Φακοί επαφής: τι πρέπει να προσέχετε

fakoi-epafis
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα αυτονόητα για μερικούς είναι λεπτομέρειες για κάποιους άλλους και επειδή δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία ανήκετε διαβάστε προσεκτικά και αρχίστε, ή συνεχίστε, να προσέχετε τα μάτια σας με απλούς κανόνες υγιεινής.

Όσο καλής ποιότητας και να είναι οι φακοί σας, περνάνε πάντα πρώτα από τα χέρια σας πριν εφαρμόσουν στο μάτι σας, γι’ αυτό φροντίζετε για την υγιεινή όλης της διαδικασίας και προστατέψτε τα μάτια σας από τα χειρότερα.

1. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν πιάσετε τους φάκους για να τους φορέσετε και διατηρείτε τους φακούς, τη θήκη τους και το υγρό σε ένα καθαρό μέρος. Η επαφή των ματιών με βρώμικα χέρια και τα βακτήρια που φέρουν αυτά, μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

2. Όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες καλό είναι εκείνες τις μέρες του χρόνου να περιορίζουν τη χρήση των φακών, καθώς ο φακός βοηθάει το αλλεργιογόνο, είτε γύρη είναι αυτό, είτε σκόνη, να εισχωρήσει ακόμα βαθύτερα στο μάτι. Προσπαθήστε να φοράτε τα γυαλιά σας, την περίοδο της έξαρσης ή αν δε μπορείτε να αποφύγετε τους φακούς, φοράτε καλύτερα ημέρας που είναι η πιο υγιεινή και καθαρή εναλλακτική λύση.

3. Φροντίζετε να έχετε πάντα μαζί σας σταγόνες για τις περιπτώσεις που ξηραίνονται οι φακοί. Τα τεχνητά δάκρυα βοηθάνε στην αποκατάσταση της όρασης, που αλλοιώνεται με την ξηροφθαλμία και την ίδια στιγμή βοηθάτε το μάτι το οποίο επίσης ζορίζεται όταν ξηραίνεται ο φακός. Αν είστε δε αλλεργικός, δοκιμάστε σταγόνες με αντισταμινική σύσταση.  

4. Ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες των φακών και μη τους φοράτε παραπάνω από τον προδιαγεγραμμένο χρόνο ζωής τους. Εάν, δηλαδή, οι φακοί είναι μηνιαίοι, μην τους φοράτε πέρα της 31ης ημέρας χρήσης τους. Οι φακοί συσσωρεύουν και απορροφούν απόβλητα πρωτεϊνών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλόξενο σε μικρόβια και συνθήκες ιδανικές για μολύνσεις και ενοχλήσεις, που είναι το τελευταίο που χρειάζεστε.

5. Βγάζετε τους φακούς όταν κάνετε μπάνιο, στη μπανιέρα, την πισίνα ή τη θάλασσα. Η σιλικόνη, από την οποία είναι φτιαγμένοι, είναι εξαιρετικά απορροφητική όσον αφορά τα μικρόβια ή παράσιτα που τυχόν βρίσκονται στο νερό. Μειώστε λοιπόν στο ελάχιστο τις ευκαιρίες να μολύνετε το μάτι σας και κολυμπάτε χωρίς τους φακούς.

6. Κάνετε πάντα διάλειμμα, όσον αφορά στην καθημερινή χρήση των φακών. Όσο καλοί και να είναι οι φακοί, όσο και να προσέχετε την υγιεινή στη χρήση τους, δώστε την ευκαιρία στα μάτια σας να ανασάνουν ελεύθερα. Βγάζετε ένα δίωρο μέσα στην ημέρα τους φακούς, ώστε να αναπνεύσουν τα μάτια σας, ενώ καλό θα σας κάνει να φοράτε ανά περιόδους τα γυαλιά σας.

7. Κλείνετε ετήσιο ραντεβού με τον οφθαλμίατρο για να ελέγχετε τα επίπεδα της όρασής σας. Είναι σημαντικό να φοράτε τους σωστούς βαθμούς σε φακούς και γυαλιά όρασης, καθώς το αντίθετο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και περαιτέρω προβλήματα στην όραση.