10 τρόποι αντιμετώπισης του πονόλαιμου

bixas
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

«Νιώθω σαν να καταπίνω καρφίτσες» είναι η πληρέστερη ίσως περιγραφή για τον ενοχλητικό και βασανιστικό πονόλαιμο, που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους αυτές τις ημέρες λόγω των εναλλαγών του καιρού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σπιτικά «γιατροσόφια» που θα κάνουν την καθημερινότητά σας πιο υποφερτή…

Ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί τον πονόλαιμο, η πρώτη έννοια όσων τον έχουν, είναι να ανακουφιστούν από τον πόνο όσο το δυνατό πιο άμεσα. Τόσο άμεσα, που πολύ σοφά αναζητούν τη λύση μέσα στο ίδιο το σπίτι και όχι στο ιατρείο του ΩΡΛ. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν και δεν μοιάζουν να υποχωρούν, τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας, αλλά μέχρι τότε αντιμετωπίστε τον ανοιξιάτικο πονόλαιμο με τους εξής τρόπους:

Αντιφλεγμονώδη

Ένα αντιφλεγμονώδες που είναι συνήθως και παυσίπονο, θα ανακουφίσει τον πόνο σε πρώτη φάση και θα απαλύνει μερικώς τον ερεθισμό του λαιμού. Το καλό είναι ότι σε όλα τα σπίτια υπάρχει ένα αντίστοιχο φάρμακο που προσφέρει άμεση ανακούφιση, μέχρι να καταλήξει ο ασθενής σε άλλες φαρμακευτικές λύσεις, που τυχόν χρειαστούν.

Γαργάρες με αλατόνερο

Οι πολλές επαναλήψεις μέσα στη μέρα με ζεστό αλατόνερο έχουν καταπραϋντική δράση, ενώ βοηθούν και στην αποσυμφόρηση των φλεγμάτων στην περιοχή. Η προτεινόμενη δόση περιλαμβάνει μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ενώ αν σας ενοχλεί το αλμυρό της γεύσης δοκιμάστε να προσθέσετε και λιγο μέλι στο μείγμα.

Παστίλιες και σπρέι

Οι παστίλιες προκαλούν την επιπλέον παραγωγή σάλιου που συμβάλλει στην διατήρηση της ενυδάτωσης του λαιμού. Εαν μάλιστα η παστίλια περιέχει εκχυλίσματα δυόσμου ή ευκαλύπτου, τότε όχι μόνο θα ενυδατώσουν, αλλά και θα απαλύνουν το λαιμό από τον πόνο και τον ερεθισμό. Τα αντίστοιχα σπρέι, έχουν παρόμοιες αντισηπτικές ιδιότητες με τις παστίλιες και ούτε αυτά θα θεραπεύσουν μεν τον πονόλαιμο, αλλά σίγουρα θα σας απαλύνουν προσωρινά από τον πόνο. 

Σιρόπι για το βήχα

Ακόμα και αν ο πονόλαιμος δεν έχει εξελιχθεί σε βήχα, το αντιβηχικό σιρόπι μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση. Όπως λειτουργούν οι παστίλιες και τα σπρέι, απαλύνουν προσωρινά τον πονόλαιμο αλλά να θυμάστε στις περιπτώσεις των αντιβηχικών σιροπιών προσέξτε τυχόν αντενδείξεις, όπως είναι η υπνηλία ή η καταρροή, ώστε να πάρετε το καταλληλότερο για εσάς, ανάλογα με τις δραστηριότητές σας.

Πίνετε υγρά

Το να παραμένετε ενυδατωμένος είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα όταν ασθενείτε και αντιμετωπίσει ο οργανισμός σας κάποια φλεγμονή. Να θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό, ώστε τα ούρα σας να είναι καθαρά και ανοιχτόχρωμα και μην ξεχνάτε πως ο ενυδατωμένος οργανισμός είναι σε καλύτερη θέση από τον αφυδατωμένο να αντιμετωπίσει βλαπτικές ουσίες, όπως είναι τα αλλεργιογόνα και τα βακτήρια και να περιορίσει άλλα συμπτώματα της ίωσης.

Τσάι

Το νερό δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να μείνετε ενυδατωμένοι. Ένα ζεστό τσάι με βότανα είναι ένας καλός τρόπος και να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσαγιών περιέχουν αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από περαιτέρω μολύνσεις και φλεγμονές. Για ακόμα καλύτερη απόδοση, προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι, του οποίου οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την ανάρρωσή σας.

Κοτόσουπα

Η παλιά και δοκιμασμένη συνταγή της κοτόσουπας βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Το νάτριο που περιέχεται στο ζωμό από το κοτόπουλο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και η ζεστασιά της σούπας ανακουφίζει από τον ερεθισμό. Οι σούπες, ακόμα, είναι ιδανικές για περιπτώσεις πονόλαιμου, καθώς η δυσκολία στην κατάποση έχει σαν αποτέλεσμα να λαμβάνουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τις στέρεες τροφές. Με τις σούπες παρέχουμε στον οργανισμό θα στοιχεία που χρειάζεται χωρίς να ταλαιπωρούμε το λαιμό μας.

Εχινάκια

Το βότανο της εχινάκιας, σε όποια μορφή και το πάρετε, κάνει καλό στον ερεθισμένο λαιμό. Οι αντιβακτηριδιακές και αντιϊκές ιδιότητες του επιταχύνουν τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το ανοσοποιητικό βοηθώντας το να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

Ξεκούραση

Μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα και να μην αντιμετωπίζει ευθέως τον πόνο του ερεθισμένου λαιμού, αλλά το να ξεκουραστούμε και να δώσουμε στον οργανισμό τα περιθώρια να αφιερωθεί αποκλειστικά στη θεραπεία του είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Οι ιώσεις, θέλουν το χρόνο τους, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να δίνετε στο σώμα σας το χρόνο που απαιτεί για να αναρρώσει.

Αντιβιοτικά

Το 10% των περιπτώσεων πονόλαιμου στους ενήλικες θα προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη, όπως είναι η περίπτωση του στρεπτοκοκκικού λαιμού. Εαν οι εξετάσεις σας βγάλουν θετικούς σε κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας προτείνει αντιβίωση, την οποία αγωγή καλό θα ήταν να ολοκληρώσετε, ακόμα και αν νιώθετε καλύτερα από τις πρώτες κιόλας μέρες. Μην παίρνετε αντιβίωση αυθαίρετα, καθώς αν πρόκειται για ένα απλό ιό, το αντιβιοτικό δεν θα σας προσφέρει τίποτα.