Καρκίνος: συμπτώματα και πώς να τα αναγνωρίζουμε

karkinos-sumptomata-kai-pos-na-ta-anagnorizoume

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Αν και αναμφίβολα, ένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία εμπεριστατωμένη ιατρική έρευνα για τον καρκίνο, το click@Life σας παρουσιάζει ορισμένα από τα συμπτώματα της ασθένειας, που οι περισσότεροι αγνοούμε.

1. Συρισμός ή δυσκολία στην αναπνοή

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι η αδυναμία στην αναπνοή. Ασθενείς, που έπειτα διαγνώστηκαν με καρκίνο στους πνεύμονες, παρατήρησαν ότι ένα από τα πρώιμα σημάδια που παρουσίασαν ήταν ο συριγμός, δηλαδή ένα σφύριγμα στην αναπνοή τους.

2. Χρόνιος βήχας

Αρκετές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανόμενης της λευχαιμίας και των όγκων στους πνεύμονες, μπορούν να προκαλέσουν μιμητικά συμπτώματα με αυτά του κρυώματος ή της βρογχίτιδας. Ένας τρόπος να καταλάβετε την διαφορά είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα επιμένουν, ή «φεύγουν» και επανέρχονται ξανά και ξανά.

3. Δυσκολία στην κατάποση

Πιο συχνά συνδέεται με καρκίνο στον οισοφάγο ή στον φάρυγγα αλλά η δυσκολία στην κατάποση είναι ένα σύμπτωμα που πρωτοεμφανίζεται και στον καρκίνο των πνευμόνων.

4. Συχνοί πυρετοί και λοιμώξεις

Αυτά μπορεί να είναι δείγματα λευχαιμίας ή καρκίνου των κυττάρων του αίματος που ξεκινούν από τον μυελό των οστών. Η λευχαιμία κάνει τον μυελό των οστών να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία «εξοστρακίζουν» τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

5. Διόγκωση των λεμφαδένων ή εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα

Η διόγκωση των λεμφαδένων είναι ένδειξη αλλαγών στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο «προειδοποιεί» για καρκίνο. Για παράδειγμα μία διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στους λεμφαδένες, στις γυναίκες είναι οιωνός καρκίνου του μαστού. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημάδι λευχαιμίας.

6. Αδυναμία ή κούραση

Μία γενικότερη αίσθηση ατονίας, αδυναμίας ή κούρασης ενδέχεται να είναι σύμπτωμα διάφορών μορφών καρκίνου. Ωστόσο η αναίτια εξάντληση είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

7. Μώλωπες ή ακατάσχετη αιμορραγία

Το σύμπτωμα αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει με τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που μπορεί να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας. Άλλη μία ένδειξη είναι τα ματωμένα ούλα και η εξήγηση είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα της λευχαιμίας παραγκωνίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, αλλοιώνοντας την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο.

8. Φούσκωμα ή ανεξήγητη αύξηση κοιλιακού βάρους

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ σύνηθες για να είναι σύμπτωμα κάποιας μορφής καρκίνου, γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών ανέφεραν ότι παρουσίασαν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, το οποίο μάλιστα «εμφανίστηκε» απότομα. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν ότι το ξαφνικό κοιλιακό βάρος αυξανόταν και μειωνόταν εξίσου αναίτια.

9. Αλλαγές στα νύχια

Ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια των χεριών ενδέχεται να είναι σημάδι διαφόρων μορφών καρκίνου. Μία καφέ ή μαύρη λωρίδα ή κουκκίδα κάτω από το νύχι μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του δέρματος, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η μεγέθυνση των άκρων των δακτύλων, με τα νύχια να παρουσιάζουν κύρτωση στο τελείωμα (clubbing) μπορεί να είναι μία προειδοποίηση για καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, τα ωχρά ή λευκά νύχια μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, συχνό σημάδι καρκίνου του ήπατος.

10. Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα

Αν και μπορεί να παρερμηνευθεί ως αιμορροΐδες, η αιμορραγία από το ορθό ή το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα, το καλύτερο θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να κάνετε μία κολονοσκόπηση.

11. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εάν παρατηρήσετε να χάνετε κιλά, χωρίς ωστόσο να έχετε κάνει κάποιες αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο ή να έχετε ξεκινήσει γυμναστική, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε το γιατί. Η απώλεια βάρους είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης και μία ένδειξη ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, γεγονός που επηρεάζει την όρεξη και την ικανότητα του οργανισμού να απαλλαγεί από τα «απόβλητα».

12. Αναστάτωση στο στομάχι ή στομαχόπονος

Όσο απλό κι αν ακούγεται, ο κλασικός στομαχόπονος πιθανόν να είναι μία πρώιμη ένδειξη καρκίνου του ήπατος. Οι στομαχικές κράμπες και οι συχνές ανακατωσούρες στο στομάχι, συχνά παρερμηνεύονται ως έλκος, ενώ στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

13. Διόγκωση των χαρακτηριστικών του προσώπου

Σε αρκετούς ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα παρατηρήθηκε μία διόγκωση, ένα πρήξιμο ή μία έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι, τα μικρά κύτταρα των όγκων του πνεύμονα συνήθως μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος, εμποδίζοντας το αίμα να κυλήσει ελεύθερα από το κεφάλι και το πρόσωπο.

14. Πόνος στην πλάτη ή στην κάτω δεξιά πλευρά

Ακούγεται ως αοριστολογία αλλά ένα από τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος, γνωστό ως «σιωπηλός δολοφόνος» είναι ο πόνος στην πλάτη ή στην κάτω δεξιά πλευρά του σώματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα χαρακτηριστικό σημάδι καρκίνου του μαστού είναι ο διαγνωσμένος πόνος στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να συμβεί όταν ο όγκος στο στήθος πιέζει αντίθετα το στέρνο, ή όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στη σπονδυλική στήλη ή στις νευρώσεις.

15. Μια πληγή του δέρματος, που δεν επουλώνεται, κάνει «κρούστα», ή αιμορραγεί εύκολα

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι όταν μία ελιά αλλάξει σχήμα, υφή ή χρώμα τότε ίσως αυτό είναι ένδειξη καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο επιμέρους συμπτώματα είναι τα μικρά εξογκώματα ή τα «μπαλώματα» με κηρώδη και ξηρό φλοιό, τα οποία επίσης προειδοποιούν για καρκίνο του δέρματος. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να εξοικειωθούμε με τους διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το μελάνωμα, το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, και να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον έλεγχο του δέρματος σε όλο το σώμα για τυχόν εμφάνιση ή αύξηση κηλίδων με περίεργη όψη.