Νέοι για πάντα με τα διατροφικά «μυστικά» της ειδικού

neotita-omorfia-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Μπορούμε να δείχνουμε και να νιώθουμε πιο νέοι κάνοντας έξυπνες διατροφικές επιλογές; Και βέβαια! Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons), Βασιλική Σκρέτα, μας αποκαλύπτει όλα τα διατροφικά μυστικά νεότητας.

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης της επιδερμίδας μας και συμβάλλει στην προστασία των βλαβών από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, βασική αιτία για την εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων. Και ενώ, προκειμένου να καθυστερήσουμε τα αποκαλυπτικά σημάδια του χρόνου δοκιμάζουμε κάθε λογής κρέμες και δαπανηρά διορθωτικά προϊόντα αμφιβόλου αποτελέσματος, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως ό,τι τρώμε και πίνουμε είναι πολύ περισσότερο σημαντικά για να διατηρήσουμε υγιή και νεανική την εμφάνιση της επιδερμίδας μας.

Δείτε με ποιο τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορούμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν και περιορίζουν τις ανεπιθύμητες δράσεις της οξείδωσης των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για ποικίλα προβλήματα υγείας, αλλά και της γήρανσης της επιδερμίδας. Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με διαφορετικά και έντονα χρώματα. Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Ιδιαίτερα υψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφίμων βρίσκονται οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα καρότα, το μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Επιπλέον, αφεψήματα βοτάνων, όπως το πράσινο τσάι, το τζίντζερ, το μελισσόχορτο, το υπερικό ή βαλσαμόχορτο, αλλά και η κανέλα Κεϋλάνης προσφέρουν εκτός από την υπέροχη γεύση τους και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστών ως πολυφαινόλες.

Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Εκτός από ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του πολύτιμου για την επιδερμίδα κολλαγόνου, στην επιδιόρθωση των ιστών μέσω της συμβολής της στην πρωτεϊνοσύνθεση, καθώς και στη διατήρηση της υγείας των τριχοειδών αγγείων. Άριστες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι λιγότερο επιρρεπείς από άλλους στην εμφάνιση ρυτίδων και ξηρότητας του δέρματος, που συχνά παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά. Τέτοια είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που εκτός του ότι είναι απαραίτητα για ποικίλες και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, επιπλέον ενισχύουν την καλή όψη του δέρματος, κάνοντάς το να δείχνει πιο νεανικό, λαμπερό και υγιές. Διατροφικές επιλογές που περιέχουν ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομός, τσιπούρα και σκουμπρί. Καλά λιπαρά υπάρχουν, επίσης, σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, σε διάφορους σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι αλλά και στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε λινολεϊκό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της απαλότητας και της καλής εμφάνισης της επιδερμίδας. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφική για το δέρμα παραγωγή των ελευθέρων ριζών. Ελαχιστοποιείστε, επίσης, την κατανάλωση των κορεσμένων λιπών που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα.

Ενισχύστε την πρόσληψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για την επιδερμίδα μας, καθώς συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων μας, διατηρώντας έτσι το δέρμα μας σφριγηλό και νεανικό. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά (στρείδια, μύδια), οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το κόκκινο κρέας.

Χρησιμοποιείτε κουρκουμά (turmeric) στη μαγειρική σας. Η κουρκουμίνη, η βασική ουσία που περιέχεται στον κουρκουμά, συνεργατικά με άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, προσδίδουν βιολογικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τέτοιες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης.

Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Το νερό είναι ζωτικό και απαραίτητο συστατικό της δομής του δέρματος προσδίδοντάς του ελαστικότητα, λάμψη και ζωντάνια. Εξασφαλίστε ότι πίνετε τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και απολαύστε μια τόσο υγιή όσο και νεανική στην εμφάνιση επιδερμίδα.

Τέλος, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό για το ύψος σας βάρος και εντάξτε στην καθημερινότητά σας μια μορφή άσκησης που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, χορό κ.ά. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διατηρήσετε το σώμα σε φόρμα, αλλά θα βελτιώσετε και τις ψυχοσωματικές παραμέτρους που συμβάλλουν σε μια μοναδική αίσθηση ευφορίας, θετικής διάθεσης και ικανοποίησης.

Βασιλική Σκρέτα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons)

www.skreta-diet.gr

[email protected]

τηλ.: 6944203357