6 προληπτικές αντικουνουπικές μέθοδοι

kounoupia
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Όλα τα ωραία έχουν και την άσχημη πλευρά τους. Κάπως έτσι λοιπόν, συμβαίνει και με το καλοκαίρι και μαζί με τις διακοπές στο νησί, το καρπούζι και τα κοκτέηλ, έρχονται και τα κουνούπια. Μερικά μάλιστα, εκτός από τη διάθεση να μας χαλάσουν απλά τη βραδιά, έρχονται με απειλητικότερες διαθέσεις φέροντας και ασθένειες, όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Η αλήθεια επίσης είναι πως κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως είναι οι έγκυες, όσοι έχουν ανεβασμένη θερμοκρασία σώματος και όσοι έχουν τύπο αίματος 0. Αλλά τα κουνούπια, παρά τις προτιμήσεις τους, δεν κάνουν διακρίσεις και εν τέλει ενοχλούν όλους, ανεξαιρέτως.

Φέτος το καλοκαίρι, προφυλάξτε εσάς και τα παιδιά σας από τους ιπτάμενους… δράκουλες (υπερβολικό, αλλά αληθινό!) και απολαύστε τις γλυκές καλοκαιρινές βραδιές ανενόχλητοι.

Χρησιμοποιείτε βιολογικά εντομοαπωθητικά
Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να κρατήσετε τα κουνούπια σε απόσταση ασφαλείας είναι η χρήση κάποιου εντομοαπωθητικού. Επειδή όμως, τα χημικά απωθούν μεν τα κουνούπια, αλλά ούτε και σε εσάς κάνουν πολύ καλό, δοκιμάστε φέτος να εφαρμόσετε βιολογικές πρακτικές. Δοκιμάστε λάδι ευκάλυπτου της λεμονιάς ή καλύτερα κάποιο προϊόν που έχει αυτό σαν βάση του, που είναι πολύ αποτέλεσματικό, εχθρικό στα κουνούπια και φιλικό σε εσάς.

Προγραμματίστε τις εξόδους σας
Προσπαθήστε, στο μέτρο του κοινωνικά δυνατού, να μένετε εντός σπιτιού τις ώρες που πέφτει ο ήλιος και το ξημέρωμα, αφού αυτές είναι οι ώρες που τα περισσότερα είδη κουνουπιού βγαίνουν για κυνήγι.

Μείνετε μακριά από λίμνες και πισίνες
Μπορεί να μην έχετε κανονική πισίνα, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχετε τη φουσκωτή έκδοση και αν δεν την καθαρίζετε και στεγνώνετε μετά από κάθε χρήση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως μαζί με αυτή θα έχετε και ολόκληρες οικογένειες από κουνούπια, αφού τους αρέσει ιδιαιτέρως να αναπαράγονται σε λιμνάζοντα νερά.
Αν βαριέστε να καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση την πισίνα, καλύτερα να την πετάξετε τελείως, γιατί το κόστος της θα αρχίσετε να το μετράτε σε τσιμπήματα, όσο μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι.

Φοράτε λευκά
Τα σκούρα χρώματα ελκύουν τα έντομα, γιατί τους θυμίζουν τα σκούρα χρώματα της γούνας των ζώων, που είναι οι βασικοί τους στόχοι. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, φοράτε ανοιχτόχρωμα και φωτεινά ρούχα για να μοιάζετε λιγότερο γοητευτικοί στα μάτια τους.

Αποφεύγετε τα αρώματα ανθέων
Μπορεί σε εσάς να αρέσει το άρωμα του γιασεμιού πάνω σας, αλλά το ίδιο ακριβώς πιστεύουν και τα κουνούπια. Ένας άνθρωπος με τη μυρωδιά ευωδιαστού λουλουδιού, είναι για τα κουνούπια, ότι είναι για εμάς το αρνί του Πάσχα πάνω στη σούβλα, πάλι με μια δόση υπερβολής.

Μην πίνετε μπύρα
Οι στατιστικές δείχνουν πως τα κουνούπια προτιμούν εκείνους που πίνουν μπύρα, από εκείνους που πίνουν νερό. Το οποίο μοιάζει απολύτως λογικό, αφού όλοι προτιμούν τη μπύρα από το νερό… Συνεπώς, είτε θα το γυρίσετε στο νερό, που είναι μάλλον απίθανο, είτε θα πίνετε τη μπύρα σας με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες.  Δεν έχει εντοπιστεί παρόμοια προτίμηση για όσους επιλέγουν έτερα αλκοολούχα, αλλά για καλό και για κακό, εσείς πίνετε κεκλεισμένων των θυρών.