Solarium: τεχνητός ήλιος με «δόντια»

solarium-texnitos-ilios-me-dontia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2011

Μπορεί παλιότερα η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα του δέρματος να «πρόδιδε» άνθρωπο ταπεινής καταγωγής και χειρωνακτικής εργασίας, όμως σήμερα, θεωρείται ένδειξη ευζωίας και πλούτου. Δείτε ωστόσο, τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες για το τεχνητό μαύρισμα (solarium) που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος.

Η ερώτηση «πότε πρόλαβες να μαυρίσεις έτσι;», πλέον δεν έχει νόημα στις μέρες μας καθώς χάρη στο «θαυματουργό» solarium, μπορεί το πρωί να είστε κάτασπρος σαν το γάλα και το μεσημεράκι να μοιάζετε ως μέλος αφρικανικής φυλής…

Μια νέα «σκουρόχρωμη» μόδα…

Ξεκίνησε ως μόδα ορισμένων εκκεντρικών πλουσίων που ήθελαν ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, να δείχνουν μαυρισμένοι και λαμπεροί. Οι διακοπές το καταχείμωνο σε κάποιο εξωτικό νησί που λούζεται από ήλιο ή το μαύρισμα από το σκι στις Άλπεις, ήταν οι συνήθεις «δικαιολογίες» που πρόβαλαν οι ηλιοκαμένοι του χειμώνα.

Σταδιακά, η μόδα επεκτάθηκε και στο ευρύ κοινό και έτσι σήμερα, με λίγα μόνο ευρώ, ο καθένας μπορεί να δείχνει ηλιοκαμένος ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα! Τα ινστιτούτα solarium, κάνουν πλέον «χρυσές» δουλειές, καθώς όλο και περισσότεροι οπαδοί του αιώνιου καλοκαιριού ενδίδουν στις «χάρες» του τεχνητού μαυρίσματος. Πόσο όμως, ασφαλές είναι κάτι τέτοιο για τον οργανισμό μας;

Οι Αυστραλοί προειδοποιούν…

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών στο Queensland της Αυστραλίας, αποκάλυψε πως το solarium βλάπτει ιδιαίτερα τον οργανισμό. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, τα άτομα που έχουν υποστεί διαδικασία solarium απορροφούν 5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας UV, πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Η ίδια έρευνα, αποκάλυψε, πως η χρήση solarium σε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, αυξάνει κατά 98% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα ενώ αρκεί μόνο μία επίσκεψη στα εξειδικευμένα ινστιτούτα για να αυξηθεί η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος κατά 22%.

Και οι Άγγλοι κρούουν τον κώδωνα κινδύνου!

Και αν οι Αυστραλοί επιστήμονες σας φαίνονται υπερβολικοί, δείτε τι αποκάλυψε αντίστοιχη βρετανική έρευνα που διενέργησε η βρετανική επιτροπή Committee on Medical Aspects in the Environment (Comare). Σύμφωνα λοιπόν με την Comare, το solarium ευθύνεται για τον θάνατο 100 ανθρώπων κάθε χρόνο!

Οι Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν, πως το solarium είναι τόσο βλαβερό για τον οργανισμό όσο και το κάπνισμα και θεωρούν, πως η Πολιτεία θα έπρεπε να λάβει μέτρα για τον αρχικό περιορισμό κα στη συνέχεια για την πλήρη απαγόρευσή του. Κυρίως, οι Βρετανοί αναφέρονται σε κάποιες ειδικές συσκευές που υπάρχουν συνήθως στο εξωτερικό και που λειτουργούν αυτόματα με κέρματα και οι οποίες λειτουργούν χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν πως το solarium ενδέχεται να προκαλέσει κακοήθες μελάνωμα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την ανθρώπινη υγεία.