10 τρόποι να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα

diaita
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2016

Το ξέρουμε ότι η δίαιτα δεν είναι από τις αγαπημένες σας διαδικασίες, όπως ξέρουμε, επίσης, πως έχει αρχίσει να σας αγχώνει το καλοκαίρι που πλησιάζει... απειλητικά. Με μερικά κόλπα, όμως, θα καταφέρετε να ρίξετε λίγο τα κιλά σας, σουλουπώνοντας τον εαυτό σας πριν τηn πρώτη μεγάλη βουτιά για φέτος.

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή, υγιεινή και οργανωμένη διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες και τον οργανισμό του καθενός, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, που θα μας βοηθήσει να διώξουμε περιττό λίπος και να αποκτήσουμε σφιχτό σώμα, ιδανικό για να αναδείξει το μπικίνι που ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε.

Αν, όμως, θέλετε να χάσετε μόνο τα 2-3 κιλά που έχουν αρχίσει να σας δυσκολεύουν στα ρούχα και σας μειώνουν την αυτοπεποίθηση, μπορείτε να πάρετε πιο χαλαρά την παραπάνω διαδικασία, χωρίς να μπείτε σε ασφυκτικό πλάνο. Τα παρακάτω 10 tips θα σας βοηθήσουν.

Χρονομετρήστε τα γεύματά σας

Βάλτε το χρονόμετρο στα 20 λεπτά και ανακαλύψτε ξανά πώς είναι να τρώτε αργά, μασώντας και απολαμβάνοντας την τροφή. Με αυτό τον τρόπο θα γευτείτε περισσότερο το φαγητό σας, θα προλάβετε να «ακούσετε» το σώμα σας όταν χορτάσει και θα αποφύγετε περιστατικά υπερφαγίας. Θα δείτε ότι όταν χτυπήσει το κουδούνι στο εικοσάλεπτο, θα είστε χορτάτοι κι ευτυχείς.

Σερβίρετε περισσότερα λαχανικά

Βάλτε 3 λαχανικά στο πιάτο σας απόψε αντί για 1 κι έτσι θα αυξήσετε την κατανάλωσή τους χωρίς να προσπαθήσετε πολύ. Οι φυτικές τους ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε κορεσμό με λιγότερες θερμίδες κι αν τα μαγειρεύετε χωρίς πρόσθετο λίπος, προσθέτοντάς τους χυμό λεμονιού και βότανα, αντί για ντρέσινγκ, τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Πείτε «ναι» στις σούπες

Μια σούπα την ημέρα, τις θερμίδες κάνει πέρα. Φτιάξτε μια σούπα λαχανικών, φάτε τη αργά και απαλλαχτείτε από ένα φουλ λιπαρό γεύμα που θα σας πρόσθετε βάρος και θα σας έκανε να πεινάσετε γρηγορότερα, με την ελαφριά αυτή εναλλακτική που χορταίνει και καταπραΰνει. Αποφύγετε το πολύ αλάτι και τις κρεμώδεις σούπες με κρέμες γάλακτος και πολλά λιπαρά.

Βάλτε στόχο την ολική άλεση

Η ολική άλεση όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, το κριθάρι, το μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ο.κ. είναι οι απόλυτοι σύμμαχοί σας στην απώλεια βάρους. Όπως με τα λαχανικά, οι φυτικές τους ίνες σας βοηθούν να χορτάσετε πιο γρήγορα και συν τοις άλλοις, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Αντικαταστήστε τις επεξεργασμένες εκδοχές τους, όπως το άσπρο ψωμί, ρύζι κ.λπ., με αυτά και αφήστε τα να κάνουν τη δουλειά τους!

Απαρνηθείτε το μπέικον

Αν έχετε συνηθίσει να το καταναλώνετε στο πρωινό σας ή στο σάντουιτς και τη σαλάτα, καλό θα ήταν να το αντικαταστήσετε με άλλες υγιεινές επιλογές, γλιτώνοντας μόνο με μια κίνηση περίπου 100 θερμίδες ανά φέτα. Μπορείτε να βάλετε αντί για μπέικον, φέτες ντομάτας, ψητές πιπεριές, μουστάρδα ή λίγο κατσικίσιο τυρί για να αντικαταστήσετε τη γεύση που χάνετε.

Φτιάξτε πίτσα φιλική προς τη σιλουέτα

Βάλτε τόπινγκ λαχανικών στην πίτσα σας, αντί για αλλαντικά, μειώνοντας τις θερμίδες της πίτσας σας ακόμη και κατά 100, ανά μερίδα. Άλλα τρικ είναι να επιλέξετε ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά και να τη φτιάξετε με λεπτή ζύμη με λίγο ελαιόλαδο.

Χρησιμοποιείτε ψηλά και λεπτά ποτήρια

Πρόκειται για έναν ιδιοφυή τρόπο για να κόψετε «υγρές» θερμίδες από χυμούς, αναψυκτικά κ.ο.κ. Με τα ψηλά και λεπτά ποτήρια, πίνουμε συνήθως 25-30% λιγότερο χυμό, αναψυκτικό, κρασί κ.ο.κ., σύμφωνα με έρευνες, γιατί έχουμε την ψευδαίσθηση ότι πίνουμε περισσότερο, όπως απέδειξε ο Brian Wansink, PhD του Πανεπιστημίου Cornell, μέσα από τεστ.

Τρώτε σπίτι

Βάλτε στόχο να καταναλώνετε σπιτικό φαγητό τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα του Consumer Reports, βρέθηκε ότι όσοι χάνουν βάρος επιτυχώς, είναι πάντα άνθρωποι που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας περιμένει πολύ μαγείρεμα, αφού σπιτικό φαγητό είναι και μια πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, γλιτώνετε τα έξτρα λιπαρά των φαγητών απ’ έξω, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να φάτε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Προσέξτε τις μερίδες σας

Άλλη μια σημαντική συνήθεια των αδύνατων ανθρώπων είναι η έμφαση στη μερίδα σε κάθε τους γεύμα. Μόλις μάθετε να βάζετε τις σωστές μερίδες στο πιάτο σας, θα σας γίνει σύντομα συνήθεια. Για να δείτε ποιες ποσότητες θεωρούνται ιδανικές, κάντε κλικ εδώ.

Δοκιμάστε τον κανόνα 80-20

Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τρώμε μέχρι… τελικής πτώσεως, στην Οκινάουα, όμως, τρώνε μέχρι να νιώσουν κατά 80% χορτάτοι, ενώ έχουν ακόμη και ονομασία γι’ αυτή τη φυσική συνήθεια αδυνατίσματος: hara hachi bu. Τρώγοντας 20% λιγότερο φαγητό απ’ ό,τι τρώτε συνήθως, θα καταφέρετε να επιτύχετε κι εσείς μείωση στο βάρος σας.