Πάσχα στην Αθήνα; Ιδέες για να περάσετε αξέχαστα!

pasxa-auga
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τις ημέρες του Πάσχα...ξεμείνατε στην Αθήνα; Και όμως, η πόλη που όλοι λατρεύουμε να μισούμε μπορεί να γίνει υπέροχη αρκεί να έχετε τις κατάλληλες ιδέες.

Τις ημέρες του Πάσχα αν μείνετε στην Αθήνα και ακολουθήσετε το πρόγραμμα του clickatlife, τότε μάλλον θα περάσετε αξέχαστα! Αρχικά, τα ενδεχόμενα για τις πασχαλινές διακοπές είναι τρία και είναι τα εξής: ή θα πάρετε άδεια και θα περάσετε το Άγιο Πάσχα εκτός Αθήνας ή θα πάρετε άδεια και θα  παραμείνετε εντός Αθήνας ή δεν θα πάρετε άδεια και θα έχετε ελεύθερες μόνο τις θεσμοθετημένες αργίες, Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα.

Αν πάρουμε ως πιθανότερο το τελευταίο ενδεχόμενο, τότε τα τινά είναι δυο και είναι τα εξής: ή είστε αρκετά ξεκούραστοι από την καθημερινότητα ή η ανάγκη σας για απόδραση είναι μεγαλύτερη από την κούραση σας και θα επιδιώξετε να φύγετε για ένα εορταστικό τρίημερο στο χωριό σας ή στο χωριό ενός φίλου που θα σας φιλοξενήσει ή θα μείνετε εντός πρωτεύουσας. Το δε σχέδιο να μείνετε σε κάποιο ξενώνα ή ξενοδοχείο το έχετε μάλλον εγκαταλείψει, γιατί μαζεύετε  λεφτά για το καλοκαίρι που δεν αργεί.

Αν λοιπόν, οι παραπάνω πιθανότητες σας βρίσκουν εν τέλει στην Αθήνα δοκιμάστε να ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα και διαπιστώστε πως το Πάσχα στην Αθήνα, μπορεί να γίνει εξίσου γραφικό.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή μη βάλετε ξυπνητήρι και ξεκινήστε το τετραήμερο χουζουρεύοντας. Σηκωθείτε με τις μεγάλες ώρες και περιποιηθείτε τον εαυτό σας, με ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό. Δοκιμάστε γιαούρτι με φράουλες, που είναι και η εποχή τους, μέλι και ξηρούς καρπούς. Στίψτε μια πορτοκαλάδα και βάλτε τη στο μπλέντερ με γάλα κι μπανάνες και φτιάξτε ένα smoothie που θα σας δώσει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Ο καιρός για την Μεγάλη Παρασκευή, προβλέπεται μάλλον συννεφιασμένος με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία να φτάνει τους 20οC. Να είστε προετοιμασμένοι λοιπόν, ότι μάλλον δεν θα τη βγάλετε στην παραλία για καφέ. Αυτή την αργία, θα τη χαρείτε στο σπίτι σας, γι’ αυτό καλέστε τους φίλους σας να παίξετε τα επιτραπέζια που πήρατε για το βαφτιστήρι σας, αλλά τελικά κρατήσατε για εσάς.

Το βράδυ μη χάσετε την ευκαιρία και πηγαίνετε στην εκκλησία να ακούσετε την λειτουργία του Επιταφίου με τους υπέροχους ύμνους. Ειδικά φέτος και αφού καταλήξατε στην Αθήνα,  μην επισκεφτείτε την ενορία της γειτονιά σας, αλλά φτάστε μέχρι την Αγία Μαρίνα στο Θησείο, που βρίσκεται στο λόφο των Νυμφών και που θα σας προσφέρει μια εκκλησιαστική εμπειρία αξέχαστη.

Κλείστε τη μέρα σας με μια μεγάλη βόλτα στον πεζόδρομο του Θησείου, κατεβείτε τη Διονυσίου Αεροπαγείτου, όπου πιθανότατα θα συναντήσετε άλλον Επιτάφιο εκεί και κάνετε χάζι τους Αθηναίους που αγαπούν τόσο την πόλη τους, ώστε να μην την αποχωρίζονται ούτε στην άδειά τους.

Μεγάλο Σάββατο

Την τελευταία μέρα της Σαρακοστής, μάθετε τι συμβαίνει στην πόλη και ποιά είναι τα -εντός των τοιχών- πασχαλινά δρώμενα και απολαύστε την άδεια Αθήνα από τη σκοπιά του τουρίστα. Κατεβείτε στο κέντρο της πόλης με το ποδήλατο και παρακολουθήστε ξεναγήσεις της πόλης που απευθύνονται κυρίως σε ξένους.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε σοβαρά μήπως αυτές οι μέρες άδειας είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε μερικές δουλειές στο σπίτι που καιρό τώρα προγραμματίζετε αλλά η καθημερινή κούραση δεν σας έχει επιτρέψει να τις πραγματοποιήσετε. Δεν εννοούμε να κάνετε γενική καθαριότητα, αλλά τουλάχιστον τα cd, τους δίσκους και τα βιβλία, μπορείτε να τα περάσετε ένα ξεσκόνισμα. Μην υποτιμάτε ποτέ την αξία ενός καθαρού σπιτιού με θετική ενέργεια, που υπό άλλες συνθήκες χάνεται στη σκόνη και τα μικρόβια.  

Όσο το κάνετε αυτό, βάλτε ένα stick λεβάντας να καίει, την αγαπημένη σας jazz να παίζει και, ποιος ξέρει, ίσως και να το ευχαριστηθείτε το ξεσκόνισμα! Το βράδυ βάλτε τα καλά σας και πηγαίνετε στην εκκλησία να γιορτάσετε την Ανάσταση του Κυρίου. Ακόμα και αν δεν είστε της εκκλησίας, φορέστε τα επίσημά σας για να μπείτε στο ευφορικό κλίμα της Ανάστασης και ανταλλάξτε ευχές με τους φίλους σας στον ιερό ναό του Άγιου Δημήτριου του Λουμπαρδιάρη, στον πεζόδρομο του Αποστόλου Παύλου και κάτω από το Λόφο του Φιλοπάππου. Η αναστάσιμη ακολουθία και η θέα της Ακρόπολης θα σας κάνουν να χαμογελάσετε ακόμα και αν το λιβάνι, δεν είναι η αγαπημένη σας μυρωδιά.

Κυριακή του Πάσχα

Με την ελπίδα μιας ηλιόλουστης μέρας και της γιορτής της Ανάστασης του Χριστού, είστε ελεύθεροι να φάτε ό,τι θέλετε και να πιείτε όσο θέλετε, αν υποθέσουμε ότι μέχρι τώρα νηστεύατε και δεν το είχατε κόψει. Πηγαίνετε από νωρίς στο οικογενειακό τραπέζι και βοηθήστε τις θείες και το σόι με το στρώσιμο και στήσιμο του τραπεζιού.

Όσο και αν «βαριέστε» την παρέα της οικογένειας σας και τα ανήψια σας κουράζουν, θα τους δώσετε μεγάλη χαρά να περάσετε τη μέρα μαζί τους. Οι γιορτές άλλωστε γι’ αυτό το λόγο φτιάχτηκαν. Για να τις περνάμε με όσους αγαπάμε και μας αγαπάνε και επειδή τις περισσότερες τις περνάτε ήδη με τους φίλους σας, αυτές «χαρίστε» τις στη μαμά και τον μπαμπά.

Και αφού έχετε φάει καλά, έχετε υπερβάλλει με την πέτσα από το αρνί, το έχετε παρακάνει με την πατατοσαλάτα και έχετε καταφέρει μόνοι σας ένα μπολ τζατζίκι και είναι πια απόγευμα, ξαναβάλτε τα καλά σας και βγείτε για ποτό στην πόλη.

Θα βρείτε να κάτσετε σε όποιο μαγαζί θελήσετε, αφού πολλοί Αθηναίοι θα είναι ακόμα στις εξοχές και θα περάσετε ακόμα καλύτερα όταν συνειδητοποιήσετε ότι είναι Κυριακή, χωρίς την κυριακάτικη μελαγχολία. Έχει τελειώσει η Σαρακοστή, ο Χριστός αναστήθηκε, η επόμενη είναι αργία και έχετε το ελεύθερο να πιείτε και να χορέψετε μέχρι τις πρώτες ώρες του πρωινού!

Δευτέρα του Πάσχα

Την επαύριο της μεγάλης οινοποσίας και της κρεατοφαγίας, που μάλλον θα ξυπνήσετε με ένα βαρύ κεφάλι και ένα ακόμα πιο βαρύ στομάχι, μείνετε σπίτι και ξεκουραστείτε ή βγείτε για ένα μεσημεριανό και ράθυμο καφέ με τους φίλους σας.

Κλείστε το τετραήμερο νοικιάζοντας μια ταινία και κοιμηθείτε νωρίς γιατί από αύριο πάλι θα κεφάλια μέσα…

Bonus tip: Η αργία της Πρωτομαγιάς δεν είναι μακριά…

Ανθή Παπαγεωργίου