12 θανάσιμοι μύθοι για το εγκεφαλικό

12-thanasimoi-muthoi-gia-to-egkefaliko

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πολύ πιο θανατηφόρα από ό, τι θα έπρεπε να είναι και κύρια αιτία είναι η παραπληροφόρηση. Πρόκειται για την τρίτη βασική αιτία στη λίστα με τις πιο κοινές αιτίες θανάτου και αφορά στην κατάσταση, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ξαφνικά, λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα εμπόδιο στη ροή του αίματος ή τη ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, κάτι που συμβαίνει συνήθως εξαιτίας της υψηλής χοληστερόλης, την υψηλής αρτηριακής πίεσης ειδικά για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, του υπερβολικού βάρους, της σωματικής αδράνειας, της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος, της χρήσης ναρκωτικών και του καπνίσματος. Αυτοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο γύρω από αυτή την κατάσταση υπάρχει αρκετή παραφιλολογία και διάφοροι μύθοι, τους οποίους θα καταρρίψουμε ευθύς αμέσως.

Μύθος #1: Εγκεφαλικό επεισόδιο σημαίνει θάνατος

Αν και αποτελεί αιτία θανάτου, το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντα μοιραίο. Στην πραγματικότητα, στο 90% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι αναρρώνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά.

Μύθος # 2: Η ανάρρωση διαρκεί κάποιες ημέρες

Η ανάρρωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάλογα την περίπτωση φυσικά, μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, χρειάζονται μακροχρόνια βοήθεια και το 80% των περιπτώσεων χρειάζεται να προσαρμοστεί σε έναν νέο τρόπο ζωής.

Μύθος # 3: Δεν υπάρχει πρόληψη για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προληφθούν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει, ότι αν διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος, αν φροντίζετε η πίεσή σας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια και αν αποφεύγετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μύθος # 4: Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει λόγω μιας δυσλειτουργίας στην καρδιά

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν στον εγκέφαλο, όχι στην καρδιά. Η σύνδεση με την καρδιά αναφέρεται επειδή ένας θρόμβος αίματος έχει «ταξιδέψει» στον εγκέφαλο και διακόπτει την παροχή του αίματος. Αυτό το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί συχνά να ελέγχεται επιτυχώς με αντιπηκτικά φάρμακα.

Μύθος # 5: Αν κάποιος έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, κρατήστε τον ήρεμο και στη συνέχεια οδηγήστε τον στο νοσοκομείο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να καλέσετε άμεση ιατρική βοήθεια, ώστε να χορηγηθεί στον ασθενή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα για το εγκεφαλικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να χορηγούνται μέσα σε δύο ή τρεις ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μύθος # 6: Όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ίδια

Η ιατρική επιστήμη έχει πλέον αποδείξει ότι κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μοναδικό περιστατικό. Κάθε ένα έχει τη δική του «σφραγίδα» και προκαλεί διαφορετικές επιπλοκές.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από τη διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα τα εγκεφαλικά, που είναι το αποτέλεσμα της ρήξης αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Σημαντικό ρόλο σε κάθε περίπτωση παίζει η υγεία του ατόμου, πριν την πρόκληση του επεισοδίου.

Μύθος # 7: Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν μόνο σε ηλικιωμένους

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται, με το πέρασμα κάθε δεκαετίας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 και 65. Μάλιστα, έρευνες αναφέρουν ότι το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 65 ετών. Ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, της υψηλής πίεσης του αίματος, της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, διαφόρων ανωμαλιών των αιμοφόρων αγγείων, όπως ανευρύσματα ή την κατάχρηση κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Μύθος # 8: Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι τόσο συχνά

Δυστυχώς, τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι τόσο σπάνια. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία από το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιακών και Εγκεφαλικών επεισοδίων αναφέρουν ότι κάθε 10 λεπτά συμβαίνει και ένα επεισόδιο.

Μύθος # 9: Το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει μόνο το σώμα

Ενώ είναι αλήθεια, ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως δυσκολία στο βάδισμα, την ομιλία ή την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο, τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ψυχικές δυσκολίες. Μερικοί άνθρωποι χάνουν τμήματα της μνήμης τους, αναπτύσσουν δυσκολία στην ανάγνωση ή στην εκμάθηση νέων πραγμάτων.

Μύθος #10: Ο πόνος είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν ελάχιστο ή καθόλου πόνο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί «το χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής τους», αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε μια άλλη κατάσταση γνωστή ως υπαραχνοειδής αιμορραγία, η οποία είναι η αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου και των λεπτών ιστών, που την περιβάλλουν.

Μύθος #11: Τα εγκεφαλικά δεν είναι κληρονομικά

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται εάν ένας γονέας, παππούς, γιαγιά, ή αδελφός/η είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μύθος #12: Τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια δε χρειάζονται θεραπεία

Πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μερικές φορές προηγούνται παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, γνωστά και ως περιστατικά του μυοκαρδίου. Αυτά τα «μίνι-εγκεφαλικά επεισόδια» παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με ένα εγκεφαλικό, απλά υποχωρούν πιο σύντομα. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή τα συμπτώματα υποχωρούν, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοηθούν.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που έχει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ενδέχεται να υποστεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, καλέστε άμεση ιατρική βοήθεια.