Χοληστερίνη: 5 τρόποι να την μειώσετε

xolisterini
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε χθες με αφορμή την Τσικνοπέμπτη αλλά η χοληστερίνη στα ύψη με τόσα κρεατικά. Και τώρα, τι κάνουμε; Διαβάστε εδώ…

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης είναι η φαρμακευτική αγωγή, ενώ ξεχνάνε στην πορεία να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες προς μια πιο υγιεινή κατεύθυνση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η βελτίωση της υγείας μας δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στα φάρμακα, αλλά κυρίως στον τρόπο που φερόμαστε εμείς οι ίδιοι στο σώμα μας, επιλέγοντας προσεκτικά τη διατροφή μας και φροντίζοντας για την υγεία μας, πρώτα εμείς και μετά ο γιατρός μας.

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και στο συνολικό τρόπο ζωής μας, καταφέρνουν να ρίξουν τη ανεβασμένη χοληστερίνη και να μας γλιτώσουν από τα φάρμακα ή -τουλάχιστον- να ενισχύσουν τη δράση τους. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην επαναυθείτε στην αλλαγή του τρόπου ζωής και να αμελήσετε τυχόν αγωγή που σας εχει προτείνει ο γιατρός σας.

Θυμηθείτε πως η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και όσοι περισσότεροι δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό τόσο γρηγορότερα θα τον πετύχουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εσείς, τα φάρμακα και ο γιατρός σας είστε η ομάδα που πρέπει να δουλέψει.

Και πριν προβάλετε το επιχείρημα «η ζωή είναι μικρή, για να στερείστε», στο οποίο βασίζεστε για να τρώτε ανθυγιεινά σε καθημερινή βάση, σας υπενθυμίζουμε ακριβώς το ίδιο, πως «η ζωή είναι μικρή» γι’ αυτό... μην την συντομεύετε.

1. Αδυνατίστε

Το ξέρετε ήδη πως πρέπει να το κάνετε, αλλά εξακολουθείτε να μην το προσπαθείτε καν. Ακόμα και ένα 5-10% του συνολικού σας βάρους να χάσετε θα βοηθήσετε σημαντικά τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει και να ρίξει την ανεβασμένη χοληστερίνη. Μπορεί η απώλεια βάρους να σας φαίνεται βουνό, αλλά αρκούν μερικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες για να το πετύχετε χωρίς να το πολυ-καταλάβετε.

Αρχικά, παρατηρήστε τις διατροφικές σας συνήθειες και ξεκινήστε από εκεί. Εάν καταλήγετε στο ψυγείο, όποτε βαριέστε ή είστε στενοχωρημένοι, προτιμήστε να πάτε καλύτερα μια βόλτα από το να φάτε κάτι. Και αν κάθε μέρα στη δουλειά παραγγέλνετε σουβλάκια και πίτσα, ξεκινήστε να φέρνετε φαγητό από το σπίτι. Αν, τέλος, θέλετε κάτι να μασουλάτε μπροστά από την τηλεόραση, προτιμήστε τα καρότα και όχι τα πατατάκια. Μην επιχειρήσετε μεγάλες αλλαγές που σύντομα θα εγκαταλείψετε, αλλά μικρές ρυθμίσεις που θα δράσουν σωρευτικά.

2. Τρώτε υγιεινά

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να τρώτε υγιεινά. Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά που ανεβάζουν τη χοληστερίνη και προτιμήστε τα πιο άπαχα μέρη του κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Περιορίστε τα τηγανητά και πολλά προϊόντα του εμπορίου, που περιέχουν trans λιπαρά. Ακόμα και αν δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος, δεν σημαίνει ότι δεν έχει μέσα τέτοιου είδους λιπαρά, απλά υπάρχουν σε ποσότητα λιγότερη των 0,5 γραμμαρίων ανά μερίδα, δίνοντας το δικαίωμα στον κατασκευαστή να τα παραλείψει. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μοιάζει αμελητέα ποσότητα, αλλά η μεγάλη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων καταφέρνει και τα συσσωρεύει στον οργανισμό.

Συνεπώς, αποκλείστε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, από τη διατροφή σας τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως είναι το κρέας, τα αυγά και το πλήρες γάλα. Στραφείτε στα προϊόντα ολικής άλεσης που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, κάντε κομμάτι της καθημερινότητά σας τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και μην ξεχνάτε να παρέχετε στον οργανισμό τα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά, μέσα από την κατανάλωση ψαριών και ξηρών καρπών.

3. Ασκηθείτε

Είτε είστε υπερβαρος, είτε όχι, είτε κάποτε γυμνάζοσασταν, είτε όχι, ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε τη γυμναστική, όταν μάλιστα φυσική άσκηση μέτριας έντασης αρκεί για να ανεβάσει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα 30 λεπτά άσκησης, ακόμα και αν μεσολαβούν δεκάλεπτα διαλείμματα στη διάρκεια της άσκησης.

Το σημαντικότερο όμως είναι να επιμείνετε στις αλλαγές των συνηθειών και να μην παρατήσετε την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία. Μερικές εναλλακτικές γυμναστικής είναι ένας περίπατος, να πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά ή να ξεκινήσετε, επιτέλους, το αγαπημένο σας άθλημα. Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας, βρείτε ένα φίλο να γυμνάζεστε μαζί και να θυμάστε πως και το παραμικρό, όπως το να ανεβαίνετε από τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

4. Κόψτε το κάπνισμα

Σας το έχει πει ο γιατρός σας και η μάνα σας επίσης, αλλά εσείς συνεχίζετε. Γι’ αυτό το λόγο σας υπενθυμίζουμε ότι αν κόψετε το κάπνισμα θα αποκτήσετε άμεσα καλύτερη υγεία. Τα πλεονεκτήματα μια τέτοιας απόφασης κυμαίνονται από λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος μέχρι καλύτερη αρτηριακή πίεση και ακόμα καλύτερα επίπεδα καλής χοληστερίνης. 

5. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν χρειάζεται να κοπεί μαχαίρι αλλά καλό είναι να γίνεται με μέτρο, όπως και τα περισσότερα πράγματα που δεν ωφελούν ευθέως την υγεία μας. Ένα ποτηράκι τη μέρα είναι αρκετό για γυναίκες και άντρες άνω των 65 ετών. Ενώ για τους άντρες κάτω των 65 ετών, το περιθώριο ανεβαίνει στα δυο ποτήρια την ημέρα. Η υπερκατανάλωση έχει αρνητικά αποτελέσματα, όπως είναι η υψηλή πίεση και προβλήματα  στην καρδιά, μεταξύ άλλων.