Οι 9 πιο παχυντικές χριστουγεννιάτικες τροφές του κόσμου

oi-9-pio-paxuntikes-xristougenniatikes-trofes-tou-kosmou-pio-paxuntikes-xristougenniatikes-trofes-tou-kosmou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υπάρχουν εορταστικά γλυκίσματα και φαγητά ανά τον κόσμο που σίγουρα δεν υστερούν σε γεύση, αλλά μπορούν κάλλιστα να μας χαρίσουν περίμετρο μέσης όμοια με αυτή του… Άγιου Βασίλη.

Καθώς εμείς «πνιγόμαστε» στη ζάχαρη άχνη των κουραμπιέδων κάνοντας βουτιά στις θερμίδες τους, οι υπόλοιπες χώρες ανά τον κόσμο έχουν τα δικά τους «ένοχα» γλυκίσματα ή φαγητά που πρωταγωνιστούν στις γιορτές και είναι πλούσια σε γεύση, αλλά –δυστυχώς- και σε θερμίδες και λιπαρά.

Κάποια από αυτά μπορεί να τα γνωρίζετε από ταξίδια σας, κάποια άλλα σίγουρα τα ακούτε για πρώτη φορά, το κοινό σε όλα, όμως, είναι ότι μπορούν να παρασύρουν όλο τον… πλανήτη σε γευστικές απολαύσεις, αλλά και διατροφική κραιπάλη. Δείτε, λοιπόν, με τι παρασύρεται η κάθε χώρα την περίοδο των εορτών.

Νέα Ζηλανδία: χριστουγεννιάτικες κρεατόπιτες

Σαν να μην ήταν από μόνο του παχυντικό το μοσχάρι, στη Νέα Ζηλανδία του προσθέτουν ζωμό και το ψήνουν σε πίτα, για να το παρουσιάσουν στο εορταστικό γεύμα. Ακούγεται λαχταριστό; Είναι, αλλά οι 370 θερμίδες που περιέρχονται σε δύο μικρές πίτες συν την υψηλή περιεκτικότητα νατρίου, αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο και το κρέας, σίγουρα είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για να θέλουν οι Νέο-Ζηλανδοί και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Γερμανία: Schäufele (χοιρινή ωμοπλάτη)

Το γνωρίζουμε όλοι καλά: οι Γερμανοί αγαπούν το κρέας και το Schäufele είναι ένα χριστουγεννιάτικο – κι όχι μόνο- πιάτο που τους κάνει υπερήφανους. Πρόκειται για χοιρινή ωμοπλάτη, η οποία μαγειρεύεται με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τρόπους: στη Φραγκονία (Βαυαρία) τη μαγειρεύουν σε μεγάλη κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά, με πολλά λαχανικά, κρεμμύδια και μπίρα κι έπειτα τη «σβήνουν» με το ζωμό του κρέατος και τη σερβίρουν με λάχανο και dumplins (είδος ζυμαρικού), ενώ στο Μπάντεν τη σιγοβράζουν σε κρασί, νερό, ξίδι, κρεμμύδια και βότανα για ώρες και τη σερβίρουν με πατατοσαλάτα. Το κακό είναι ότι 170 γραμμάρια του συγκεκριμένου χοιρινού περιέχει περισσότερες από 450 θερμίδες και 14 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ σε συνδυασμό με το ζωμό και τα dumplings μπορεί ωραιότατα να αποτελέσει μια πολύ ισχυρή χριστουγεννιάτικη… βόμβα θερμίδων.

Νότια Αφρική: ζαχαρωτο-πουτίγκα (Malvapoeding)

Ξεκίνησε από τους Ευρωπαίους, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Νοτιο-Αφρικανοί συνέχισαν την παράδοση, σερβίροντας την απολαυστική αυτή κρεμώδη πουτίγκα σαν χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο. Συνδυάζει ζάχαρη, βούτυρο, γάλα, και αλεύρι κι έπειτα συμπληρώνεται από κρέμα και «σάλτσα» ζάχαρης, δίνοντάς της τη σπογγώδη αυτή υφή που της χάρισε και το όνομά της μοιάζοντας σε ζαχαρωτό (marshmallow). Ένα φλιτζάνι αυτού του επιδορπίου αποδίδει περίπου –κρατηθείτε- 400 θερμίδες, 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 30 γραμμάρια ζάχαρης.

Ελλάδα: κουραμπιέδες

Το «χιονισμένο» αυτό γλυκό που καταναλώνεται κατά κόρον στη χώρα μας τα Χριστούγεννα -και για όσο καιρό μετά υπάρχουν αποθέματα- μπορεί από τη μία να περιέχει αμύγδαλα και αβγά που του χαρίζουν θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη, ασβέστιο κ.λπ, αλλά στην πραγματικότητα πρωταγωνιστές του κουραμπιέ είναι το βούτυρο και η ζάχαρη. Τα 100 γραμμάρια της χριστουγεννιάτικης γεύσης του, λοιπόν, μπορούν να μας φορτώσουν με περίπου 450 θερμίδες και 12 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε κάτσει ακόμη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι…

Βενεζουέλα: Pan de jamon

Στη Νότια Αμερική δεν αστειεύονται όσον αφορά τα εορταστικά τους εδέσματα – απλώς τους δίνουν και καταλαβαίνουν. Το pan de jamon (που σημαίνει ψωμί… χοιρινού) είναι κάτι αρκετά απλό, αλλά πολύπλοκο ταυτόχρονα: σάντουιτς με μπέικον, σταφίδες, χοιρινό και ελιές γεμιστές με κομμάτι πιπεριάς πιμέντο, τυλιγμένες σε ζύμη. Τα 85 γραμμάρια του περίεργου αυτού σάντουιτς περιέχουν περίπου 1000 mg νατρίου και θα στείλουν την αρτηριακή πίεση στα ύψη, ενώ ένα μικρού μεγέθους σάντουιτς αποδίδει περίπου 500… εορταστικές θερμίδες. Χρόνια πολλά!

Γαλλία: Ψητή χήνα

Ο Νιλς Χόλγκερσον σίγουρα θα μισούσε το πιάτο αυτό, η αλήθεια είναι, όμως, ότι η ψητή χήνα έχει ιστορία αιώνων στη γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση, αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ακόμη και στην Αμερική. Το κρέας της χήνας είναι σκούρο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο παχυντικό από άλλα «χριστουγεννιάτικα» πουλερικά, όπως η γαλοπούλα και τα 170 γραμμάριά της, μαζί με την πέτσα, αποδίδουν περισσότερες από 300 θερμίδες και 22 γραμμάρια λίπους – κι όλα αυτά χωρίς τη γέμιση!

Φινλανδία: Καρελιανό βραστό κρέας

Με το κρέας και πάλι σε… πρώτο ρόλο, το πιάτο αυτό συνδυάζει μοσχάρι, χοιρινό και μερικές φορές αρνί, μαζί με αλάτι, νερό, κρεμμύδια και φύλλα δάφνης, ενώ συχνά σερβίρεται με πατάτες. Το αποτέλεσμα αφήνει μια γερή δόση κορεσμένων λιπαρών και περίπου 450 θερμίδες ανά μερίδα στον οργανισμό των Φινλανδών, οι οποίοι πέρα από αυτό, αφήνουν χώρο και για λίγο τάρανδο, άλλο ένα διάσημο φινλανδικό πιάτο.

Πορτογαλία: Bolo Rei

Πρόκειται για ένα πορτογαλικό κέικ φρούτων, το οποίο στην Πορτογαλία τιμούν δεόντως τα Χριστούγεννα, μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου – μετά δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο. Το κέικ αυτό, μπορεί να «εξαπατά» τους περισσότερους ως υγιεινό λόγω των φρούτων που περιέχει, σκεφτείτε, όμως, ότι τα φρούτα αυτά είναι καλυμμένα με σιρόπι ζάχαρης, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες βερσιόν του κέικ με τσιπς σοκολάτας, οι οποίες εκτινάσσουν τις θερμίδες του στα ύψη -ένα κομμάτι παραδοσιακού Bolo Rei φτάνει κοντά στις 300 θερμίδες.

Κίνα: πάπια Πεκίνου

Αν και τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν γιορτή στην Κίνα, παρ’ όλα αυτά σε κάποιες περιοχές τιμούνται διάφορες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και μια από τις πιο… ανθυγιεινές είναι η ψητή πάπια Πεκίνου. Η σπεσιαλιτέ αυτή είναι ουσιαστικά ένα πιάτο ψητής πάπιας που συνδυάζεται με ένα μείγμα από μέλι, τζίντζερ και μερικές φορές σάλτσα hoisin. Τα 170 γραμμάρια του πιάτου περιέχουν 350 θερμίδες και περίπου 10 γραμμάρια κορεσμένου λίπους – ό,τι δεν πρέπει για δίαιτα!