Πώς θα καταπολεμήσετε τα δύσοσμα πόδια το καλοκαίρι;

podia
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το καλοκαίρι μαζί με τις διακοπές φέρνει και υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν και τον ιδρώτα. Το χειρότερο όμως που φέρνει μαζί του ο ιδρώτας είναι ο ιδρώτας που μένει και δεν αερίζεται, όπως είναι στην περιοχή των ποδιών.

Είτε φοράτε κλειστά παπούτσια, είτε σανδάλια, το αναμενόνενο είναι τα πόδια σας το καλοκαίρι να μη μυρίζουν τόσο όμορφα όσο θα θέλατε και η περιποίηση τους να απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα θέλατε αρχικά να διαθέσετε.

Για να μην βρεθείτε λοιπόν στη δυσάρεστη θέση να κοιμηθείτε με τα παπούτσια, αν φιλοξενηθείτε εκτάκτως σε κάποιον φίλο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και απαλλαγείτε από τη δυσοσμία των ποδιών.

Ένα ποδόλουτρο την εβδομάδα, άλλωστε, εκτός από μυρωδάτα πόδια προσφέρει χαλαρότητα και ηρεμία και αξίζει σίγουρα να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

1. Καθημερινό πλύσιμο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία των ποδιών είναι να τα πλένετε τακτικά με συνέπεια, σαπούνι και ζεστό νερό. Μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα και στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα μετά από κάθε πλύσιμο.
Μη φοράτε κάλτσες ή παπούτσια αν δεν έχουν στεγνώσει τελείως και μην βάζετε κάποια ενυδατική που θα τα διατηρήσει νωπά. Αν ψάχνετε ένα τρόπο να απορροφηθεί η υγρασία χρησιμοποιήστε τάλκ.

2. Ποδόλουτρο
Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν εύκολα, η καλύτερη λύση για εσάς είναι κάνετε το ποδόλουτρο με άλατα, εβδομαδιαία συνήθεια. Κάντε ένα 20λεπτο ποδόλουτρο σε ζεστό νερό και άλατα, 2-3 φορές την εβδομάδα και θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά.
Τα άλατα βοηθούν στην ελάττωση του ιδρώτα, αντιμετωπίζουν τη δυσοσμία και ενισχύουν και την υγεία των νυχιών σας.

3. Αφήστε τα πόδια σας να αναπνεύσουν
Μην ξεχνάτε την ανάγκη των ποδιών σας να αναπνέουν και, ειδικά αν φοράτε κλειστά παπούτσια, φροντίστε να μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι δυο μέρες στη σειρά. Εναλλάζετε τα παπούτσια σας, είτε κλειστά, είτε σανδάλια για να προλαβαίνουν να στεγνώσουν και ψεκάζετέ τα τακτικά με ειδικό υγρό για τον καθαρισμό και την απολύμανση από βακτήρια και μύκητες.

4. Βάζετε αποσμητικό
Το αποσμητικό που χρησιμοποιούμε στις μασχάλες μας, το χρησιμοποιούμε για να μην ιδρώνουμε και μυρίζει η περιοχή. Αν αναλογιστούμε πως τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στα πόδια μας, τότε η λύση του αποσμητικού δεν είναι και τόσο παράλογη.
Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό αποσμητικό ποδιών ή δοκιμάστε ένα παλιό αποσμητικό μασχάλης και βρείτε μόνοι σας τις ευχάριστες διαφορές, του πριν και του μετά.

5. Φοράτε τα σωστά παπούτσια
Κάθε φορά που αγοράζετε καινούρια παπούτσια, πέρα από το σχέδιο και την εφαρμογή, δίνετε σημασία και στο υλικό που είναι φτιαγμένα. Παπούτσια από δέρμα, ύφασμα ή πλέγμα δεν ιδρώνουν τα πόδια σας, στο βαθμό που το κάνουν όσα είναι κατασκευασμένα από συνθετικό ή πλαστικό υλικό. Αν μάλιστα τα παπούτσια πλένονται, καλό είναι να το εκμεταλλεύεστε και να τα καθαρίζετε συχνά, αφήνοντάς τα πάντα να στεγνώσουν στον αέρα.

6. Ποτίστε τα με βότκα
Η βότκα έχει αντισηπτικές ιδιότητες, δεδομένου του ποσοστού του αλκοόλ από το οποίο συνίσταται, γι’ αυτό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας, των βακτηρίων που την προκαλούν και του κάθε ίχνους υγρασίας που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξή τους. Με τη βοήθεια ενός βαμβακερού υφάσματος που θα έχετε ποτίσει με τη βότκα, αλείψτε τα πόδια σας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

7. Μαγειρική σόδα και λεμόνι
Η μαγειρική σόδα βοηθάει στο να πετύχετε μαλακά πόδια, χωρίς βακτήρια, ενώ ο χυμός του λεμονιού ελαχιστοποιεί τον ιδρώτα και χαρίζει φρεσκάδα και ευοσμία στα πόδια. Μουλιάστε τα πόδια σας για 15-20 λεπτά, σε ¼ της κούπας μαγειρική σόδα, 8 κούπες ζεστό νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Στο τέλος στεγνώστε και σκουπίστε καλά με μια πετσέτα.

8. Φοράτε κάλτσες
Όσοι φοράτε κλειστά παπούτσια το καλοκαίρι καλό είναι να φοράτε και κάλτσες μαζί με αυτά, όπως κάνετε και το χειμώνα. Οι κάλτσες απορροφούν τον ιδρώτα και σας γλιτώνουν από την έντονη κακοσμία του καλοκαιριού. Κάποιοι προτιμούν τις βαμβακερές κάλτσες και κάποιοι τις αποφεύγουν. Βρείτε το είδος κάλτσας που ταιριάζει στο δικό σας τύπο δέρματος και γλιτώστε από τις ενοχλητικές οσμές.