9 θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα

antiliako
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το ηλιακό έγκαυμα, δεν είναι κάτι που αγνοείται εύκολα, αν και πολλοί υποτιμούν τη σοβαρότητά του και μπορεί να πρόκειται είτε για ένα απλό ξεφλούδισμα ή η ζημιά να είναι πολύ πιο σοβαρή, ώστε να χρήζει ιατρικής βοήθειας. Θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε πως η βλάβη που προκαλείται στο δέρμα δεν είναι αναστρέψιμη, ενώ αυξάνεται και το ρίσκο εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα, το οποίο είναι μια άκρως επικίνδυνη μορφή καρκίνου.

Αν και η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, κάποιες φορές, παρά τη συνέπεια μας στην ανανέωση του αντιηλιακού και την προσοχή μας να περνάμε περισσότερο χρόνο στη σκιά, κάποια σημεία του σώματος θα μας ξεφύγουν και πιθανώς θα καούν από τον ήλιο.

Αν και δεν υπάρχει άμεση θεραπεία από το έγκαυμα καθώς το δέρμα θέλει το χρόνο του  για να διορθώσει τη ζημιά, υπάρχουν μερικές θεραπείες που θα ανακουφίσουν από τον πόνο και τη δυσάρεστη φλόγωση.

Ασπιρίνη
Το έγκαυμα είναι ένα είδος φλεγμονής, γι’ αυτό η ασπιρίνη θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή της, αρκεί να την πάρετε το συντομότερο δυνατό, πριν εξελιχθεί περισσότερο η φλεγμονή. Με την ασπιρίνη θα προλάβετε το πολύ πρήξιμο και θα ανακουφιστείτε και από τον πόνο, έστω προσωρινά.

Κρέμες κορτιζόνης
Οι κορτιζονούχες κρέμες, αν χρησιμοποιηθούν εντός 6 ώρων από την ώρα που πάθατε το έγκαυμα, μπορούν να προσφέρουν αρκετή ανακούφιση από τον πόνο και τη φλόγωση. Έχετε όμως υπόψη πως οι κορτιζονούχες κρέμες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας και ποτέ αυθαίρετα.

Gel αλόης
Στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαυμάτων η καλύτερη προτεινόμενη και συνηθέστερη θεραπεία είναι το gel αγνής αλόης. Η αλόη έχει την ιδιότητα να δροσίζει το δέρμα και να ανακουφίζει και από τον πόνο της φλεγμονής. Προσέξτε όμως να αποφεύγετε τα προϊόντα αλόης που περιέχουν τοπικά αναισθητικά όπως η βενζοκαΐνη ή η λιδοκαΐνη, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα, προκαλώντας εκτός από το πόνο και έντονη φαγούρα.

Αποφύγετε επιπλέον έκθεση στον ήλιο
Δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση για να μην εκτίθετε το καμμένο σας δέρμα στον ήλιο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο είχατε σκοπό, μέχρι να καταφέρει το δέρμα σας να θεραπευτεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα, με το έγκαυμα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος ξεφλουδίζεται για περίπου μια εβδομάδα, και χρειάζεται τουλάχιστον άλλο τόσο για να αποκατασταθεί η ζημιιά. Για την ακρίβεια η αντοχή και ο χρόνος θεραπείας του δέρματος μετά το έγκαυμα, εξαρτάται από το ίδιο το βαθμό του εγκαύματος. Χονδρικά, το συντομότερο που χρειάζεται το δέρμα για να επανέλθει στην πρότερη υγιή του κατάσταση είναι τρεις εβδομάδες, ενώ αν είναι σοβαρότερο, ακόμα περισσότερο.

Δροσερή αλοιφή από αγγούρι
Τα αγγούρια είναι πλούσια σε φυσικά στοιχεία που έχουν αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες και προσφέρονται για την ανακούφιση από το έγκαυμα. Αφού ψύξετε το αγγούρι, κόψτε το σε φέτες και πολτοποιήστε το σε μια παχύρευστη αλοιφή. Απλώστε την στην τραυματισμένη περιοχή και θα ανακουφιστείτε και από τον πόνο, ενώ θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η φλεγμονή. Φροντίζετε πάντα να είναι δροσερή η αλοιφή, καθώς αυτή η δροσιά είναι που βοηθά στη γρηγορότερη ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.

Βάλτε πάγο
Με την ίδια λογική που ανακουφίζει η δροσερή αλοιφή από τον πόνο, την ίδια δράση έχουν και οι κρύες κομπρέσες. Το κρύο της κομπρέσας, συστέλει τα τριχοειδή αγγεία, τα οποία έχουν διασταλεί από το έγκαυμα και από αυτή τη διαστολή τους προέρχεται ο αυξημένος πόνος και η φλόγωση που νιώθετε. Όσο συστέλλονται τα αγγεία, τόσο λιγότερος θα είναι και ο πόνος.
Αποφύγετε, ωστόσο την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και χρησιμοποιείστε μια πετσέτα μεταξύ της παγοκύστης και της πληγής και δροσίστε σταδιακά την περιοχή.

Μείνετε μακριά από το ζεστό νερό
Είναι σχεδόν προφανές πως καλό είναι να αποφεύγετε το ζεστό νερό, καθώς ερεθίζει περισσότερο το έγκαυμα. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλεί την εκ νέου διαστολή των αγγείων, ενισχύοντας έτσι την φλεγμονή και τον συνεπαγόμενο πόνο. Μέχρι λοιπόν να έχει –σχεδόν- θεραπευτεί το έγκαυμα πλένεστε αποκλειστικά με δροσερό νερό.

Ενυδατώστε το δέρμα σας
Η ενυδάτωση του δέρματος θα πρέπει να γίνει καθημερινό τελετουργικό, όσων υποφέρουν από ηλιακό έγκαυμα και να έπεται κατά προτίμηση του δροσερού μπάνιου που αναφέρουμε πριν. Η καλύτερη στιγμή για τη μέγιστη ενυδάτωση, είναι να βάζετε την κρέμα στο έγκαυμα 3 λεπτά, αφού έχετε στεγνώσει από το μπάνιο σας.
Η ενυδάτωση θα βοηθήσει σημαντικά το δέρμα σας, αλλά το ξεφλούδισμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, όσο καλή περιποίηση και αν κάνετε στην πληγωμένη περιοχή.

Αποφεύγετε τα βαριά δερματολογικά προϊόντα
Εάν ακολουθείτε αγωγή για την ακμή ή χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση αντιγηραντικά προϊόντα που περιέχουν υδροξυ-οξύ ή ρετινόλη, καλό είναι να διακόψετε τη χρήση τους, μέχρι το δέρμα σας να θεραπευτεί πλήρως. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας καθώς το καμένο από τον ήλιο δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το κανονικό και αν δεν λάβει την προσοχή που χρειάζεται, ίσως έχετε χειρότερες εξελίξεις.