Οι 10 μεγαλύτερες πηγές αλατιού στη διατροφή μας

oi-10-megaluteres-piges-alatiou-sti-diatrofi-mas

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μπορεί το αλάτι να νοστιμίζει το φαγητό μας, αλλά μήπως οι επιπτώσεις του στην υγεία μας είναι μεγαλύτερες απ’ όσο φανταζόμασταν;

Λατρεύουμε το αλμυρό ποπ κορν, ρίχνουμε αλάτι στις τηγανητές πατάτες και η σαλάτα μας δεν λέγεται σαλάτα αν δεν έχει… αλμύρα στη γεύση της. Κι αν από τη μία όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν νοστιμιά στο φαγητό μας, την ίδια στιγμή, όταν καταναλώνουμε υπερβάλλον αλάτι αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση και ταυτόχρονα ο κίνδυνος για έμφραγμα. Κι απ’ ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, οι περισσότεροι Έλληνες ξεπερνούν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης αλατιού (δηλαδή τα 5-6 γραμμ. ημερησίως, που ισοδυναμούν με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι), πιστεύοντας μάλιστα ότι δεν καταναλώνουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν καλά τις πηγές του νατρίου.

Σύμφωνα με αναφορά που περιλαμβάνει δεδομένα του 2007 και του 2008, υπάρχουν 10 τροφές που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του νατρίου που καταναλώνουμε καθημερινά και αν τις έχουμε υπόψη μας, θα μπορέσουμε να μειώσουμε και την πρόσληψή του, ευεργετώντας τον οργανισμό μας – άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 3 γραμμ. ημερησίως, έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο ποσοστό εμφάνισης στεφανιαίας νόσου με τη μείωση του καπνίσματος κατά 50%. Δείτε λοιπόν ποιες τροφές θα πρέπει να προσέξετε, έτσι ώστε να μην «καταπιέζετε» την καρδιά σας.

Πατατάκια και άλλα γευστικά σνακ

Σίγουρα τη στιγμή που πεινάμε και θέλουμε να «τιθασεύσουμε» την πείνα μας μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού, μια χούφτα πατατάκια ακούγεται σαν μια καλή ιδέα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το νάτριο σε αυτού του είδους τις τροφές φτάνει το σχεδόν 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής μας, στις ηλικίες από 20 έως 50 ετών. Καλύτερα, λοιπόν, να προτιμήσουμε ένα φρούτο ή μια πράσινη σαλάτα για να καταπραΰνουμε την πείνα μας και να φροντίσουμε να μην έχουμε πατατάκια στο ντουλάπι της κουζίνας μας, που θα μας βάλουν σε πειρασμό.

Κρεατικά αναμεμειγμένα

Αν αγοράζετε έτοιμα συσκευασμένα π.χ. μπιφτέκια, τα οποία αποτελούνται από διάφορα κρεατικά, τότε το νάτριο που λαμβάνετε όταν τα καταναλώνετε ανέρχεται στο 3,5% της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου που συστήνουν οι ειδικοί. Αποφύγετέ τα και προτιμήστε τα φρέσκα.

Πιάτα ζυμαρικών

Αν μαγειρέψετε μια μακαρονάδα με σάλτσα, μπορείτε μόνοι σας να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε, αν, όμως, τρώτε έξω συχνά, η προσθήκη αλατιού, προκειμένου να δώσει γεύση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει. Σκεφτείτε ότι σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ένα πιάτο ζυμαρικών με σάλτσα φτάνει το 3,4% της ολικής κατανάλωσης νατρίου την ημέρα για τους ενήλικες και το 4% για παιδιά 2 έως 11 ετών.

Κίτρινο τυρί

Μια από τις πιο γευστικές τροφές που μπορεί να συνοδεύσει το γεύμα μας, το τυρί, περιέχει νάτριο που φτάνει το 3,9% της ημερήσιας κατανάλωσής μας. Προτιμήστε ένα μικρό κομματάκι για τη γεύση και μην το καταναλώνετε αλόγιστα. Υπάρχει λόγος που είναι τόσο νόστιμο…

Σάντουιτς

Λίγο ψωμί, λίγο μαρούλι, τυρί, γαλοπούλα, λίγη σος… Τα σάντουιτς που αγοράζουμε από το κυλικείο του γραφείου ίσως αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή από το να παραγγείλουμε πίτσες ή σουβλάκια, αλλά το νάτριο που περιέχουν παραμένει σε υψηλά επίπεδα (4,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας σάντουιτς από το σπίτι, έτσι ώστε να μειώσετε λίγο τις ποσότητες, προτιμώντας μαύρο ψωμί, περισσότερα λαχανικά και λιγότερο τυρί και γαλοπούλα, χωρίς σος.

Έτοιμες σούπες

Τέλεια επιλογή για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, αρκεί να τη φτιάξετε μόνοι σας, με τα δικά σας υλικά. Αν επιλέξετε τις έτοιμες σούπες που προσθέτετε ένα μείγμα σε βραστό νερό, πρέπει να ξέρετε ότι το αλάτι τους είναι στα… ύψη.

Πίτσα

Ένα από τα αγαπημένα junk food των περισσοτέρων, δεν αποτελεί έκπληξη που αποτελεί «βόμβα» νατρίου, αφού μπορεί να περιέχει τα πάντα, από τυρί και σαλάμι μέχρι πεπερόνι, μπέικον και ό,τι αλλαντικό μπορεί να βάλει ο νους σας. Όλ’ αυτά, φτάνουν την περιεκτικότητα της πίτσας σε νάτριο στο 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Πουλερικά

Και πάλι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά αυτά που παραγγέλνετε απ’ έξω, τα παναρισμένα ή αυτά που αγοράζετε συσκευασμένα και στη συνέχεια τα ψήνετε ή τα τηγανίζετε. Προτιμήστε το κοτόπουλό σας φρέσκο και πανάρετέ το μόνοι σας, προσέχοντας πάντα τις ποσότητες αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλλαντικά

Είτε πάνω στην πίτσα, είτε μέσα σε σάντουιτς ή στη σαλάτα κ.ο.κ, τα αλλαντικά είναι νόστιμα, αλλά αλμυρά με το παραπάνω ποσοστό να φτάνει στο 5.5%. Καλό θα είναι να τα αποφεύγετε, καθώς πέρα από το νάτριο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο μακροπρόθεσμα την καρδιά.

Ψωμί

«Φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι» λέει ο λαός, το σνακ αυτό, όμως δεν είναι καθόλου υγιεινό, αφού το ψωμί από μόνο του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ειδικά τα διάφορα ψωμάκια που μας φέρνουν συχνά στα εστιατόρια, μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 7,2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.