Γιατί θεωρούμε ότι το λαγοπόδαρο φέρνει τύχη;

lagos
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αν έχεις τύχει διάβαινε και… λαγοπόδαρο περπάτει. Από όλα τα ζώα του κόσμου γιατί θεωρούμε ότι ο λαγός φέρνει τύχη; Και γιατί το συγκεκριμένο μέρος του λαγού;

Η ιστορία ξεκινά από τις παγανιστικές λατρείες, όπου η φύση και τα πλάσματά της ήταν «θρησκεία». Τότε ο λαγός και το κουνέλι συμβόλιζαν την ευκαρπία (μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζουμε κουνέλα μία γυναίκα με πολλά παιδιά, εξάλλου), την ευημερία, την αφθονία, τη μακροζωία, τη γέννηση, την αναγέννηση και γενικότερα όλα όσα φέρνουν στο νου ευτυχία.

Επιπλέον, ο λαγός επειδή γεννιέται με ανοιχτά μάτια, οι πρόγονοί μας θεωρούσαν ότι αντιπροσωπεύει τη σοφία καθώς έχει δει όλα τα μυστήρια της αναπαραγωγής, ενός κόσμου άγνωστου. Όλα αυτά οδήγησαν το λαγό στο βάθρο των «προστατευόμενων» ζώων, στα οποία οι θεϊκές δυνάμεις χάρισαν απλόχερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα όμως παραμένει: γιατί το λαγοπόδαρο;

Μολονότι διάφορα μέρη του λαγού έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως γούρια (ουρά, σπλάχνα, αυτιά κ.λπ), το πόδι θεωρούνταν το πιο τυχερό.

Γιατί; Πιθανολογείται ότι η τύχη του αποδόθηκε επειδή, το πόδι παραπέμπει σε φαλλικό σύμβολο, το οποίο είχε δυναμική παρουσία σε δεισιδαιμονίες (και όχι μόνο) της αρχαιότητας.