Ολική επαναφορά: πώς να χάσετε τα κιλά του Πάσχα με 10 μικρές αλλαγές στη διατροφή

diatrofi-diaita
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2016

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χριστίνα Μπαλαμώτη, μεταδίδει τα φώτα της σχετικά με το πώς να επανέλθουμε στα κιλά μας, μετά τη λαμπριάτικη κραιπάλη.

Στο γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, μπορεί κανείς να πάρει πάνω από 3000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άντρες. Όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέχρι και 3 κιλά τις μέρες του Πάσχα (Μ. Σάββατο βράδυ έως και Δευτέρα του Πάσχα) και μέχρι 5 κιλά εάν το φαγοπότι συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή του Θωμά!

Συνήθως, λοιπόν, αμέσως μετά τις γιορτές επικρατεί πανικός και πολύς κόσμος καταφεύγει στην εφαρμογή μη ισορροπημένων διαιτολογίων προκειμένου να χαθεί γρήγορα το βάρος. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς, διότι τα κιλά των γιορτών θεωρούνται πρόσφατα αποκτηθέν βάρος και είναι εύκολο να φύγουν -το βάρος το οποίο προϋπάρχει είναι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί.

Σε γενικές γραμμές, αν κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε πολύ εύκολα να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά του Πάσχα χωρίς δίαιτα.

10 μικρές αλλαγές για τη μείωση του βάρους των γιορτών

Να καταναλώνουμε αρκετό νερό ημερησίως (6-8 ποτήρια), όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί), ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών, διευκολύνοντας έτσι τον μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών που καθημερινά καταναλώνουμε στη διατροφή μας. Τις ημέρες του Πάσχα, η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών, η οποία συνοδεύεται με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης νερού.

Να κάνουμε μικρά γεύματα, σε αντίθεση με τα μεγάλα γεύματα που κάνουμε τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι επιτυγχάνουμε αφενός μεν μικρότερη θερμιδική πρόσληψη, αφετέρου δεν διατείνονται τα τοιχώματα του στομάχου.

Να καταναλώνουμε συχνά γεύματα (κάθε 4 – 5 ώρες το πολύ πρέπει να υπάρχει γεύμα), σε αντίθεση με τα αραιά γεύματα που κάνουμε τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο των σακχάρων στο αίμα και έχουμε ένα καλά ρυθμισμένο οργανισμό που μπορεί να χάσει πιο εύκολα λίπος.

Να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών. Τα παχιά κρέατα, τα ολόπαχα τυριά και τα γλυκίσματα του Πάσχα (τσουρέκι, κουλουράκια) περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι, μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κατ’ επέκταση καλύτερο μεταβολισμό. Τις ημέρες του Πάσχα η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωσή τους περιορίζεται λόγω της πληθώρας άλλων εδεσμάτων.

Να αποφεύγουμε τα απλά σάκχαρα (π.χ. γλυκά). Η ζάχαρη που παίρνουμε από τα πασχαλινά γλυκά απελευθερώνεται γρήγορα στο αίμα υπό τη μορφή γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπεργλυκαιμία, ενώ μετά ακολουθεί απότομη μείωση και έτσι πεινάμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση γλυκών και σακχαρωδών. Η μεγάλη πρόσληψη γλυκών μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίπους.

Σιγά σιγά θα πρέπει να αφήσουμε την κρεατοφαγία και να εντάξουμε στη διατροφή μας και πάλι την κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες, οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.λπ.

Να μειώσουμε τη χρήση αλατιού. Το αλάτι είναι γνωστό ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα κρεατικά που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό τις μέρες αυτές περιέχουν στη φυσική τους σύσταση αλάτι.

Να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου, το οποίο βοηθά στη γρηγορότερη απέκκριση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό μας. Ενδεικτικά, τροφές με κάλιο είναι το μέλι, η μπανάνα, η πατάτα, το πορτοκάλι και ο χυμός πορτοκαλιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν για δύο συνεχόμενες ημέρες καταναλώσουμε καλιούχες τροφές, μπορούμε να χάσουμε μέχρι και δύο κιλά!

Να μειώσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία αυξάνεται κατά τις ημέρες του Πάσχα και συνοδεύεται με μείωση της κατανάλωσης νερού.

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet http://www.dietnet.gr