Σημεία που –περιέργως- «χτυπά» ο καρκίνος του δέρματος

antiliako
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ο καρκίνος του δέρματος, δεν εμφανίζεται μόνο στην πλάτη, τα χέρια και τα πόδια. Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται όπου υπάρχει... δέρμα. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο να εντοπιστεί σε ένα από τα παρακάτω ασυνήθιστα μέρη, καθώς είναι σημεία που απλά ξεχνάμε να ελέγξουμε, ενώ δεν υστερούν καθόλου σε πιθανότητες εμφάνισης του μελανώματος ή κάποιου άλλου είδους καρκίνου.

Σε κάθε, λοιπόν δερματολογικό έλεγχο και για μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, φροντίζετε οι ίδιοι να ελέγχονται από το δερματολόγο όλα τα πιθανά μέρη και έχετε κι εσείς υπόψη σας για νέες ελιές και σημάδια σε όλα τα ακόλουθα σημεία, που πιθανώς να σημαίνουν κάτι ανησυχητικό.

Μην ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη διάγνωση και η πρόληψη αφορά αποκλειστικά εσάς και την δική σας παρατήρηση και όχι το γιατρό σας, που σας βλέπει μια φορά το χρόνο.

1. Βλεφαρίδες
Ένα από τα πρώτα σημεία που πρέπει να ελέγχετε σε τακτική βάση είναι οι βλεφαρίδες. Μην επαφίεστε, όμως, στο γεγονός ότι αν είχατε εκεί κάποιο είδος μελανώματος θα το αντιλαμβανόσασταν άμεσα, δεδομένου του προφανούς σημείου. Με το που θα εντοπίσετε την οποιαδήποτε ανωμαλία απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας ή καλύτερα στο δερματολόγο σας.

2. Πέλματα
Όσο και αν σας εκπλήσσει, η πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος στα πέλματά σας είναι υπαρκτή. Εάν μάλιστα συνηθίζετε να περπατάτε ξυπόλητοι στη ζεστή άμμο ή να εκθέτετε τις πατούσες σας στον ήλιο, τότε αυτή η πιθανότητα αυξάνει τα ποσοστά της. Βάζετε αντιηλιακό σε όλη την επιφάνεια των ποδιών σας, ειδικά αν φοράτε σανδάλια ή σαγιονάρες και ελέγχετε τακτικά για περίεργα σημάδια.

3. Εσωτερικό του στόματος
Όπου υπάρχει δέρμα στο σώμα μας, είναι πιθανό να εμφανίσουμε κάποιο είδος καρκίνου. Ακόμα και αν αυτό βρίσκεται σε ένα ανήλιαγο σημείο, όπως είναι η στοματική κοιλότητα. Μπορεί άλλωστε, να μην αναφερόμαστε, όσον αφορά στο συγκεκριμένο σημείο, στον κλασικό τύπο μελανώματος, αλλά αν υπάρχει μια πληγή που επιμένει και καθυστερεί να επουλωθεί, καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στο δερματολόγο σας, καθώς η πρόωρη διάγνωση είναι πάντα η καλύτερη.

4. Κάτω από τα νύχια
Ασυνήθιστα σημάδια, γραμμές και περίεργοι χρωματισμοί κάτω από τα νύχια, χεριών και ποδιών, θα πρέπει να ελέγχονται. Μπορεί να μην το φαντάζεστε να συμβαίνει σε εσάς, αλλά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μελανώματος ακόμα και σε αυτά τα ασυνήθιστα σημεία και καλό είναι έχετε γνώση.

5. Πίσω από τα αυτιά
Βάζετε αντιηλιακό στο πρόσωπό σας και πάνω στα αυτιά σας, αλλά πάντα ξεχνάτε να βάλετε πίσω από αυτά. Το σημείο πίσω από τα αυτιά, όμως, είναι ένα σύνηθες σημείο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και θα πρέπει να αρχίσετε να του δίνετε περισσότερη προσοχή. Καλό θα ήταν ακόμα με τη βοήθεια ενός καθρέφτη να κάνετε ένα τακτικό έλεγχο για περίεργες ελιές και σημάδια στην περιοχή. Βάζετε αντιηλιακό μέχρι τις ρίζες των μαλλιών σας και μην ξεχνάτε να καλύπτετε και τον αυχένα σας.

6. Ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
Εάν το καλοκαίρι κυκλοφορείτε με σαγιονάρες, που είναι πολύ πιθανό, τότε να είστε σίγουροι πως η ηλιακή ακτινοβολία θα φτάσει και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας. Δεν εκτίθενται στον ήλιο, όσο τα χέρια και το κουντεπιέ σας, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τα προστατεύετε. Μην ξεχνάτε κάθε φορά που κάνετε το πεντικιούρ σας, να ρίχνετε μια ματιά στην περιοχή για περίεργα σημάδια και ελιές.

7. Οι γλουτοί
Ο ήλιος όπως διαπιστώσαμε και παραπάνω, δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου δέρματος και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ελέγχουμε κάθε σημείο του σώματος, ακόμα και τα σημεία που δεν τα βλέπει ποτέ ο ήλιος, όπως είναι τα οπίσθια. Βάλτε τον καλό ή την καλή σας να τσεκάρει αν όλα πάνε καλά εκεί πίσω ή καλύτερα εμπιστευτείτε την ειδική γνώμη του δερματολόγου σας.