Τα θρεπτικά στοιχεία της φύσης που ωφελούν την υγεία

laxanika
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ακολουθούν 7 από τα σημαντικότερα φυτοθρεπτικά στοιχεία, η λειτουργία τους και σε ποιά λαχανικά και φρούτα μπορεί να τα βρει κανείς.

Το φυτοθρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα στον οργανισμό για ένα πλήθος βασικών λειτουργιών και τα συναντάμε στα φυτά, στα οποία επίσης δρουν προστατευτικά απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τα έντομα που τα βλάπτουν. Όσο περισσότερα λαχανικά και φρούτα τρώτε λοιπόν, τόσο περισσότερα φυτοθρεπτικά στοιχεία παρέχετε στο σώμα σας, ενώ κάθε στοιχείο εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, γι’ αυτό και η ποικιλία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη και... πολύχρωμη.

Ακολουθούν 7 από τα σημαντικότερα φυτοθρεπτικά στοιχεία, η λειτουργία τους και σε ποιά λαχανικά και φρούτα μπορεί να τα βρει κανείς.

1. Ζεαξανθίνη
Η ζεαξανθίνη βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αφορά την υγεία των ματιών, καθώς τα προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και ρίχνει το ρίσκο εμφάνισης ασθενειών όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Αρκούν 2mg την ημέρα ζεαξανθίνης για επαρκή προστασία, ενώ μπορείτε να τη βρείτε στο κατσαρό λάχανο και το μαρούλι.

2. Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο βρίσκεται σε όλα τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα όπως είναι οι ντομάτες και το καρπούζι, έχει αντικαρκινική δράση και ρίχνει τις πιθανότητες του καρκίνου του προστάτη σε άντρες και του στήθους στις γυναίκες. Επιπλέον, κάνει καλό στην καρδιά ενώ απορροφάται καλύτερα όταν έχει μαγειρευτεί και συνδυαστεί με λίγο λίπος. Γι’ αυτό το λόγο η σάλτσα ντομάτας, βρασμένη με λίγο λάδι, σας προσφέρει μια ιδανική πηγή του στοιχείου.

3. Βήτα καροτένιο
Το βήτα καροτένιο μέσα στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία έχει πολλές λειτουργίες, εκ των οποίων και η προστασία καλής όρασης. Το βήτα καροτένιο βρίσκεται σε πλεόνασμα στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως είναι οι γλυκοπατάτες και τα καρότα.

4. Κερσετίνη
Η κερσετίνη είναι ένα φυτοθρεπτικό στοιχείο το οποίο έχει την ιδιότητα να δρα σαν αντισταμινικό, γι’ αυτό και είναι πολύτιμο για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Η κερσετίνη ακόμα αναστέλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορείτε να τη βρείτε στα μήλα, τα εσπεριδοειδή και τα κρεμμύδια.

5. Ανθοκυανίνη
Η ανθοκυανίνη περιέχεται στα μωβ φρούτα και λαχανικά, όπως είναι οι μελιτζάνες, τα μούρα και οι μωβ πατάτες. Οι μωβ τροφές αξίζουν την προσοχή μας, καθώς η ανθοκυανίνη προστατεύει τον οργανισμό από τις φλεγμονές, φροντίζει για τα καλά επίπεδα της χοληστερίνης και του ζαχάρου στο αίμα και εμφανίζει και αντικαρκινική δράση.

6. Ρεσβερατρόλη
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρεσβερατρόλης βρίσκονται στα σταφύλια, το σταφυλοχυμό, τα μούρα και το κόκκινο κρασί, τα οποία είναι όλα πλούσιες πηγές του στοιχείου. Το εν λόγω φυτοθρεπτικό ενισχύει την υγεία της καρδιάς, ενώ έχει και αντικαρκινική δράση.
Τέλος, δώστε καλύτερα έμφαση στα σταφύλια, για τη λήψη της ρεσβερατρόλης, και λιγότερο στο κρασί, δεδομένης της αλκοολούχας φύσης του.

7. Ελλαγικό οξύ
Τα μούρα, οι φράουλες, τα κράνμπερι, το ρόδι και τα καρύδια περιέχουν το φυτοθρεπτικό ελλαγικό οξύ το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς και για όσους πάσχουν από διαβήτη. Το ελλαγικό οξύ, ακόμα, έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, ενώ τα βατόμουρα είναι η τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό.