Γλυκά: πώς να καταναλώσετε το μεγάλο πειρασμό όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα»

gluka-ntonat
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Οι περισσότεροι τους έχουν μεγάλη αδυναμία, γι’ αυτό και η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευγενία Παπαδήμα, τα βάζει κάτω και εξηγεί πώς να τα καταναλώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μια ερώτηση που γίνεται συχνά στους ειδικούς είναι «πόσα γλυκά την εβδομάδα μπορώ να τρώω;», η οποία σαφώς δεν έχει μία και μόνο απάντηση. Εξαρτάται αρχικά από τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχει κάποιος (διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη κ.ά.) και από το τι ορίζει ως «γλυκό» σε σύσταση και σε ποσότητα.

Τα γλυκά είναι όντως ο μεγάλος πειρασμός και συστήνεται η απόλαυσή τους χωρίς, όμως, υπερβολές. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και στιγμές που η επιθυμία για γλυκό είναι τόσο μεγάλη που τελικά χάνεται ο έλεγχος. Τι μπορείτε να κάνετε τότε;

Οδηγίες επιβίωσης πριν ή μετά την κατανάλωση του γλυκού!

Πριν την κατανάλωση:

  • Βαθμολογήστε την πείνα και την επιθυμία σας. Πόσο πολύ το λαχταράτε αυτό το σοκολατάκι, μπισκοτάκι κ.τ.λ; Μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτό ή λιποθυμάτε από την επιθυμία και δε μπορείτε να περιμένετε ούτε λεπτό;
  • Ασκηθείτε στην υπομονή. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας με το να κάνετε κάτι άλλο. Πολλές φορές η επιθυμία είναι τόσο άμεση που αν περάσει λίγος χρόνος (π.χ. ποτίσετε τα λουλούδια) μπορεί και να το ξεχάσετε.
  • Αναρωτηθείτε «Γιατί το θέλω;» και σκεφτείτε τις παρακάτω 6 ερωτήσεις.

1. Πεινάτε; Γουργουρίζει το στομάχι σας;

2. Το θέλετε επειδή το είδατε; Είναι οπτικό το ερέθισμα;

3. Το θέλετε επειδή είναι διαθέσιμο κάτι που σημαίνει ότι επικίνδυνες περίοδοι είναι τα πάρτι και οι γιορτές;

4. Δε μπορείτε να λέτε «όχι» όταν σας προσφέρουν κάτι;

5. Μήπως νιώθετε ανία; Δεν έχετε τι να κάνετε;

6. Μήπως είσαστε σε στρες/βιώνετε κάποια συναισθηματική ένταση;

  • Αναγνωρίστε ποια είναι τα τρόφιμα-«πειρασμός» και κάντε τα άβολα, απομακρύνετέ τα από το οπτικό σας πεδίο (είναι πιο πιθανό να λυγίσετε μπροστά σε κάτι που βλέπετε συνέχεια)
  • Δώστε εναλλακτικές στον εαυτό σας. Μήπως απλώς επιθυμείτε τη γλυκιά γεύση και θα μπορούσατε να την έχετε π.χ. με αποξηραμένα φρούτα δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες;
  • Αποφασίστε πως αν πραγματικά το θέλετε θα το έχετε μόνο σε καθαρό πιάτο και μόνο στην κουζίνα (απορρίπτονται το δωμάτιο, η τηλεόραση, το βάζο, η μεγάλη συσκευασία κ.τ.λ)

Μετά την κατανάλωση:

  • Θα πρέπει να διαχειριστείτε επιτυχώς το συναίσθημα. Νιώθετε ικανοποίηση; Τύψεις; Και τα δύο;
  • Μην επιβάλλετε στον εαυτό σας αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Θα σας εξαντλήσουν, χωρίς άμεσα να έχετε κάποιο όφελος.
  • Αν είστε σε δίαιτα, ίσως είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε πόσο περιοριστικά όρια έχετε θέσει για το γλυκό. Το «απαγορευμένο» στη δίαιτα γίνεται υπερβολικά επιθυμητό.
  • Αν νιώθετε ότι «χάσατε τον έλεγχο», ας είναι μόνο σε αυτό το γεύμα, αυτή τη φορά. Μην το συνεχίσετε όλη μέρα προσθέτοντας κι άλλα τρόφιμα, μόνο και μόνο ως «αυτοτιμωρία». Μπορείτε να έχετε τα υπόλοιπα γεύματά σας κανονικότατα μέσα στην ημέρα!
  • Μη γίνεστε πιο αυστηροί με τον εαυτό σας. Υπερβολές του τύπου «Δε θα ξαναφάω ποτέ γλυκό», απλώς θα σας οδηγήσουν πιο γρήγορα στο να το επιθυμήσετε!

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

www.dietsecrets.gr