Οι αφροδισιακές τροφές που θα σας φέρουν πιο κοντά

kauteres-piperies
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Σίγουρα δεν χρειάζεστε στρείδια και θαλασσινά για να έρθετε κοντά με το/τη σύντροφό σας, αλλά γιατί να μη βάλετε μερικές αφροδισιακές (και νόστιμες) τροφές στο πρόγραμμα την Ημέρα των Ερωτευμένων;

Είτε πιστεύετε στις αφροδισιακές τροφές που ενισχύουν την ερωτική διάθεση, είτε όχι, σίγουρα δεν θα διαφωνήσετε ότι το τζατζίκι και ο γύρος δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για να φτιάξετε ατμόσφαιρα. Επειδή έχει διαφορά το να ετοιμάζετε ένα ρομαντικό δείπνο με στρείδια, αντί για μπριζόλες, δείτε τι μπορείτε να γευτείτε με το ταίρι σας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου –ή οποιαδήποτε άλλη μέρα- για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας και να απογειωθείτε γευστικά -κι όχι μόνο.

Καυτερές πιπεριές
Κι όμως, οι καυτερές πιπεριές απελευθερώνουν ενδορφίνες που δίνουν ώθηση στη διάθεσή σας και χαρίζουν ενέργεια. Ζεσταίνουν το σώμα από μέσα προς τα έξω, οδηγώντας στην ανάγκη για όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα, ενώ η καψαϊκίνη που περιέχουν διογκώνει ελάχιστα τα χείλη, κάνοντάς τα πιο αισθησιακά, συν του ότι… γαργαλάει τη γλώσσα.

Ρόδι

Λέγεται ότι το απαγορευμένο φρούτο που δάγκωσε η Εύα στον Κήπο της Εδέμ δεν ήταν μήλο, αλλά ένα χυμώδες ρόδι, κάτι που το κάνει ακόμη πιο δελεαστικό. Οι σπόροι του, άλλωστε, συνδέονταν πάντα με την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα, ενώ σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, της αναπαραγωγής και της ευχαρίστησης, ήταν αυτή που φύτεψε την πρώτη ροδιά. Αρκετές έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του ροδιού αυξάνουν τη ροή του αίματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης, διευκολύνοντας τη διέγερση. Αν, λοιπόν, η γονιμότητα δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές σας, δείτε το από την άλλη του πλευρά.

Βανίλια

Η βανίλια φαίνεται πως «κρύβει» ιστορία πίσω της, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, η τροπική αυτή ορχιδέα γεννήθηκε όταν η πριγκήπισσα Xanat κατέφυγε στο δάσος με τον αγαπημένο της που ήταν κοινός θνητός και όταν συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν οι δύο, στο μέρος όπου έπεσε το αίμα τους, φύτρωσε το φυτό που φέρει σήμερα τους καρπούς της βανίλιας. Οι ερωτικές επιδράσεις της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το άρωμά της, όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα του στρες, αλλά αναπτύσσει ευφορία, ζεστασιά και απόλαυση, με τους άντρες να φανερώνουν πιο έντονες αντιδράσεις.

Σοκολάτα

Όπως είναι φυσικό, η σοκολάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα, καθώς είναι από τις τροφές που ξέρουν να… παίζουν με τη χημεία. Βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό αλκαλοειδές, παρόμοιο με την καφεΐνη. Βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που θα απολαύσετε με το ταίρι σας είναι μαύρη, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Η γάλακτος είναι μόνο γάλα και ζάχαρη με μικρές ποσότητες κακάο.

Χαβιάρι

Και μόνο η αίσθηση ότι καταναλώνουν μια τόσο πολυτελή τροφή με το/τη σύντροφό τους, κάνει πολλούς να θεωρούν το χαβιάρι την απόλυτα… σέξι τροφή. Συνδέεται εδώ και χρόνια με την απόλαυση και την υπερβολή, αλλά πέραν αυτού, παρουσιάζει πλήθος οφελών στην υγεία που τονώνουν τη λίμπιντο. Ο λόγος είναι ο ψευδάργυρος που περιέχει, αλλά και η πρωτεΐνη του, που δίνουν ενέργεια, ενώ το αμινοξύ L-αργινίνη αυξάνει τη ροή του αίματος και την επιθυμία.

Στρείδια

Κλασικό αφροδιασιακό που γεμίζει το στόμα κι έχει πολλές έρευνες να στηρίζουν τη δράση του. Τα ωμά στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στην αύξηση της παραγωγής σπέρματος και τεστοστερόνης, αυξάνοντας κατ’ επέκταση τη λίμπιντο. Όπως μερικά ψάρια, έτσι και τα στρείδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, τα οποία φαίνεται πως βοηθούν κατά της κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα (συναισθήματα: ικανοποίηση, ευφορία) από μια περιοχή του εγκεφάλου σε μιαν άλλη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Καζανόβα έτρωγε 50 ωμά στρείδια την ημέρα!

Goji Berry

Αυτές οι μικροσκοπικές, άκρως θρεπτικές υπερτροφές είναι γνωστές και ως «μούρα της χαράς» στην Κίνα, όπου οι αφροδισιακές τους υπερδυνάμεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Εκεί χρησιμοποιούνται τόσο σε αλμυρά, όσο και σε γλυκά πιάτα, αλλά και σαν βάση στο κρασί, ενώ πλέον έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο. Η περιεκτικότητά τους σε βήτα-καροτίνη είναι υψηλότερη σε σχέση με τα περισσότερα φρούτα, ενώ κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να ωφελήσουν στο μεταβολικό σύνδρομο, που αποτελεί προάγγελο της στυτικής δυσλειτουργίας.