9 συμβουλές για ένα δροσερό, αυγουστιάτικο ύπνο

upnos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Όσο ωραίες είναι οι καλοκαιρινές μέρες, τόσο δύσκολες είναι οι νύχτες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για όσους είναι «ευαίσθητοι» στις υψηλές θερμοκρασίες και καταλήγουν με προβλήματα στον ύπνο, και ακόμα και αϋπνίες, λόγω ζέστης.

Ο ύπνος που είναι μεγίστης σημασίας για την καλή υγεία, διαταράσσεται ένεκα των θερινών θερμοκρασιών, προκαλώντας σωρεία άλλων προβλημάτων, αλλά και σε αυτό το πρόβλημα υπάρχουν πολλές λύσεις και δεν είναι ποτέ αργά για να κοιμηθείτε τον ύπνο που σας αξίζει.

Είτε βρίσκεστε σπίτι σας, είτε σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο κάνοντας ακόμα τις διακοπές σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα και να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε κάθε μέρα ώστε να απολαύσετε το καλοκαίρι στο έπακρο και όλο το 24ωρο.

1. Κοιμάστε σε δροσερό χώρο
Φροντίστε για τις συνθήκες του ύπνου σας πριν πέσετε για ύπνο και εκμεταλλευτείτε τις επιλογές σας, ώστε να κοιμηθείτε σε ένα δροσερό δωμάτιο. Είτε αυτό σημαίνει να έχετε κλείσει από το μεσημέρι τα πατζούρια και να μην έχετε επιστρέψει στον ήλιο να το ζεστάνει, είτε να έχετε βάλει από νωρίς τον κλιματισμό σε μια λογική χαμηλή θερμοκρασία, είτε να αφήσετε τον ανεμιστήρα να δουλεύει όλη τη μέρα, ώστε να διατηρείται ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του δωματίου σε καλά επίπεδα, ό,τι και αν σας ταιριάζει κάντε το και μην το αμελήσετε γιατί όταν θα έρθει η δύσκολη ώρα του ύπνου θα είναι πια αργά.
Η πρόληψη και η προνοητικότητα θα είναι εκείνες που θα σας εξασφαλίσουν ένα δροσερό δωμάτιο και καλύτερες συνθήκες ύπνου.

2. Επιλέξτε βαμβακερά
Το καλοκαίρι δεν είναι η περίοδος για να λανσάρετε τα νέα σας σατέν και ακρυλικά σεντόνια. Μπορεί να είναι η περίοδος που ίσως γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας, αλλά μη θυσιάσετε, ούτε γι’ αυτόν τον καλό σας ύπνο σε βαμβακερά σεντόνια και παπλώματα και ξεχάστε τα αισθησιακά σατέν, τουλάχιστον, για αυτή την περίοδο. Τα βαμβακερά σκεπάσματα αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί και δεν ενιχύουν την εφίδρωση που φέρνουν οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας τον ύπνο πιο άνετο και εύκολο.

3. Πίνετε δροσερό νερό
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικά απλό για να είναι αληθινό, αλλά το δροσερό νερό βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση των ζεστών καλοκαιρινών βραδιών. Αντί να συνοδεύετε τις νύχτες σας με παγωμένο τσάι ή ένα δροσερό κοκτέηλ, προτιμήστε μπόλικα ποτήρια δροσερό νερό, που θα σας δροσίσουν, εν αντιθέσει με την αύξηση θερμοκρασίας που προσφέρει το αλκοόλ και η καφεΐνη.

4. Αφήστε τα πόδια σας ελεύθερα
Εάν είστε από εκείνους που σκεπάζονται χειμώνα-καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του ύπνου, προσπαθήστε τουλάχιστον να αφήστε τα πόδια και τα χέρια σας ξεσκέπαστα. Τα άκρα είναι τα σημεία του σώματος που κρυώνουν πιο εύκολα και έτσι καταφέρνουν και ρίχνουν τη συνολική θερμοκρασία του σώματος.

5. Βαμβακερές πιτζάμες
Μπορεί η καλύτερη λύση για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες να είναι να κοιμάστε με τα εσώρουχα ή ακόμα γυμνοί, αλλά για πολλούς, που κάτι τέτοιο δεν βγαίνει φυσικά και άνετα, επίσης καλή λύση είναι να φοράτε λεπτές βαμβακερές πιτζάμες που θα περιορίσουν τον ιδρώτα να φτάσει στα σεντόνια και τον αέρα να κυκλοφορήσει ακόμα περισσότερο μέσα από αυτές.

6. Κοιμηθείτε σε χαμηλότερα επίπεδα
Η θερμότητα ανεβαίνει «ορόφους», γι’ αυτό επιλέγετε να κοιμάστε όσο πιο «χαμηλά» γίνεται. Είτε σε ένα ξενοδοχείο επιλέξτε τους πρώτους ορόφους, ενώ αν βρίσκεστε στο σπίτι σας, τοποθετήστε προσωρινά το στρώμα στο πάτωμα. Μπορεί να μοιάζει αμελητέα η απόσταση, αλλά η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά.

7. Βάλτε τον ανεμιστήρα
Πολλοί αντιπαθούν και δεν προτιμούν τους ανεμιστήρες, κυρίως για το θόρυβο που κάνουν και για το φόβο μην ξυπνήσουν πιασμένοι από την ...πολλή δροσιά. Αν όμως τον τοποθετήσετε σε κατάλληλο σημείο, ώστε να μην σας χτυπάει απευθείας, αλλά να δημιουργεί ένα καλό ρεύμα αέρα σε όλο το δωμάτιο ή ιδανικά σε όλο το σπίτι, τότε δεν θα ξυπνήσετε πιασμένοι και το κυριότερο θα έχετε καταφέρει να κοιμηθεί έναν καλό ύπνο. Το μόνο που ίσως δυσκολεύεστε να ξεπεράσετε είναι ο θόρυβος, αλλά και αυτό μια ιδέα είναι.

8. Παγοκύστες στο μαξιλάρι σας
Παγοκύστες στο μαξιλάρι σας και όχι παγοκύστες για μαξιλάρι, είναι ένα πολύ καλό κόλπο να προσφέρετε δροσιά στο κεφάλι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Βάλτε κάτω από το μαξιλάρι σας 2 παγοκύστες (ιδανικά από το είδος που δεν θα ιδρώσει και εν τέλει βρέξει το μαξιλάρι σας) και ανά διαστήματα γυρίζετε ανάποδα το μαξιλάρι. Όσο η μια πλευρά δροσίζει εσάς, η άλλη πλευρά θα δροσίζεται από τις παγοκύστες.

9. Κρύες κομπρέσες
Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας βοηθάει πραγματικά, κάτι που θα έχει σίγουρα αποτελέσματα είναι οι κρύες κομπρέσες στο μέτωπο, πριν πέσετε για ύπνο. Φερθείτε στο σώμα σας όπως όταν έχετε πυρετό, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους και δροσίστε το κεφάλι σας με δροσερές κομπρέσες. Είτε βρέχοντας ένα πανί με κρύο νερό, είτε διατηρώντας το στο ψυγείο, ρίξτε με αυτό τον πατροπαράδοτο και πάντα εγγυημένο τρόπο τη συνολική θερμοκρασία του σώματός σας και κοιμηθείτε ύπνο ελαφρύ.