Ξέρατε ότι οι vegan απέχουν και από αυτές τις 5 τροφές;

frouta-laxanika-xortofagos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Οι vegan απέχουν όχι μόνο από το κρέας, αλλά από κάθε προϊόν ζωικής προέλευσης και από πολλά ακόμη που ίσως να μην είχατε φανταστεί.

Η χορτοφαγία έχει πολλές πλευρές και είδη, με κάποιους να απέχουν μόνο από το κρέας, αλλά να τρώνε ψάρι (θαλασσινο-χορτοφαγία), άλλους να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι κρέας (γαλακτο-χορτοφαγία), άλλους να απέχουν από το κόκκινο κρέας, αλλά να τρώνε κοτόπουλο ή να απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά γενικά, αλλά ενίοτε να τα καταναλώνουν κ.ο.κ. Όταν, όμως, μιλάμε για αυστηρή χορτοφαγία ή βιγκανισμό, τότε τα περιθώρια στενεύουν. Οι vegan δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν, δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα. Επίσης, δεν καταναλώνουν τα παρακάτω, που ίσως να μην γνωρίζατε:

Κάποια είδη ζάχαρης

Κάποια είδη ζάχαρης που έχουν λευκανθεί με άνθρακα κόκκαλου (π.χ. ζάχαρη καλάμου, αλλά όχι ζάχαρη από τεύτλα), παρ’ όλο που δεν αποτελούν άμεσα ζωϊκά προϊόντα, δεν καταναλώνονται από τους αυστηρούς χορτοφάγους.

Ζελέ, ζαχαρωτά κ.λπ.

Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ζελατίνη, η οποία προέρχεται από το κολλαγόνο, το οποίο παράγεται από ζωικά υποπροϊόντα.

Τυρί σόγιας

Οι vegan το αποφεύγουν μόνο όταν περιέχει πρόσθετη καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), ελέγχοντας πάντα προσεκτικά τις ετικέτες.

Πατατάκια

Όχι, δεν είναι απλή πατάτα, αφού πολλά είδη, ειδικά αυτά με γεύση barbecue, περιέχουν λίπος από κοτόπουλο.

Μαργαρίνη

Παρ’ όλο που πολλές μαργαρίνες παρασκευάζονται με φυτικά έλαια αντί για γαλακτοκομικά, μπορεί να περιέχουν ζελατίνη, καζεΐνη και άλλα απαγορευτικά για τους vegan συστατικά.