Πώς θα μειώσετε την έκθεσή σας στα καρκινογόνα;

toksiko
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Δυστυχώς, η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες (ικανές να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο) είναι κομμάτι της καθημερινότητας και δύσκολα κάποιος, ο οποίος ζει σε μια σύγχρονη πόλη, μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του 100% από αυτό τον κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση και στο μέτρο του δυνατού, αξίζει η προσπάθεια να μείνουμε καθαροί από τις βλαβερές ουσίες που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και προστατεύστε τον εαυτό σας από ο,τιδήποτε θα προκαλέσει αλλοίωση στην αναπαραγωγή των κυττάρων και πρόβλημα στην μελλοντική σας υγεία. Κάντε εσείς, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και τα υπόλοιπα θα τα καταφέρει ο οργανισμός σας που έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες από όσες νομίζετε.

1. Επιλέγετε βιολογικές καλλιέργιες


Ένας πρώτος τρόπος να μειώσετε την έκθεσή σας σε καρκινογόνες ουσίες είναι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, που περιέχουν χαμηλότερα ποσοστά φυτοφαρμάκων. Αξίζει να σημειώσουμε πως κάποια είδη φυτοφαρμάκων όπως το DDT, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό τουλάχιστον τα φρούτα με λεπτή και απορροφητική φλούδα καλό είναι να προτιμώνται στη βιολογική τους εκδοχή. Φρούτα και λαχανικά με χοντρή φλούδα είναι περισσότερο προστατευμένα απέναντι στα χημικά.

2. Χρησιμοποιείτε λιγότερα χημικά για τον καθαρισμό


Πολλά από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται οικιακά περιέχουν χημικά τοξικά για τον οργανισμό, ακόμα και όταν απλά τα εισπνέετε.  Συνηθίστε στο να διαβάζετε τις ετικέτες, ακόμα και στα καθαριστικά προϊόντα, και να αποφεύγετε όσα περιέχουν τοξικά συστατικά. Προτιμάτε ακόμα καθαριστήρια που κάνουν βιολογικό καθαρισμό στα ρούχα.

3. Αποφεύγετε τα δυνατά συντηρητικά


Τα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου, τα προϊόντα μακιγιάζ και τα καλλυντικά περιέχουν συντητηρικά που είναι ικανά να προκαλέσουν καρκίνο. Η φορμαλδεΰδη, γνωστό καρκινογόνο, εξακολουθεί –δυστυχώς- να είναι στη σύσταση πολλών προϊόντων ομορφιάς, προκείμενου να αυξηθεί ο χρόνος ζωής τους, όπως επίσης μπορεί να προκύψει και σε προϊόντα styling των μαλλιών, όταν εκτεθούν σε ζέστη.
Διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε όσα περιέχουν φορμαλδεΰδη και άλλα θειικά στοιχεία που χαρακτηρίζονται επίσης καρκινογόνα. Τέλος, καταναλώνετε όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.

4. Κόψτε το κάπνισμα


Το κάπνισμα κάνει κακό και όσες φορές και αν έχετε διαβάσει αυτή τη φράση, αξίζει επαναλήψεως, όσο υπάρχουν ακόμα καπνιστές. Ένα τσιγάρο περιέχει χιλιάδες χημικά στοιχεία που προκαλούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας πως ο καρκίνος σε πνεύμονες, στόμα και οισοφάγο είναι μέσα στο ρίσκο που παίρνει ένας καπνιστής. Ακόμα και αν δεν καπνίζετε οι ίδιοι, αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα καθώς και αυτό βλάπτει σοβαρά.

5. Βάζετε αντιηλιακό


Βάζετε αντιηλιακή κρέμα σε καθημερινή βάση, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ικανή να προκαλέσει αλλοίωση των κυττάρων δέρματος, να οδηγήσει σε έγκαυμα και εν τέλει σε καρκίνο του δέρματος. Και επειδή το έγκαυμα δεν είναι αναστρέψιμη διαδικασία, καλό είναι να είστε συνεπείς στην αντηλιακή προστασία. Αποφεύγετε ακόμα το τεχνητό μαύρισμα και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε ελιές και ευαίσθητα σημάδια στο δέρμα σας, κατά την έκθεσή σας στον ήλιο.

6. Καρβουνιασμένο κρέας και λαχανικά


Το καμμένο κρέας από τη σχάρα του μπάρμπεκιου, αν και πολλοί διατείνονται ότι είναι το πιο γευστικό κομμάτι, είναι συγχρόνως και το πιο επικίνδυνο. Το καμμένο μέρος σε κρέας και λαχανικά περιέχει καρκινογόνα στοιχεία, οπότε αν δεν προλάβετε να βγάλετε κάτι από τη φωτιά και «αρπάξει», τουλάχιστον μην το φάτε.

7. Μείνετε μακριά από τη μούχλα και τις φυσικές τοξίνες


Καρκινογόνες ουσίες βρίσκονται ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, ειδικότερα αν είναι παλιάς κατασκευής. Η μούχλα και ο αμίαντος είναι συνήθεις ύποπτοι, ενός μη ασφαλούς σπιτιού, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να ελέγξετε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού αν περιέχονται αυτά τα στοιχεία στην οικοδομή και με ποιο τρόπο θα τα ξεφορτωθείτε ή θα περιορίσετε τη δράση τους πάνω στην υγεία σας.