Πώς να μεταμορφώσετε ένα κλασικό σάντουιτς σε υγιεινό και πεντανόστιμο

santouits
ΤΡΙΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το κλασικό τοστ με το άσπρο ψωμί, το ζαμπόν και το τυρί που λιώνει είναι φουλ σε θερμίδες και λιπαρά (ανάλογα βέβαια το είδος των συστατικών του), συν του ότι έχει πάψει πια να σας κάνει να το λιγουρεύεστε, από την ηλικία των…15. Δείτε πώς να το φτιάξετε αλλιώς!

Γιατί να μην απολαύσετε ένα σάντουιτς στη δουλειά, το απόγευμα ως σνακ ή ακόμη και ως γεύμα, χωρίς το άγχος των θερμίδων που «κρύβει» -όχι και τόσο καλά- το κλασικό τοστ; Έχοντας υπόψη σας τα παρακάτω, το σάντουίτς θα μεταμορφωθεί στο λεπτό.

Αντικαταστήστε το ψωμί του τοστ: Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, σίκαλης, πολύσπορο που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες σε σχέση με το άσπρο ψωμί.

Βγάλτε τα πατατάκια: Αν έχετε τη συνήθεια να συνοδεύετε το σάντουιτς με πατατάκια, ήρθε η ώρα να την αλλάξετε και στη θέση τους να προτιμήσετε μερικές λεπτές φέτες μήλου ή αχλαδιού. Εκτός του ότι θα απαλλαχτείτε από το υπερβολικό αλάτι, θα προσθέσετε έξτρα βιταμίνες και φυτικές ίνες στο γεύμα σας, κάνοντας έναν περίεργο συνδυασμό.

Επιλέξτε τυρί με χαμηλά λιπαρά: Το κίτρινο τυρί που λιώνει είναι σίγουρα νόστιμο, αλλά και πλούσιο σε λιπαρά. Προτιμήστε λίγο κατσικίσιο τυρί που είναι πιο υγιεινό, το οποίο όμως θα χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω για να λιώσει.

Πείτε «όχι» στο ζαμπόν και το μπέικον: Λίγη άπαχη γαλοπούλα ή λίγο στήθος κοτόπουλου, αν σας έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα, αποτελούν πολύ καλύτερες και άπαχες επιλογές, που δεν υστερούν σε νοστιμιά. Μια ακόμη γευστική επιλογή είναι και ο καπνιστός σολομός, γι’ αυτό βάλτε τον στη λίστα με τα επόμενα ψώνια σας.

Προσθέστε λαχανικά: Μισή κούπα σπανάκι, μερικές φέτες ντομάτας ή λίγη ρόκα θα προσθέσουν, εκτός από γεύση, βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στο σάντουιτς, χωρίς να το «φορτώσουν» με θερμίδες.