Φτιάξτε πεντανόστιμες και υγιεινές σπιτικές μπάρες

mpara-snak-ksiroi-karpoi
ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Οι μπάρες ενέργειας είναι πάντα ό,τι πρέπει για σνακ της στιγμής, σνακ στο γραφείο ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή από το Mediterranean Wellness Club (http://mwc.com.gr) και εμπλουτίστε την ανάλογα με τα γούστα σας!

Η παρακάτω συνταγή θα σας χαρίσει μπάρες ενέργειας γεμάτες γεύση, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε στο πρωινό σας, με λίγο γιαούρτι ή σκέτες, κάθε στιγμή της ημέρας.

Υλικά (για 18 μπάρες)

(χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά)

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, πεκάν, αμύγδαλα ή φουντούκια) ή παραδοσιακή βρώμη

¾ του φλιτζανιού αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής άλεσης

¾ του φλιτζανιού αλεύρι για κάθε χρήση

½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 κουταλιές της σούπας κρύο, ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 μεγάλο αβγό

2 κουταλιές της σούπας λάδι κανόλα

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

¼ κουτ. του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

3 φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα

λίγο χυμό μήλου

λίγο κορνφλάουερ

Προετοιμασία

Για να ετοιμάσετε την κρούστα: Αναμείξτε ¾ του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς ή βρώμη με το αλεύρι ζαχαροπλαστικής και το αλεύρι όλων των χρήσεων, ζάχαρη και αλάτι στο multi, μέχρι οι ξηροί καρποί να αλεστούν τέλεια. Προσθέστε βούτυρο και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό καλά στο μείγμα. Χτυπήστε το αβγό με λάδι, 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και το εκχύλισμα αμυγδάλου σε ένα μικρό μπολ και όσο χτυπάτε το μείγμα στο mutli, προσθέστε κι αυτό. Χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει συμπαγές, περίπου 30 με 45 δευτερόλεπτα.

Μετρήστε ½ φλιτζάνι από το μείγμα και αναμείξτε το σε ένα μπολ με το υπόλοιπο ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένων ξηρών καρπών (ή βρώμης). Αφήστε το στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσετε σαν τόπινγκ.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψεκάστε μαγειρικό σπρέι σε ένα ταψί.

Για να ετοιμάσετε γέμιση φρούτων και να «δέσετε» τις μπάρες, αναμείξτε 2 φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα, χυμό μήλου, ζάχαρη και κορνφλάουερ σε ένα μεγάλο τηγάνι. Αφήστε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ, για περίπου 4 με 5 λεπτά. Ανακατέψτε και το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα και 1 κουτ. του γλυκού βανίλιας.

Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί που έχετε ετοιμάσει, απλώστε την ομοιόμορφα και πιέστε τη στον πάτο, για να δημιουργήσετε κρούστα. Απλώστε τη γέμιση φρούτων από πάνω και πασπαλίστε στο τέλος το τόπινγκ που φυλάξατε νωρίτερα. Ψήστε τις μπάρες για 15 λεπτά και μειώστε θερμοκρασία στους 175 βαθμούς, ψήνοντας μέχρι η κρούστα και το τόπινγκ να πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα, για άλλα 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε να κρυώσουν τελείως, πριν τις κόψετε, για τουλάχιστον 1,5 ώρα.

Γιατί είναι σημαντικά τα υγιεινά σνακ στη διατροφή;

Τα σνακ είναι σημαντικά για την ενέργειά μας και μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες της ημέρας. Τα σνακ χρειάζονται για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος και αυτό το καταφέρνουν με το να «κόβουν» την πείνα μας ανάμεσα στα γεύματα και να μας αποτρέπουν από το να υπερβάλλουμε στο επόμενο γεύμα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και στην παιδική διατροφή, χαρίζοντας ενέργεια και μειώνοντας την πείνα. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά και κράκερ ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί σε μικρές ποσότητες, οι μπάρες ενέργειας με χαμηλά λιπαρά κ.ά.