Υπερκόπωση: αναγνωρίζετε τα σημάδια;

uperkoposi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η υπερκόπωση είναι μία βαθμιαία διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Σίγουρα δε συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα και μάλιστα τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να υποβόσκουν για αρκετό καιρό.

Στην ουσία, πρόκειται για μία κατάσταση, άρρηκτα συνδεδεμένη με το άγχος, που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση, η οποία είναι απόρροια υπερβολικής και παρατεταμένης πίεσης. Αυτό συμβαίνει όταν αισθάνεστε αδύναμοι να ανταποκριθείτε στις συνεχείς και καθημερινές απαιτήσεις. Δεδομένου ότι το άγχος συνεχίζεται, εσείς αρχίζετε να χάνετε το ενδιαφέρον και τα κίνητρά σας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται η παραγωγικότητά σας, να αισθάνεστε όλο και πιο αβοήθητοι, χωρίς ελπίδα, κυνικοί και αγανακτισμένοι.
Αν αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια της επικείμενης εξουθένωσης που ακολουθούν, να θυμάστε ότι θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να μπορέσετε να επαναφέρετε την ισορροπία στη ζωή σας. Σε καμία περίπτωση, η υπερκόπωση δεν είναι μία συνθήκη, η οποία μπορεί να αφεθεί στην «τύχη» της, με την ελπίδα ότι θα περάσει μόνη της.
 

Τα σημάδια-κλειδιά
1. Αδυναμία συγκέντρωσης.
2. Ευερεθιστότητα και εκνευρισμός.
3. «Πιάνετε» τον εαυτό σας να χάνει εύκολα το ενδιαφέρον του.
4. Δεν έχετε καμία όρεξη να εργαστείτε ή να κάνετε πράγματα που σας ενδιέφεραν μέχρι πρότινος.
5. Καταναλώνετε υπερβολικό ή ανθυγιεινό φαγητό.
6. Αυξάνετε την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης.
7. Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε σημαντικά ραντεβού, χάνετε προθεσμίες κ.λπ.
8. Αρχίζετε να αγνοείτε συγκεκριμένες εργασίες και τις μεταθέτετε την τελευταία στιγμή.
9. Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι και το μόνο που θα θέλατε είναι να κοιμηθείτε.
10. Δεν έχετε κανένα κίνητρο και απλά δε σας ενδιαφέρει πλέον τίποτα.

Αν το συνεχές άγχος σας προκαλεί το αίσθημα της απογοήτευσης και της επαγγελματική και προσωπικής εξουθένωσης, τότε ίσως υποφέρετε από υπερκόπωση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα προβλήματα φαίνονται ανυπέρβλητα, τα πάντα φαντάζουν δυσοίωνα και είναι δύσκολο να συγκεντρώσετε την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκριθείτε στις καθημερινές απαιτήσεις.
 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ στρες και υπερκόπωσης;
Η υπερκόπωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του αδιάκοπου στρες, αλλά δεν είναι το ίδιο όπως το υπερβολικό άγχος. Το άγχος, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει πάρα πολλές πιέσεις που απαιτούν  έντονη σωματική και ψυχολογική δύναμη από σας.
Από την άλλη πλευρά, η υπερκόπωση επιφέρει ένα αίσθημα κενότητας, στερείται κινήτρων και χαρακτηριστικό της δείγμα είναι η πλήρης αδιαφορία. Οι άνθρωποι που βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση συχνά δε βλέπουν καμία ελπίδα για θετική αλλαγή στην κατάστασή τους. Με απλά λόγια, αν το υπερβολικό άγχος είναι σαν να πνίγεστε σε ευθύνες, η επαγγελματική εξουθένωση φαντάζει σαν όλα να έχουν στερέψει.
Μια ακόμα διαφορά μεταξύ του άγχους και της εξάντλησης αφορά στο ζήτημα της επίγνωσης του προβλήματος. Δηλαδή, στην περίπτωση του άγχους συνήθως αντιλαμβάνεστε και αναγνωρίζετε ότι βρίσκεστε υπό καθεστώς πίεσης. Αντίθετα, στην περίπτωση της υπερκόπωσης, τα σημάδια δεν είναι τόσο εμφανή.
 

Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερκόπωσης;
Όπως είναι αντιληπτό, η περίπτωση της υπερκόπωσης μπορεί να είναι η αρχή για μία αλυσίδα από διάφορα προβλήματα υγείας.
Εάν παραβλέψετε τα σημάδια ή δε λάβετε την απαραίτητη επαγγελματική βοήθεια για να ξεπεράσετε το πρόβλημα, ρισκάρετε με συνέπειες όπως:
• Υπερβολική πίεση
• Σωματική και ψυχική εξασθένιση
• Αϋπνία
• Αρνητική συμπεριφορά στις προσωπικές σας σχέσεις
• Κατάθλιψη
• Ανεξέλεγκτο άγχος
• Κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών
• Καρδιοπάθειες
• Υψηλή χοληστερόλη
• Διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε γυναίκες
• Εγκεφαλικά επεισόδια
• Παχυσαρκία
• Ευπάθεια σε διάφορες ασθένειες.

Να θυμάστε, ότι εάν αντιληφθείτε κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό, όχι μόνο για να ισορροπήσετε ξανά το συντομότερο δυνατό την καθημερινότητά σας, αλλά και για να μειώσετε τον κίνδυνο παθήσεων, που ευνοούνται από έναν ταλαιπωρημένο κα εξασθενημένο οργανισμό.