Το πιο ακριβό αντικείμενο στον κόσμο (αναλογικά με το μέγεθός του) είναι…

treskilling
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ένα γραμματόσημο. Και μάλιστα ένα γραμματόσημο τόσο σπάνιο, που ξεπερνά κάθε άλλο αντικείμενο, που έχει βρεθεί στη φύση ή έχει κατασκευαστεί ποτέ από ανθρώπινο χέρι.

Ο λόγος για το σουηδικό «Treskilling» που τυπώθηκε στη Σουηδία το 1855. Η σπανιότητά του προέκυψε επειδή ακριβώς αποτελεί τυπογραφικό λάθος.

Αντί να είναι τυπωμένο σε πράσινο χαρτί, το χρώμα του συγκεκριμένου γραμματοσήμου είναι κιτρινοπορτοκαλί και μάλιστα είναι το μοναδικό που έχει υπάρξει ποτέ… ή τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του σχετικά με τους ιδιοκτήτες του αποτελεί μυστήριο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι πωλήθηκε το 1990 και η αξία του έφτασε το 1 εκατομμύριο δολάρια. Έξι χρόνια αργότερα, το 1996, η τιμή του ανέβηκε στα 2.5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή περίπου 2.3 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ.

Πριν από 4 περίπου χρόνια, το ανεκτίμητο γραμματόσημο εικάζεται ότι πωλήθηκε μία ακόμα φορά αλλά η  τιμή στην οποία πωλήθηκε το 2010 παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Όπως φυσικά και ο νέος του ιδιοκτήτης.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αξία του δεν έπεσε καθώς στην πώληση διατήρησε τουλάχιστον την τιμή του 1996.