8 λάθη που βρωμίζουν το μπάνιο μας

mpanio
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μπάνιο σημαίνει καθαριότητα. Πόσο σίγουροι είστε όμως ότι κάποιες καθημερινές σας συνήθειες δεν το επιβαρύνουν;

Η αλήθεια είναι ότι το μπάνιο μπορεί να αποτελέσει την εστία πολλών μικροβίων. Και μάλιστα ορισμένες από αυτές είναι καθαρά δική μας ευθύνη. Για να προστατευτούμε λοιπόν πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

1. Μακριά η οδοντόβουρτσα από την τουαλέτα. Ο λόγος είναι απλός: κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, ορισμένα σωματίδια αιωρούνται και μπορούν κάλλιστα να προσκολληθούν σε ό,τι βρουν. Κάτι που σε καμία περίπτωση δε θέλουμε για την οδοντόβουρτσά μας.

2. Προσοχή στην πετσέτα. Η πετσέτα του μπάνιου μας οφείλει να είναι καθαρή, κάτι που δε συμβαίνει αν δεν την αλλάζετε συχνά. Μάλιστα, η υγρασία που απορροφά μπορεί να την κάνει πιο βρώμικη από ό,τι νομίζετε. Ένας καλός τρόπος, εκτός από το να την αλλάζετε συχνά, είναι να την αφήνετε να στεγνώνει καλά ώστε να μην παραμένει βρεγμένη, κάθε φορά που τελειώνετε το ντους σας.

3. Επίσης και η κουρτίνα του μπάνιου σας πρέπει να πηγαίνει στο καλάθι με τα άχρηστα τουλάχιστον κάθε 3 με 4 εβδομάδες. Ειδικά, μάλιστα αν είναι

κατασκευασμένη από πλαστικό. Στην περίπτωση που είναι υφασμάτινη, μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριο. Extra tip: φροντίστε η κουρτίνα του μπάνιου σας να μην αγγίζει το πάτωμα καθώς έτσι μπορεί να μαζεύει μικρόβια από την υγρασία.

4. Ένα ακόμη λάθος που κάνουμε στο μπάνιο είναι να μην πλένουμε τα χέρια μας αρκετά καλά. Το σαπούνι δεν είναι θαυματουργό από μόνο του και γι’ αυτό οι ειδικοί επιμένουν ότι ένα καλό πλύσιμο των χεριών (μέχρι τους καρπούς) χρειάζεται τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

5. Όταν βγαίνετε από το μπάνιο να θυμάστε να μην πατάτε ποτέ ξυπόλυτοι. Έχετε πάντα ένα ζευγάρι σαγιονάρες δίπλα για να αποφύγετε τα μικρόβια. Το πάτωμα μπορεί εύκολα να έχει «αόρατους εχθρούς», οι οποίοι θα θελήσουν να …μετοικήσουν στο σώμα σας.

6. Ένα προϊόν που επίσης χρειάζεται προσοχή είναι το σφουγγάρι σας. Το να το χρησιμοποιείτε πολλές φορές (όπως και την πετσέτα), όσο καλά και αν το ξεπλένετε, δεν εγγυάται ότι θα είναι καθαρό. Φροντίστε να το αλλάζετε συχνά.

7. Οι υπερβολές δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Και αυτό ισχύει και για το σαμπουάν σας. Το κρανίο παράγει από μόνο του φυσικά έλαια, τα οποία είναι «το καλύτερο conditioner» σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν λοιπόν, χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες σαμπουάν παρεμβαίνετε και στην ουσία καταστρέφετε τα φυσικά αυτά συστατικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί επιμένουν ότι δε χρειάζεται να λουζόμαστε με σαμπουάν κάθε μέρα.

8. Τέλος, προσοχή στα χημικά προϊόντα. Τα ειδικά καθαριστικά συνήθως είναι ιδιαίτερα τοξικά. Μπορεί να καθαρίζουν και να εξαφανίζουν και την όποια εναπομείνασα υπόνοια βρωμιάς αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία. Εξάλλου, υπάρχει και άλλος τρόπος. Φυσικά καθαριστικά, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα μόνοι σας.