7 τρόποι για να χάσετε κιλά σε 7 ημέρες

apoleia-kilon
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Για να χάσετε βάρος τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές δεν είναι τόσο εύκολο, ούτε αρκεί απλά μια καλύτερη διατροφή και λίγη γυμναστική. Αν θέλετε τα αποτελέσματα να έχουν διάρκεια και νιώθετε ότι αποδίδετε καλύτερα έχοντας μακροπρόθεσμους στόχους, τότε καλύτερα οι αλλαγές στη ζωή σας να αφορούν και άλλα πράγματα, εκτός από τη διατροφή σας.

Εφαρμόστε τις παρακάτω μεθόδους, μια κάθε μέρα της εβδομάδας, για πολλές εβδομάδες ιδανικά και θα δείτε πως όλα τελικά είναι θέμα στρατηγικής και μελετημένης τακτικής:

Κυριακή: Προγραμματίστε το φαγητό της εβδομάδας
Ακόμα και το φαγητό χρειάζεται την οργάνωσή του, ώστε να μην γίνει χαοτικό και μια σωρεία κακών επιλογών. Ο σχεδιασμός του εβδομαδιαίου φαγητού δημιουργεί τις συνθήκες για σωστή διατροφή, έλεγχο των θερμίδων και σας βγάζει από την έννοια του «τι θα φάμε σήμερα». Αφιερώστε λίγο χρόνο από την Κυριακή σας και αποφασίστε τι θα γεμίσει το πιάτο σας κάθε μέρα της εβδομάδας που έρχεται. Αν μάλιστα, την εβδομάδα που ακολουθεί δεν θα έχετε πολύ χρόνο ελεύθερο, μαγειρέψτε προνοητικά, για να μην καταλήξετε να τρώτε απ’ έξω, διαταράσσοντας τη δίαιτά σας.

Δευτέρα: Προγραμματίστε το χρόνο σας έξυπνα
Το ότι είστε απασχολημένοι είναι το μόνο σίγουρο. Το ότι κάνετε κακή διαχείριση του χρόνου σας είναι επίσης πολύ πιθανό. Ακόμα και αν απλά δεν ανοίξετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή με το που θα γυρίσετε σπίτι από τη δουλειά, θα είναι αρκετή εξοικονόμηση χρόνου. Κάνετε έξυπνη χρήση του χρόνου σας, κάνοντας πολλά πράγματα μαζί. Για παράδειγμα, όσο μαγειρεύετε, ετοιμάστε το τάπερ για την επόμενη ημέρα, μοιράστε τις αρμοδιότητες στο σπίτι και μην τα κάνετε όλα μόνοι σας, κάντε μια λίστα προτεραιοτήτων, βάζοντας στην κορυφή τις πιο σημαντικές και επείγουσες και τηρείτε το πρόγραμμα ακόμα και στις πιο απλές δραστηριότητες, όπως είναι το σούπερ μάρκετ, πηγαίνοντας για ψώνια με λίστα, γλιτώνοντας έτσι την άσκοπη βόλτα στους διαδρόμους και το χάσιμο χρόνου.

Τρίτη: Ακολουθήστε ένα διατροφικό πρόγραμμα
Μην θεωρείτε ότι αν δεν φάτε δεκατιανό ή πρωινό θα αδυνατίσετε ευκολότερα, καθώς ένας τέτοιος μύθος είναι ανάλογος με εκείνον με τους άθλους του Ηρακλή. Το σώμα σας λειτουργεί με πρόγραμμα και ενέργεια. Οι μεγάλες περίοδοι, χωρίς να έχετε δώσει τα απαραίτητα καύσιμα στον οργανισμό σας, προκαλούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, ο λήθαργος και η άκριτη λαιμαργία στο τέλος. Όπως θα έχετε παρατηρήσει οι ίδιοι, όταν πεινασμένοι δεν κάνουμε τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, γι’ αυτό φροντίστε να γεμίζετε το στομάχι σας ανά 4 ώρες.

Τετάρτη: Τρώτε μόνο στην κουζίνα ή την τραπεζαρία
Όπως δεν συνηθίζετε να τρώτε στο μπάνιο, έτσι δεν θα πρέπει να κάνετε συνήθεια να τρώτε και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, πέρα από την κουζίνα. Όσο τρώτε στο κρεβάτι ή στο σαλόνι, τόσο περισσότερο συνδέετε αυτά τα μέρη με την κατανάλωση φαγητού και καταλήγετε να τρώτε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε, καθώς έχει συνδεθεί το μέρος με το φαγητό. Είναι σημαντικό να μάθετε τον εαυτό σας να τρώει μόνο όταν πεινάει και όχι από συνήθεια ή βαρεμάρα ή επειδή η ταινία ταιριάζει με το ποπκορν.

Πέμπτη: Μην εξασκείτε το multitasking όταν τρώτε
Μπορεί να είστε ικανότατοι και να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα στο γραφείο, αλλά όσον αφορά στο φαγητό αυτό είναι απλά μια πολύ κακή συνήθεια. Όταν όσο τρώτε οδηγείτε ή βλέπετε τηλεόραση, δεν έχετε πλήρη αντίληψη του πόσο τρώτε και πόσο χορτάτοι είστε, ώστε να σταματήσετε όταν όντως χορτάσετε, καθώς η προσοχή σας διασπάται.
Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται στην αρχή, δοκιμάστε απλά να κάθεστε και να τρώτε, χωρίς να κάνετε κάτι άλλο ταυτόχρονα και αυτό θα αυξήσει τη συνειδητότητά σας στο φαγητό και θα ελέγχετε καλύτερα την κατανάλωσή σας.

Παρασκευή: Ζητήστε στήριξη
Όση πειθαρχία και πείσμα να έχετε στο να χάσετε κιλά, αν το κάνετε με τη βοήθεια και τη στήριξη ενός φίλου ή του συντρόφου σας ή ολόκληρης της οικογένειας τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα και πιο εύκολο να τα πετύχετε. Διευκρινήστε οι ίδιοι με ποιο τρόπο θέλετε οι άλλοι να σας βοηθήσουν, όπως είναι να σας κάνουν παρέα σε έναν 20λεπτο απογευματινό περίπατο ή ζητώντας τους να μη σας δελεάζουν με γλυκά και λιπαρά σνακ.

Σάββατο: Ανακτήστε τον έλεγχο του μυαλού σας
Όπως είναι εύκολο να συνδυάσετε ένα μέρος με την παρορμητική κατανάλωση φαγητού, το ίδιο συμβαίνει και σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όταν συνδυάζετε σκέψεις και συναισθήματα με το φαγητό. Αν κάθε φορά που βλέπετε μια διαφήμιση σοκολάτας, καταλήγετε στο ψυγείο ψάχνοντας κάτι με σοκολάτα, τότε δεν θα αργήσει το μυαλό σας να συνδυάσει τις δραστηριότητες.
Όταν λοιπόν, το μυαλό σας οδηγεί σε δρόμους που δεν έχουν καμία σχέση με το στομάχι σας, προσπαθείστε να το αποσπάσετε κάνοντας κάτι άλλο, όπως είναι να πάρετε τηλέφωνο ένα φίλο ή να βάψετε τα νύχια σας.