικότητά του σε σίδηρο φαίνεται πως φτάνει αυτή του σπανακιού.

Εκτός από τα οφέλη του, όμως, το μαρούλι mache θα νοστιμίσει τη σαλάτα σας, κάνοντάς τη ακόμα πιο υγιεινή –σκεφτείτε ότι 1 κούπα ωμό μαρούλι αποδίδει 20 θερμίδες, 48mg βιταμίνη C και 500mcg βιταμίνη Α. Έχει γλυκιά γεύση και βελούδινη υφή κι, αν έχετε σκοπό να το ψάξετε και να το προμηθευτείτε, έχετε υπόψη τα εξής:

  • Για να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκο, διαλέξτε αυτό που τα φύλλα του έχουν ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα και μέγεθος όσο ο αντίχειρας.
  • Τυλίξτε τα φύλλα του σε νωπές χαρτοπετσέτες. Έπειτα κλείστε τα σε πλαστική σακούλα που σφραγίζεται και διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες.
  • Φτιάξτε υπέροχη σαλάτα, αναμειγνύοντας 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, ½ κουταλιά μέλι, αλάτι και πιπέρι. Κόψτε σε λεπτές φέτες μισό αβοκάντο και μισό γκρέιπφρουτ. Προσθέστε όλα τα παραπάνω σε 2 κούπες κομμένο μαρούλι μαζί με ντρέσινγκ της αρέσκειάς σας.