Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα φιλιά (η επιστημονική άποψη)

fili
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα φιλιά είναι χαρακτηριστικό της γιορτινής περιόδου. Ελπίζουμε βέβαια μετά από τα στοιχεία που ακολουθούν να μην αλλάξετε γνώμη.

Τα ανθρώπινα χείλη έχουν διαφορετικό σχήμα από των άλλων θηλαστικών, το σάλιο περιέχει εκατομμύρια βακτήρια και άλλα τέτοια εντυπωσιακά στοιχεία μας αποκαλύπτουν ευθύς αμέσως οι επιστήμονες.

Αν και δεν είναι βέβαιοι γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται, ορισμένοι θεωρούν ότι η απάντηση βρίσκεται στις πρώτες εμπειρίες αναφορικά με το τάισμα. Η μασημένη τροφή από το στόμα του γονέα για παράδειγμα, έκανε τα βρέφη να μεταφράζουν την πίεση των χειλιών σε πράξη αγάπης.

Βέβαια, τα ανθρώπινα χείλη είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων ζώων, επειδή είναι στραμμένα προς τα έξω. Ωστόσο, το φιλί δεν είναι μία καθολική κίνηση, με αποτέλεσμα κάποιοι ειδικοί, όπως ο ανθρωπολόγος Vaughn Bryant του Τέξας A & M, να πιστεύει ότι θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια συμπεριφορά που απλά μαθαίνεται.

Σε μια μελέτη-ορόσημο, ο εξελικτικός βιολόγος Claus Wedekind του Πανεπιστημίου της Λωζάνης στην Ελβετία ανέφερε ότι οι γυναίκες προτιμούν τις μυρωδιές των ανδρών των οποίων τα γονίδια από τους κώδικες του ανοσοποιητικού συστήματος είναι διαφορετικές από τις δικές τους. Η μίξη των γονιδίων με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παράγει απογόνους με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημαντικό στοιχείο του φιλιού είναι η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τα συναισθήματα της επιθυμίας και της ανταμοιβής.

Σε μερικούς ανθρώπους, μάλιστα μία ισχυρή δόση ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης και αυπνία, συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τον έρωτα.

Η ντοπαμίνη παράγεται στην κοιλιακή περιοχή της καλύπτρας του εγκεφάλου, την ίδια περιοχή δηλαδή που πλήττεται από εθιστικές ναρκωτικές ουσίες.

Στους άνδρες, ένα παθιασμένο φιλί μπορεί επίσης να ενισχύσει την έκκριση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που προωθεί την οικειότητα, σύμφωνα με έρευνα της νευροεπιστήμονα Wendy Hill, του Lafayette College στην Πενσυλβάνια.

Το κράτημα τψν χεριών και το φιλί μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μειώνοντας παράλληλα την πίεση του αίματος και βελτιστοποιώντας της ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ακόμα ότι τα δύο τρίτα όλων των ανθρώπων γυρίζουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά όταν φιλιούνται.

Αν είστε από τις γυναίκες που επαναλαμβάνουν τα φιλιά σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη λίμπιντο σας κάνοντάς σας πιο δεκτικές στο σεξ.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι ένα χιλιοστόλιτρο του σάλιου περιέχει περίπου 100.000.000 βακτήρια.