Πώς μια έκθεση και μια εφαρμογή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη βιώσιμη διατροφή

map-your-meal

Η Έκθεση Αγροδιατροφικών προϊόντων στήριξε την τοπική παραγωγή

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2016

Την Κυριακή 22 Μαΐου ο πολυχώρος WE σε συνεργασία με τους Students for Sustainability - International Hellenic University και την Fair Trade Hellas πραγματοποίησαν την «Έκθεση Τοπικών Αγροδιατροφικών προιόντων», στο πλαίσιο του τριημέρου Αειφορίας στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτά που συνέβησαν εκεί ήταν πολύ επιμορφωτικά.

Δέκα τοπικοί παραγωγοί από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές είχαν δωρεάν τη δυνατότητα να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, καθώς επίσης και να μας μιλήσουν γι’ αυτά, το όραμά τους, το μεράκι τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τι στήριξη θα ήθελαν.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται και να μαθαίνει τι είναι αυτό που τρώει, ποιος το παρήγαγε και με ποιο τρόπο», ενώ παραγωγοί και επισκέπτες ήρθαν κοντά σε μια συζήτηση για την τροφή και μαζί ενημερώθηκαν για την εφαρμογή Map Your Meal που ετοιμάζει η Fair Trade Hellas.

Η εφαρμογή αυτή, η οποία θα είναι έτοιμη να την κατεβάσουμε στα κινητά μας στις 11 Ιουνίου, θα δίνει τη δυνατότητα να σκανάρουμε τα προιόντα που αγοράζουμε και να ανακαλύπτουμε πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι και πόσο δίκαια παρασκευάστηκαν. Με λίγα λόγια, θα μας βοηθήσει να καταναλώνουμε πιο υπεύθυνα, αλλάζοντας τη διατροφή μας πολύ ή λίγο, ανάλογα με το τι καταναλώναμε ως τώρα και πώς μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε. (Αν επιθυμείτε να σας σταλεί η εφαρμογή, μπορείτε να στείλετε το mail σας στο [email protected])

Μια από τις 10 παραγωγούς από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

Οι παραγωγοί και κοινωνικοί συνεταιρισμοί που συμμετείχαν με τα καταπληκτικά προϊόντα τους ήταν οι: Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές, κοιν.Σεπ ΟΙΚΑΔΕ, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Σπείρα Γης, Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελισσοχωρίου, «ΕΥΓΕ»Μούσες Πιερίων - Κοινωνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κατερίνης, ΠεριΣυλλογή Κοιν.Σ.Επ., Μελισσοκομία Καραλής, Aristo –Telia, The chill factor, Άρης Μάντζαρης, παραγωγός – ΚΥΓΕΩ.

Ο σκοπός της διοργάνωσης ήταν να στηριχθεί η τοπική παραγωγή και κατανάλωση, καθώς και το δίκαιο εμπόριο, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πιο βιώσιμη πόλη!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε: είμαστε ό,τι τρώμε και ό,τι τρώμε έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα!