Διατροφή ενόψει καλοκαιριού: πολύτιμες συμβουλές από την ειδικό

gunaika-salata
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2016

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναστασία Κόκκαλη, δίνει τα τελευταία διατροφικά tips πριν μπει το καλοκαίρι.

«Δίαιτα» είναι η λέξη που… «γκουγκλάρεται» περισσότερο αυτή την εποχή, παράλληλα με την αναζήτηση του καλύτερου καλοκαιρινού προορισμού. Μια εποχή, όπου εμφανίζονται τα λατρεμένα μαγιό και τα κοντά σορτσάκια στις βιτρίνες, με το άγχος να κυριεύει τους περισσότερους για αδυνάτισμα. Μέσα στον πανικό όμως γίνονται και λάθος επιλογές και, όπως θα έχετε διαπιστώσει, τα λάθη πληρώνονται! Τι κάνουμε λοιπόν; Η ειδικός σας έχει τη λύση κι αν είστε… καλοί μαθητές, θα ανταμειφθείτε!

Τρώτε κάθε 4 ώρες. Ο «μαγικός» κανόνας για ενίσχυση μεταβολισμού και ελέγχου της όρεξης. Μοιράστε τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα σύμφωνα με το ωράριο εργασίας και αφιερώστε λίγο χρόνο για να τα απολαύσετε.

Ξεχάστε για λίγο τα εξωτικά κοκτέιλ και τα καθημερινά ποτά. Αυτά «φορτώνουν» με αρκετό αλκοόλ το σώμα και οι θερμίδες δυστυχώς είναι πολλές! Εξάλλου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να διανύουμε και κάποιες alcohol–free μέρες. Προτιμήστε φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό με χυμό λεμονιού ή φτιάξτε σπιτικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ!

Αγαπήστε τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα. Κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, πεπόνι, νεκταρίνια καρπούζι, πεπόνι, όλα προσφέρουν ένα κοκτέιλ αντιοξειδωτικών και βιταμινών, τα οποία αποτελούν και πολύτιμο σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Λίγες θερμίδες, αναρίθμητα οφέλη στη υγεία και γλυκιά γεύση. Τι καλύτερο;

Νερό, νερό, νερό. Μπορεί να ακούγεται κουραστική συμβουλή, αλλά αν την εφαρμόσετε, θα δείτε πόσο ωφελεί το σώμα και το δέρμα. Νερό, πράσινο τσάι, χυμοί και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ενυδατωθείτε, βάλτε το στο πρόγραμμα. Το σώμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 55-60%, οπότε η πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να δουλεύει ο μεταβολισμός στο φουλ.

Γίνετε ρεαλιστές. Θέστε πραγματοποιήσιμους στόχους και δεν θα απογοητευτείτε. Το σώμα μας μπορεί να χάσει από 500 γραμμάρια έως 1 κιλό σε 7 μέρες. Για να χάσετε 500 γραμμάρια λίπος, πρέπει να «ξοδέψετε» 3500 θερμίδες επιπλέον από τις ημερήσιες δραστηριότητες και ο μόνος  τρόπος για να φτάσετε στο στόχο, είναι βήμα-βήμα. Αυξάνοντας, δηλαδή, κάθε μέρα την ενεργειακή δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας, και μειώνοντας τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Τότε θα δείτε το βάρος σας να μειώνεται κατά 1 κιλό ανά 7 μέρες.

Μετρήστε μέχρι το 10 -ή και μέχρι το 20! Μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος όρος έντονης επιθυμίας για φαγητό διαρκεί μόνο περίπου 10 λεπτά. Έτσι, πριν να υποκύψετε σε οποιοδήποτε διατροφικό πειρασμό, κάντε ένα δεκάλεπτο «διάλειμμα» και ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί εκτός κουζίνας!

Πείτε «ναι» στο σπιτικό φαγητό. Μαγειρεύοντας στο σπίτι, ελέγχετε το ελαιόλαδο, ενισχύετε το φαγητό με μπαχαρικά και μυρωδικά, κάποια από τα οποία έχουν συσχετιστεί με το αδυνάτισμα, όπως είναι το μαυροπίπερο, το πιπέρι καγιέν, ο κουρκουμάς, η ρίγανη και ο βασιλικός και επιλέγετε εσείς τα κατάλληλα υλικά και μερίδες.

Γράψτε ό,τι τρώτε. Ή αλλιώς, κρατήστε το κλασικό ημερολόγιο διατροφής. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Η καταγραφή του φαγητού, είναι ένας τρόπος αναγνώρισης και πραγματικής εκτίμησης των θερμίδων που καταναλώνουμε. Γράφοντας το φαγητό, τις θερμίδες, τα συναισθήματα και την άσκηση, αναγνωρίζονται καλύτερα οι συνήθειες που μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού. Όταν γνωρίζουμε ότι «πρέπει» να καταγράψουμε εκείνο το κομμάτι κέικ σοκολάτας, τότε φαίνεται λιγότερο… ελκυστικό! Μέσα από αναρίθμητα ερευνητικά δεδομένα, οι πιο επιτυχημένοι dieters, είναι αυτοί που διατηρούν ημερολόγιο διατροφής.

Γυμναστείτε όπως σας αρέσει. Περπάτημα, yoga, χορός, κολύμπι. Κάντε ό,τι εσείς αγαπάτε, αρκεί να διαρκεί 1 ώρα κάθε μέρα. Σηκωθείτε, λοιπόν, βάλτε αθλητικά, πάρτε ένα μπουκάλι νερό και τσάι και καλή προπόνηση!

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Αριστοτέλους 8 Θεσσαλονίκη 2310 224627
[email protected]