Ετοιμαστείτε για το σχολείο!

mathites
ΤΡΙΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το καλοκαίρι έφυγε ανεπιστρεπτί και εσείς πρέπει να ετοιμαστείτε για το σχολείο και τη νέα σχολική χρονιά! Και όταν λέμε εσείς, εννοούμε, εσείς οι γονείς, που έχετε να ετοιμάσετε τα παιδιά για το σχολείο, αλλά και τον εαυτό σας με τις ψυχικές, σωματικές και πνευματικές δυνάμεις για να ανταπεξέλθετε ακόμα μια χρονιά, στο φόρτο εργασιών που φέρει μαζί της η οργάνωση μιας οικογένειας, ειδικά όταν το 50% αυτής πάει ακόμα σχολείο.

Εάν είστε νέοι γονείς και το παιδί σας πηγαίνει φέτος πρώτη χρονιά σχολείο, ίσως να μην έχετε ακόμα γνώση του τι σας περιμένει. Εάν, από την άλλη, δεν είστε νέοι γονείς, τότε έχετε προηγούμενη εμπειρία αλλά μερικές ακόμη συμβουλές δεν βλάπτουν!

Σε όποια κατηγορία, όμως, και αν ανήκετε, μερικές χρήσιμες συμβουλές από την ιστοσελίδα msn health, θα σας βοηθήσουν ώστε να περάσετε ένα –σχετικά- ομαλό χειμώνα.

Έχετε το πρωινό έτοιμο κάθε πρωί
Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό, λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία συνολικά στη διατροφή τους και διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό. Ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να χτυπάτε ομελέτες πρωί-πρωί, δοκιμάστε να έχετε από το βράδυ έτοιμο το πρωινό ή να επιλέγετε κάτι εύκολο, όπως είναι γιαούρτι ή γάλα με δημητριακά ή φρούτα και μέλι. Είναι κάτι που μπορεί να φάει όλη η οικογένεια και θα δώσει σε όλους την απαιτούμενη ενέργεια για την εκκίνηση της ημέρας.

Έχετε έτοιμο το ταπεράκι σας
Καθώς ετοιμάζετε το κολατσιό του μικρού για το σχολείο, ετοιμάστε και το δικό σας  ταπεράκι. Κάντε οικονομία, γλιτώστε πολύ χρήμα, φροντίστε οι ίδιοι τη διατροφή και τις θερμίδες σας τρώγοντας το δικό σας σπιτικό φαγητό και μην αγοράζετε κάθε μέρα απ’ έξω. Μπορεί οι εργένηδες συνάδελφοι να το συνηθίζουν, αλλά εσείς δεν είστε ένας από αυτούς πια.

Τρώτε σωστά σνακ
Από την παιδική μας ηλικία, μέχρι και που κάνουμε δικά μας παιδιά και εγγόνια, το δεκατιανό και το απογευματινό θα είναι πάντα κάτι που θα έχουμε ανάγκη, όσο και αν επιμένουμε σε ανόητες δίαιτες που προτείνουν ένα γεύμα την ημέρα. Τα γεύματα είναι, τουλάχιστον, πέντε  και πέρα από τα βασικά τρία, ο οργανισμός έχει ανάγκη τα ενδιάμεσα για να συντηρείται και να μένει δραστήριος ο μεταβολισμός.
Το σνακ θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 200 θερμίδες ανά μερίδα, να περιέχει το 10% της ημερήσιας πρόληψης θρεπτικών στοιχείων όπως είναι η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες και να μην υπερβαίνει τα 200 mg σε νάτριο (αλάτι). Τα αναψυκτικά, το σοκολατούχο γάλα και λοιπές ζαχαρούχες επιλογές δεν είναι καλές επιλογές και καλύτερα να αποφεύγονται.

Τρώτε υγιεινά εντός σπιτιού
Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να τρώνε καλά από το σπίτι, ώστε να μην μπουν από νωρίς στον πειρασμό της ζάχαρης και των λοιπών γευστικών μεν, κακών επιλογών δε. Μην τους δίνετε μπισκότα και σοκολάτες, για να τα κρατήσετε ήρεμα και χορτασμένα μέχρι την ώρα του γεύματος, γιατί τίποτα από αυτά δεν ικανοποιεί ουσιαστικά την πείνα και δεν τους προφέρει κανένα απολύτως θρεπτικό στοιχείο.
Η λήψη των σωστών συστατικών για την ανάπτυξή τους είναι σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή ενός παιδιού και ακόμα και αν δεν τους αρέσουν στην αρχή, θα πρέπει να συνηθίσουν στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και όχι στα γλυκά και τις καραμέλες.

Δώστε ρόλο στα παιδιά στην κουζίνα
Τα παιδιά θέλουν να είναι μαζί σας και να περνάνε χρόνο με εσάς. Ακόμα και αν δεν έχετε τα περιθώρια να παίξετε μαζί τους με τις ώρες, κάντε τις καθημερινές δουλειές παιχνίδι για τα παιδιά και δώστε τους ενεργό ρόλο στην κουζίνα. Συμπεριλάβετέ τα στην αγορά των υλικών, στην προετοιμασία του φαγητού και καταλήγετε πάντα να τρώτε μαζί τα αποτελέσματα των κόπων σας. Δώστε στα παιδιά μια λίστα με τις υγιεινές εναλλακτικές και χαρίστε τους την ευκαιρία να επιλέγουν εκείνα κάθε μέρα τι θα μαγειρέψετε. Το μάθημα της σωστής διατροφής και υγεινής προετοιμασίας ενός φαγητού είναι ένα από τα πολυτιμότερα που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας.

Τρώτε οικογενειακά
Το καλοκαίρι, το πρόγραμμα συχνά διαταράσσεται και είναι δύσκολο όλη η οικογένεια να τηρήσει το ίδιο ωράριο. Το φθινόπωρο όμως, που όλα μπαίνουν ξανά σε τροχιά, καλό είναι να μπεί σε τροχιά και η τήρηση του οικογενειακού δείπνου ή μεσημεριανού ή ακόμα και απογευματινού σνακ.
Μη χάνετε την ευκαιρία που δίνει η τελετουργία του φαγητού να βρεθείτε στον ίδιο χώρο για κάποιο διάστημα με την οικογένειά σας. Είναι μια ιδανική ευκαιρία να μιλήσετε για την ημέρα σας, για όσα σας απασχόλησαν και να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Οι οικογένειες που τρώνε μαζί είναι πιο δεμένες, ενώ τα παιδιά αυτών των οικογενειών παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και καταχρήσεων στη μετέπειτα ζωή τους.

Δώστε ενεργό ρόλο στον μπαμπά
Ανατρέψτε τα ελληνικά στερεότυπα και δίνετε τακτικά στον μπαμπά της οικογένειας την ευκαιρία να αναλάβει το φαγητό της ημέρας ή της εβδομάδας. Δώστε του την ευκαιρία να περιποιηθεί εσάς και τα παιδιά, αναλαμβάνοντας τα ψώνια και το «δείπνο-έκπληξη» της εβδομάδας. Και εκείνος θα χαρεί να σας περιποιηθεί και εσείς θα ξεκουραστείτε.

Γυμναστείτε μαζί με τα παιδιά
Η γυμναστική είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες και είναι ακόμα μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά. Είτε αυτό είναι μια βόλτα με τα ποδήλατα ή να βγάλετε μαζί βόλτα το σκύλο, αξίζει να μάθετε από νωρίς στα παιδιά τη σημασία της άσκησης στη ζωή τους.

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, που για εσάς έχουν σαν κύριο πρότυπο και μάθετε τους από νωρίς τη σημασία της καλής διατροφής και τη σημαντικότητα της άσκησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν τις βάσεις και τις γνώσεις για να παραμείνουν υγιείς για το υπόλοιπο της ζωής τους.