Το Facebook επιδεινώνει το άσθμα;

to-facebook-epideinonei-to-asthma

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αν υποφέρετε από άσθμα και παράλληλα είστε φανατικοί οπαδοί του Facebook, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω έρευνα καθώς Ιταλοί ερευνητές αποκάλυψαν πως η χρήση του Facebook μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις άσθματος!

Αν υποφέρετε από άσθμα και παράλληλα είστε φανατικοί οπαδοί του Facebook, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω έρευνα καθώς Ιταλοί ερευνητές αποκάλυψαν πως η χρήση του Facebook μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις άσθματος!

Οι ερευνητές, υπό τον Τζενάρο Ντ'Άμάτο του Νοσοκομείου της Νάπολης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι ο 18χρονος νέος, που είχε ιστορικό άσθματος, ξαφνικά βίωνε κρίσεις αδυναμίας αναπνοής, ακόμα και στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν στο παρελθόν δεν εμφάνιζε τέτοια συμπτώματα αυτή την περίοδο.

Και αν αναρωτιέστε γιατί, ιδού και η απάντηση της επιστήμης: οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο νέος ήταν πολύ στενοχωρημένος, επειδή τα είχε χαλάσει με τη φίλη του, η οποία τον είχε διαγράψει από τη λίστα των "φίλων" της στο Facebook, ενώ παράλληλα είχε συμπεριλάβει σε αυτήν πολλούς άλλους νέους φίλους.

Ο απογοητευμένος νεαρός σκαρφίστηκε ένα σύνηθες πλέον τρικ. Με την χρήση ψευδώνυμου προσέθεσε στις επαφές του την πρώην αγαπημένη του με σκοπό να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στην προσωπική της σελίδα.

Οι γιατροί ζήτησαν από το νέο -και τον έπεισαν- να φοράει μια ειδική μάσκα που μετράει τη ροή του αέρα και του οξυγόνου, κάθε φορά που συνδεόταν στο Facebook. Όπως διαπίστωσαν, κάθε φορά που ο 18χρονος συνδεόταν online στο δίκτυο, ο όγκος του αέρα που εισέπνεε μειωνόταν δραματικά, μερικές φορές περισσότερο από 20%.

Μετά από τις συμβουλές ψυχιάτρου, ο νέος δέχτηκε να μην ξανασυνδέεται στο Facebook και αμέσως οι κρίσεις άσθματος σταμάτησαν. Οι γιατροί συμπέραναν ότι ήταν αποκλειστικά το άγχος σύνδεσης και κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα που πυροδοτούσε ξανά και ξανά το άσθμα. Ο ασθενής κυριολεκτικά "πνιγόταν" στην προοπτική ότι θα δει και θα "επικοινωνήσει" με την (ουσιαστικά πρώην) φίλη του.

Και ενώ με μια πρώτη ματιά το περιστατικό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό σε κάποιους, ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν, πως τα λεγόμενα social media που για αρκετούς έχουν υποκαταστήσει την πραγματική κοινωνική ζωή, φαίνεται πως προκαλούν και ιδιαίτερο άγχος ή στεναχώρια στα μέλη τους, όταν αλληλεπιδρούν με φίλους ή αγαπημένους έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή...