Τα 10 συνηθέστερα λάθη που κάνουν όσοι έχουν χοληστερίνη

ta-10-sunithestera-lathi-pou-kanoun-osoi-exoun-xolisterini

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τα βήματα για να μειώσετε τη χοληστερίνη, δηλαδή η σωστή διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να μοιάζουν απλά, αλλά υπάρχουν πολλά λάθη, που μπορεί να γίνουν. Είναι η μείωση της χοληστερίνης μία πρόκληση;

Από ό,τι έχουν αποφανθεί έρευνες, οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν αρκετά λάθη στην προσπάθεια τους να μειώσουν τη χοληστερίνη. Το click@Life σας παρουσιάζει τα 10 πιο συνηθισμένα.

Αγνοείτε τη ζάχαρη;

Όταν οι περισσότεροι θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους, εστιάζουν στη μείωση των λιπών και των κρεάτων από τη διατροφή τους, αλλά παραβλέπουν τη ζάχαρη, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας. Το πρόβλημα είναι, ότι οι επιπλέον θερμίδες, που παίρνετε από τη ζάχαρη, όπως και από τα κρέατα, μετατρέπεται σε λίπος και τριγλυκερίδια, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στα υψηλά και ανθυγιεινά επίπεδα της χοληστερίνης. Επίσης, μη ξεχνάτε, ότι και το αλκοόλ περιέχει ζάχαρη, άρα αυξάνει τη χοληστερίνη.

Επικεντρώνεστε μόνο στην κακή χοληστερίνη (LDL)

Η σωστή ισορροπία για τη χοληστερίνη είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα της λεγόμενης «κακής χοληστερίνης» (LDL) και παράλληλα όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL), προκειμένου ο οργανισμός να είναι υγιής και ακμαίος. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου και τις «επιδόσεις» των λιπιδίων και των τριγλυκεριδίων.

Αλλαγή σχεδίου στο φαρμακευτικό πλάνο.

Παρά το γεγονός, ότι οι στατίνες έχουν αποδεδειγμένο αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερόλης και μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για τα άτομα με στεφανιαία νόσο, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν στατίνες, όπως συνιστούν οι γιατροί. Αν δεν πάρετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με το πρόγραμμα, δε θα μπορέσει η καρδιά σας να ωφεληθεί, όπως θα έπρεπε. Στην περίπτωση των φαρμάκων, μια συζήτηση με τον γιατρό σας για το χρονοδιάγραμμα, τις παρενέργειες ακόμα και το κόστος των φαρμάκων θα σας ωφελήσει ιδιαίτερα.

Τρώτε ό,τι θέλετε;

Το να λαμβάνετε τις στατίνες, που χρειάζεται ο οργανισμός σας, δε σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοείτε τις συμβουλές για μία διατροφή ειδική για τη μείωση της χοληστερίνης. Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι λαθεμένα θεωρούν, ότι η φαρμακευτική αγωγή αρκεί για να διορθώσει το πρόβλημα.

Μην αποφεύγετε όλα τα λίπη

Ένα άλλο σύνηθες λάθος, που κάνουν αρκετοί ασθενείς, είναι να αφαιρούν από τη διατροφή τους όλα τα λίπη. Σίγουρα πρέπει να περικόψετε τα κορεσμένα λίπη, αυτά δηλαδή που περιέχουν τα κράκερς και τα μπισκότα για παράδειγμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας το ελαιόλαδο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα φιστίκια και τα αμύγδαλα και τα ψάρια, που είναι η πιο πλούσια πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα. Απλά, πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχετε τι τρώτε ώστε να αποφεύγετε την κατάχρηση.

Άγνοια των επιπέδων χοληστερίνης

Η υψηλή χοληστερίνη δεν έχει συμπτώματα και αυτή είναι η αιτία, που πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν, ότι πάσχουν. Καλό είναι να ελέγχετε τα επίπεδά της κάθε πέντε χρόνια, εφόσον είστε άνω των 20 ετών.

Απαγορεύετε τα λάθος φαγητά

Βασικός παράγοντας στην χοληστερίνη είναι η διατροφή, γι αυτό επιβάλλεται να γνωρίζετε τι καταναλώνετε. Για παράδειγμα τα αβγά, για πολλά χρόνια θεωρούνταν ο νούμερο ένα εχθρός της χοληστερίνης, κάτι που πλέον δεν ισχύει. Τα αβγά μάλιστα, είναι μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών και οι γιατροί θεωρούν, ότι πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή του ασθενή. Ένα την ημέρα (αλλά όχι κάθε μέρα) είναι μια καλή αναλογία, εφόσον βέβαια δεν το συνοδεύσετε με κάποιο λιπαρό κρέας και ένα ποτήρι γάλα. Επιπλέον, το τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής σας χωρίς να επηρεάζει τους δείκτες της χοληστερίνης σας.

Έλλειψη άσκησης

Η δίαιτα και η φαρμακευτική αγωγή δε μπορούν να κάνουν θαύματα, εάν δε συνοδεύονται από άσκηση. Σύμφωνα με έρευνα, ο ιδανικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης είναι το «τρίπτυχο» διατροφή-άσκηση-φαρμακευτική αγωγή.

Η κλασική δίαιτα

Οι δίαιτες, ακόμα και για τη χοληστερίνη, ακολουθούν τη μόδα. Ωστόσο, η καλύτερη δίαιτα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η παλαιότερη. Με απλά λόγια, η μεσογειακή, που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα δημητριακά, τα «καλά» λίπη και το ψάρι. Ακολουθήστε αυτή τη διατροφή, προσέξτε τις μερίδες που καταναλώνετε και θυμηθείτε να μετράτε τις θερμίδες, για να δείτε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η ιστορία του γκρέιπφρουτ

Η ιδέα ενός χυμού να συνοδεύει τα φάρμακά σας, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος, ειδικά για να ξεκινήσετε το πρωινό σας. Ωστόσο, εάν αυτός ο χυμός είναι γκρέιπφρουτ, καλό θα ήταν να το αποφύγετε, αφού μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των επιπέδων της χοληστερίνης. Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει τον οργανισμό να απορροφήσει συγκεκριμένους τύπους στατινών. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε, βέβαια, το γιατρό σας τι συμβαίνει συγκεκριμένα στη δική σας περίπτωση.